Cursus UEFA B Youth

Meld je aan
Startdatum is nog niet bepaald
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder

Startdatum is nog niet bepaald

Ben je als student ALO of Sportkunde ook een voetbaltrainer of -coach? HAN Sport en Bewegen biedt in samenwerking met de KNVB een unieke mogelijkheid om tijdens je studie in een extracurriculair programma je voetbaltrainersdiploma’s te behalen.

In het kort

  1 studiejaar (sep-jun)Duur
  HAN S&B i.s.m. de KNVBDoor
  Maandagen 13:00 - 20:00 uur (max 4,5 uur p/d)Wanneer
  €3000 - €3250 (HAN-student)Kosten

Extra aanmeldinformatie

N.B. Voeg onderstaande toe in het tekstveld bij de aanmelding:

 • (huidige) Bacheloropleiding: Sportkunde/ALO
 • (huidige) Studiejaar: [Maak uw keuze: 1 / 2 / 3 / 4 / alumni]
 • Vergoed een club (deels) je opleidingskosten: [Maak jouw keuze: Ja/Nee]
 • Beoogde club voor jouw ervaringsstage (clubnaam / plaats): ……

Let op: inschrijving voor externe deelnemers kan via de KNVB website.

Met dit diploma ben je bevoegd als trainer/coach t/m JO19 eerste divisie teams en Beloften BVO Vrouwen.

Doel van de opleiding

De UEFA B Youth trainer let op de voetbalontwikkeling van het team en de individuele spelers, analyseert wedstrijden, formuleert voetbalsituaties en trainingsdoelstellingen. Hij/zij bepaalt de speelwijze bij wedstrijden en presenteert een wedstrijdverantwoording. Op basis van evaluaties (wedstrijdanalyse) worden de trainingsplannen bijgesteld.

Tijdens de opleiding staan de werkgebieden ‘Coachen bij wedstrijden’, ‘Geven van Trainingen’, ‘Begeleiden van team en spelers’, en ‘Talentherkenning en selectiebeleid’ centraal. Hierbij leer je op basis van een visie planmatig en doelgericht te werken.

man in materiaal hok met voetbal

Organisatie van de opleiding

De KNVB Academie heeft ervoor gekozen om trainer-coaches voor te bereiden op de praktijk door competentiegericht op te leiden. Competentiegericht opleiden betekent dat de deelnemer in de praktijk aan de slag gaat met de (praktijk)opdrachten. Deze (praktijk)opdrachten staan centraal tijdens de bijeenkomsten. De producten van de opdrachten worden vastgelegd in de digitale leeromgeving van de KNVB.

Cursusgedeelte

Minimaal 30 bijeenkomsten (van ongeveer 4 uur) met 8 – 10 deelnemers. Bijeenkomsten vinden in de regel plaats bij stageteams deelnemers. Ook worden enkele centrale bijeenkomsten bij BVO’s en diverse gastcolleges georganiseerd.

Ervaringsgedeelte

Het ervaringsgedeelte bestaat uit een verplichte stage bij een jeugdteam van minimaal twee keer per week van anderhalf uur gedurende de gehele duur van de opleiding.

Toelatingseisen

 

 • HAN student in het opleidingsjaar;
 • Afgeronde Voetbalcoach (VC) 2 (Jeugd) (voorheen UEFA C Youth);
 • Na behalen Voetbalcoach 2 (Jeugd) minimaal 1 volledig seizoen hoofdcoach op Voetbalcoach 2 (Jeugd) niveau of assistent-/GK coach op Voetbalcoach 3 (Jeugd) niveau. Let op: er is vrijstelling op deze ervaringseis voor studenten die in studiejaar 2022-2023 UEFA C Youth met positief resultaat afronden;
 • Toelatingstest (beoordeling op niveau lezen voetballen, bereidheid tot kritisch reflecteren en bewust van belasting opleiding);

 

Programma

Het doel van de opleiding is om op verantwoorde wijze te leren om jeugdvoetballers die uitkomen in de selectieteams O15, O16, O17, O18 of O19 spelend t/m eerste divisie niveau of beloften BVO Vrouwen te coachen, trainen en begeleiden. Om dit te leren wordt geoefend in de praktijk. In de opleiding worden daartoe opdrachten gegeven. Door het uitvoeren van opdrachten in de praktijk en het daarover nadenken, ontwikkelt de cursist zich met behulp van de docent, medecursisten en praktijkbegeleider tot trainer-coach. De resultaten van de opdrachten inclusief de reflectie - nadenken over wat goed en minder goed ging - op de uitvoering worden gebundeld in een portfolio. 

Een portfolio is een (digitale) map met daarin gegevens over jezelf waarin je aantoont wat je hebt gepresteerd in het licht van de opleiding. De verzamelde gegevens zijn bedoeld om voor jezelf en anderen een duidelijk beeld te krijgen van je ontwikkeling en kwaliteiten als trainer-coach. 

De inhoud van het portfolio bestaat uit: 

 • Ondersteunend materiaal dat samen met de opdrachten een beeld geeft van je ontwikkeling als trainer-coach;
 • Een beschrijving van je ontwikkeling gedurende de opleiding (zelfreflectie).

Afmelden

Wil je de inschrijving voor deze cursus annuleren? Dat kan tot 2 weken van tevoren kosteloos. Hierna worden er kosten in rekening gebracht. De hoogte daarvan is afhankelijk van hoe ver je jezelf van tevoren hebt afgemeld.

Snel antwoord

Vragen over HAN SENECA of onze dienstverlening?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur

 

Liever bellen?

Algemeen: 024 - 353 1262

Fitness: +31 6 50162759

Nieuwsgierig?

Het welzijn van de mens in al zijn facetten is je passie. De HAN biedt een ruim aanbod, dat in samenwerking met het werkveld is ontwikkeld. Of het nu gaat om lichamelijk of geestelijk welbevinden.

Sport studenten trainingspak voetbal
draw-cta-title