Dit is je studie

Aan gediplomeerde chemie-experts is altijd en overal behoefte. Je houdt je bezig met analytische, organische en polymeerchemie. Vakken die je volgt zijn onder andere chromatografie, spectroscopie en chemometrie. Als je klaar bent met je studie, maak jij de volgende stap in je carrière.

chemie student docent computer

 • Analytische chemie

  Hierin studeer je af. Als analytisch chemicus kun je terecht bij veel verschillende werkgevers, zoals universiteiten, bedrijven en overheden.

  chemie student docent computer
 • Organische chemie

  Organische chemie houdt zich bezig met synthese van organische verbindingen. Organische chemie is een vaste module binnen de opleiding.

  Er is geen omschrijving beschikbaar
 • Polymeerchemie

  Naast organische chemie is aandacht voor biopolymeren en de eigenschappen daarvan.

  chemie zuurkast

Vooropleiding

Heb je een diploma van het Middelbaar Laboratoriumonderwijs (MLO) en een baan in de chemie? Dan kun je vrijstellingen krijgen voor een deel van de propedeuse. Hieronder lees je wat je met jouw vooropleiding kunt. 

 • Vwo met profiel NT of NG: je kunt direct starten met Module A van de opleiding.
 • MLO-4:  je begint als cursist met de cursus Basiskennis Chemie. Als dit goed gaat, kun je als student starten met de opleiding en de laatste toetsen van de cursus maken tijdens de opleiding.
 • Havo met profiel NT of NG: je volgt eerst (als cursist) de cursus Basiskennis Chemie. Als je alle toetsen met een voldoende hebt afgerond, kun je starten met de deeltijdopleiding. Een werkplek is verplicht bij aanvang van de studie.
 • Andere vooropleiding: overleg over eventuele vrijstellingen.

Denk je dat je met jouw vooropleiding in aanmerking komt voor een of meerdere vrijstellingen? Informeer dan tijdens een adviesgesprek waar jij in je opleiding kunt beginnen. 

Er is geen omschrijving beschikbaar

Programma Propedeuse

Modules

Methodisch en experimenteel onderzoek, analyse van componenten in het contextgebied biobased moleculen, synthesiseren. Ja, nu begint het echte werk! Je bent in de hoofdfase bezig met theorie én techniek. Dat doe je in 6 modules. Je bepaalt zelf – binnen bepaalde grenzen – de volgorde. Even een studiepauze inlassen? Geen probleem! 

Dit zijn de modules:

 • Module A: Instumentele analyse van micro- en macrocomponenten
 • Module B: Ontwikkelen en valideren van analytische methoden
 • Module C: Synthetiseren en karakteriseren van moleculen
 • Research minor (1 semester)
 • Professional Skills (volg je tegelijk met andere modules)
 • Afstuderen

In de hoofdfase ontwikkel je ook professional skills. Denk aan mondelinge en schriftelijke vaardigheden, en samenwerken.  

Er is geen omschrijving beschikbaar

Minoren

Afstuderen

De nodige ervaring in huis?

Dan kun je waarschijnlijk vrijstellingen krijgen. Als je al ervaring hebt in de chemiesector en de juiste vooropleiding, kun je je opleiding aanzienlijk inkorten. In een aantal gevallen – afhankelijk van je ervaring, kennis en manier van instromen - zijn er vrijstellingen voor onderdelen van de studie mogelijk. Meer weten?  Maak dan een afspraak voor een persoonlijk gesprek.  

Er is geen omschrijving beschikbaar

Volgende paginaKom goed beslagen ten ijs

Alles wat je wilt weten over onze deeltijd Chemie  

Er is geen omschrijving beschikbaar