Cursus Onderwijsroute

NT2, anderstaligen in de klas
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder

De opleiding start30 januari 2023

Je bent nieuwkomer in Nederland, je moet inburgeren én wilt graag hier studeren. De HAN en Radboud Universiteit bieden samen een 2-jarige onderwijsroute aan: het taalschakeltraject. In dit traject word je optimaal voorbereid op het behalen van het Staatsexamen NT2 B2 én op toelating tot een studie.

Het taalschakeltraject is speciaal voor hoger opgeleide anderstaligen. Het is een gezamenlijk traject van de HAN en de Radboud Universiteit. Heb jij een buitenlands diploma op minimaal mbo-4/havoniveau? Dan is het taalschakeltraject van de HAN de ideale voorbereiding op je hbo-opleiding. Heb je een buitenlands diploma op vwo-niveau en wil je studeren op de Radboud Universiteit? Ook dan start je je voorbereiding bij de HAN en stap je in het tweede jaar na enkele maanden over naar een maatwerktaject op de Radboud Universiteit. Dit gebeurt in overleg met, en na goedkeuring van, de coördinator van het maatwerktraject van de Radboud Universiteit.

In het kort

  2 tot 2,5 jaar Duurafhankelijk van instroommoment
  10-15 uur per weekZelfstudie
  12-25 uur per weekContacturenIn het eerste jaar gemiddeld 12 contacturen per week, in het tweede jaar gemiddeld 25 contacturen per week
  € 17000KostenVal je onder de nieuwe inburgeringswet, betaalt de gemeente jouw inburgering en heb je samen met je gemeente besloten dat je aan deze onderwijsroute meedoet? Dan betaalt je gemeente rechtstreeks aan het Talencentrum. Ben je gezinsmigrant? Dan moet je dit zelf betalen. Je kunt je DUO-inburgeringsbudget (max. €10.000) hiervoor inzetten maar moet de rest dan zelf financieren.

Intake in 5 stappen

 1. Meld je aan via het aanmeldformulier.
 2. Je ontvangt een bevestiging, met daarin het verzoek om informatie over je opleidingsachtergrond en je studiewensen door te geven. Ook vragen we je om zo snel mogelijk een Internationale Diploma Waardering (IDW) aan te vragen. Dit duurt vaak lang, dus doe het nu alvast! Een IDW aanvragen kan op de website.
 3. Na ontvangst van de gevraagde informatie ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek.
 4. Na het intakegesprek krijg je te horen of je bent toegelaten tot het taalschakeltraject.

Programma

Het taalschakeltraject bestaat uit verschillende onderdelen.

Deel 1                  

Lessen NT2 van niveau A0 tot B1. Daarnaast organiseren we een aantal excursies om Nederland beter te leren kennen, maak je kennis met het Nederlandse beroepenveld, krijg je een buddy en word je begeleid door een mentor. We starten twee keer per jaar met een groep. Als je alles in éen keer haalt, duurt dit deel 1 jaar.

Deel 2              

Het schakeljaar. Dit is een intensief, fulltime jaar, dat één keer per jaar start in september. Dit jaar heeft de volgende onderdelen:

 • Voorbereiding op Staatsexamen NT2, programma II;
 • Engels
 • Keuzevakken: wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie
 • Studievaardigheden die belangrijk zijn voor je vervolgopleiding, zoals projectmatig werken, presenteren, ICT skills en zelfstandig werken
 • Studiekeuzebegeleiding en beroepsoriëntatie
 • Sollicitatievaardigheden en kennismaking met het beroepenveld, specifiek voor de oudere deelnemers die zich voorbereiden op een  deeltijdstudie met deeltijdbaan.

Tijdens dit jaar maak je kennis met alle opleidingen van de HAN en de Radboud Universiteit. We begeleiden je bij het kiezen van een opleiding die bij je past. En het mooie is: je krijgt een mentor (docent) die je begeleidt bij je studie én een buddy (HAN-student) die je op weg helpt in de studentenwereld.Wil je je verder voorbereiden op een studie aan de Radboud Universiteit en voldoe je aan de intake-eisen op vwo-niveau? Dan volg je vanaf november van dit jaar een ander programma. Je stapt over naar de Radboud Universiteit in Nijmegen en volgt daar een maatwerktraject, passend bij je studiekeuze. 

Verdere informatie

Locatie

De lessen worden gegeven op de HAN-campus in Arnhem. Stap je in het tweede jaar naar een maatwerktraject van de Radboud Universiteit? Dan volg je de rest van de lessen op de Radboud campus in Nijmegen.
Als we weer met een nieuwe coronacrisis te maken krijgen, worden de lessen online voortgezet.

Werkwijze

In deel 1 van het taalschakeltraject krijg je vooral lessen Nederlands en bereik je niveau B1. Je krijgt drie keer per week les. Elke les is drie uur. Daarnaast moet je ongeveer 10 uur per week besteden aan huiswerkopdrachten en zelfstudie. Een zelfstandige en actieve studiehouding is dus belangrijk.

In deel 2 van het taalschakeltraject, het taalschakeljaar, heb je een fulltime programma. Je hebt ongeveer 25 uur les per week. Jouw lesrooster wordt mede bepaald door het aantal keuzevakken dat je volgt, afhankelijk van je studiekeuze.

Nieuwsgierig?

Of je nu een compleet nieuwe taal wilt leren, je kennis van het Nederlands wilt opfrissen of effectiever wilt communiceren: het HAN-Talencentrum heeft precies de cursus die je zoekt.

Telefoons internationaal

Snel antwoord

Vragen over de training, cursus of opleiding?
Stel je vraag aan het HAN-Talencentrum. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 353 03 04