HBO-programma Pedagogisch Didactisch Getuigschrift

elektrotechniek elektro lab
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

De opleiding start20 september 2021 en 18 februari 2022

Ben je goed in je vak? Wil je jouw kennis, vaardigheden en ervaring inzetten om (jonge) mensen op te leiden voor jouw beroep? Denk dan eens aan dit PDG traject en word leraar.

In het kort

  € 7500,- Kosten
  18 maandenduur
  680 uurZelfstudie
  160 uurContacturen
  840 uurWerkplek-leren

Voor wie

Je kunt deelnemen aan onze PDG-opleiding als je in het bezit bent van een hbo- of wo-diploma, of als je een aantoonbaar hbo-werk- en denkniveau hebt met ten minste 3 jaar relevante werkervaring in jouw vakgebied. Verder dien je een aanstelling te hebben als docent bij een mbo-school voor minimaal 0,4 fte of een stageplek op een mbo-school voor de duur van de opleiding waar je minimaal 8 klokuren lesgeeft. Om tegemoet te komen aan de door jou eerder opgedane ervaringen is de opleiding flexibel opgebouwd. Je bepaalt hierdoor zelf de duur van de opleiding met een maximum van 2 jaar.

Uitgangspunten

Samen opleiden is een van de uitgangspunten van deze opleiding. Dat betekent dat de mbo-scholen en de lerarenopleiding van de HAN samen verantwoordelijk zijn voor de inhoud en de kwaliteit van de PDG-opleiding.

De PDG-opleiding sluit zoveel mogelijk aan op de dagelijkse praktijk van de mbo-docent. Daarom heeft de opleiding een flexibel en blended karakter gekregen. Dit betekent dat het leren plaatsvindt door middel van contactonderwijs, online leren en leren op de werkplek.

Om aan te kunnen sluiten bij de leerbehoefte en -vraag van de cursist is flexibilisering en maatwerk gewenst. Dit is mogelijk door te werken met leerarrangementen waarin modules en leerwegonafhankelijke toetsen de mogelijkheid bieden om toe te werken naar het beoogde eindresultaat.

Werkwijze

De PDG-opleiding is opgebouwd uit 3 leerlijnen:
beroepsgerichte leeromgeving, beroepsgericht begeleiden en professionele indentiteit.

Deze leerlijnen zijn onderverdeeld in leeruitkomsten. Leeruitkomsten zijn gedefinieerd als ‘inhoud en niveau van kennis, inzicht en vaardigheden die vereist zijn om een bepaald aantal studiepunten te behalen’. De totale studielast is 60ec, dat staat voor een tijdsinvestering van 18 maanden.

Centraal binnen de PDG-opleiding is dat je zelf eigenaar bent van je leerproces. Je start het traject met het opstellen van een eigen ontwikkelplan. Hierin staat de vraag centraal: “Wat heb ik nog te ontwikkelen om een startbekwaam mbo-docent te worden?” Dit ontwikkelplan vormt de basis voor de leerroute die jij gaat volgen. De vorm van de leerroute komt tot stand in een gesprek samen met een opleider van de HAN, een opleider uit jouw eigen praktijk en de teamleider van de mbo-school waar je werkzaam bent.

Om je te kunnen ontwikkelen in de beroepstaken en -rollen van de mbo-docent zijn er 20 contactdagen georganiseerd en word je door begeleiders in de eigen school begeleid bij het leren op de werkplek. Bij het leren in de verschillende omgevingen hoort ook dat je je verdiept in de literatuur, afstemt met de opleiders en jouw werkplekbegeleiders over hoe je je deze beroepstaken eigen gaat maken, de opdrachten afrondt, etc. Daar is steeds voorbereidend werk voor nodig.

De opleiding werkt met leerlijnen en leeruitkomsten. De wijze waarop de bewijslast van een leeruitkomst tot stand komt, hangt af van de omschrijving van de betreffende leeruitkomst. Deze is vaak vrij van vorm.

Het programma is ontwikkelingsgericht opgebouwd. Je doorloopt de leerlijnen en aan het einde van het traject ontvang je het eindresultaat.
Onderdeel van de laatste leerlijn is het eigen ontwikkelingsgerichte portfolio waarover je in gesprek gaat met een assessor van de HAN en een opleider of teamleider uit het werkveld. Dit criteriumgerichte gesprek leidt tot het Pedagogisch Didactisch Getuigschrift.

 

Contact

Meer weten over het Pedagogisch Didactisch Getuigschrift? Mail naar educatie.pro@han.nl.

Adviesgesprek

Wil je je aanmelden voor een adviesgesprek? Bekijk dan eerst of je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden zoals beschreven bij 'Voor wie'. 

Vervolgens kun je je hier aanmelden.

Nieuwsgierig?

Voeldoe je aan de toelatingsvoorwaarden zoals beschreven bij 'Voor wie'? Dan kun je je daarna aanmelden voor een adviesgesprek.

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500