HBO-programma Richtlijnontwikkeling in Vaktherapie (module)

068cfe8c-0cfe-11ee-ac51-02565807075b Studenten Master Vaktherapie – Beeldende Therapie – tijdens boetseren.
Meld je aan
Startdatum is nog niet bepaald
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

Startdatum is nog niet bepaald

In deze module staat het zoeken, analyseren en evalueren van onderzoeksresultaten centraal. Je leert actuele, relevante en (inter)nationale onderzoeksresultaten op kwaliteit te beoordelen en beschikbaar te stellen ter onderbouwing van de eigen praktijk volgens geldende kwaliteitsstandaarden.

In het kort

  5 lesdagenDuur5 maanden (januair t/m mei)
  224 uur in totaalStudiebelasting
  Post-hboNiveau
  € 1.000,- Kosten

Waar gaat de module over?

Deze module richt zich op het zoeken, analyseren en evalueren van wetenschappelijke onderzoeksartikelen die ingaan op de effectiviteit van vaktherapeutische interventies.

Door kritisch te kijken naar de voor handen zijnde evidence komen we tot een eigen tekst die in lijn is met de landelijke multidisciplinaire richtlijnen (zie bijvoorbeeld: www.trimbos.nl). Het is van groot belang dat ook de onderzoeksresultaten die er wereldwijd op het gebied van de vaktherapieën beschikbaar zijn, in deze mutidisciplinaire richtlijnen verwerkt worden

Wat leer je?

In deze module leer je hoe je het beste kunt zoeken naar wetenschappelijke artikelen waarmee je meer informatie verzamelt ten aanzien van de effectiviteit van vaktherapeutische interventies. Je leert vervolgens hoe je naar deze informatie kunt kijken en wat de kwaliteit is van het onderzoek wat beschreven wordt.

De achtergrond van de module is dus enerzijds de ontwikkeling van multidisciplinaire richtlijnen, anderzijds het gebruik maken van resultaten van onderzoek ter onderbouwing van je eigen praktijk. 

Programma

Je vertaalt een vaktherapeutisch vraagstuk op methodische wijze (bijv. mbv PICO) naar een concrete vraagstelling en formuleert op basis hiervan een zoekplan. De volgende leeruitkomsten staan centraal tijdens deze module:

 1. Je spoort (met behulp van een zoekplan) wetenschappelijke onderzoeksartikelen op en beoordeelt deze kritisch op relevantie voor de eigen praktijk.
 2. Vervolgens beoordeel je de onderzoeksartikelen aan de hand van een actueel kwaliteitsinstrument (bijv. de principes van Ebro en/of grade) en kan door deze analyse verschillende artikelen met elkaar vergelijken.
 3. Je vertaalt de uitkomsten van de vergelijkende analyse naar een richtlijntekst welke voldoet aan erkende criteria (bijv. criteria van Trimbos).
 4. Je presenteert de conclusies uit de vergelijkende analyse op overtuigende wijze aan vakgenoten en reflecteert op kritische wijze op het proces dat hij heeft doorlopen.
Voordelen
 

Voordelen van de HAN

 • Geen lessen in de schoolvakanties
 • Kleine groepen
 • Ervaren Vaktherapeuten en docenten met veel passie voor hun vak
 • Hoge studenttevredenheid
 • Makkelijk bereikbaar met de auto en trein
een student dramatherapie van de han master vaktherapie staat op het toneel en kijkt naar zichzelf in een spiegel

Dit wil je weten over de module Richtlijnontwikkeling in Vaktherapie

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500