Cursus Onderwijsroute

NT2, anderstaligen in de klas
Meld je aan
De opleiding start na aanmelding
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder

De opleiding start na aanmelding

Je bent nieuwkomer in Nederland, je moet inburgeren én wilt graag hier studeren. De HAN en Radboud Universiteit bieden samen een 2 tot 3-jarige onderwijsroute aan. In dit traject word je optimaal voorbereid op het behalen van het Staatsexamen NT2 B2 én op toelating tot een studie.

De onderwijsroute is speciaal voor hoger opgeleide anderstaligen. Het is een gezamenlijk traject van de HAN en de Radboud Universiteit. Heb jij een buitenlands diploma op minimaal mbo-4/havo-5-niveau? Dan is de onderwijsroute van de HAN de ideale voorbereiding op je hbo-opleiding. Heb je een buitenlands diploma op vwo-niveau en wil je studeren op de Radboud Universiteit? Ook dan start je je voorbereiding bij de HAN en stap je in het schakeljaar (deel 2) na enkele maanden over naar de Radboud Universiteit. Dit gebeurt in overleg met, en na goedkeuring van, de coördinator van het maatwerktraject van de Radboud Universiteit.

In het kort

  2 tot 2,5 jaar Duurafhankelijk van instroommoment
  10-15 uur per weekZelfstudie
  12-25 uur per weekContacturenIn het eerste jaar gemiddeld 12 contacturen per week, in het tweede jaar gemiddeld 25 contacturen per week
  € 17,396KostenVal je onder de nieuwe inburgeringswet, betaalt de gemeente jouw inburgering en heb je samen met je gemeente besloten dat je aan deze onderwijsroute meedoet? Dan betaalt je gemeente rechtstreeks aan het Talencentrum. Ben je gezinsmigrant? Dan moet je dit zelf betalen. Je kunt je DUO-inburgeringsbudget (max. €10.000) hiervoor inzetten maar moet de rest dan zelf financieren.

Intake in 6 stappen

 1. De inburgeringsconsulent van jouw gemeente meldt jou aan via onderwijsroute@han.nl.
 2. Om toelaatbaar te zijn heb je een Internationale Diploma Waardering (IDW) nodig. Het aanvragen duurt vaak lang, dus doe het nu alvast! Een IDW aanvragen kan op deze website.
 3. Na ontvangst van de benodigde gegevens ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek.
 4. Tijdens het intakegesprek bepalen we of onze onderwijsroute bij jou past en maken we samen een leerplan.
 5. Na het intakegesprek krijg je te horen of je bent toegelaten tot de onderwijsroute.
 6. Als je inburgeringsconsulent het leerplan heeft goedgekeurd, kun je direct beginnen!

Programma

De onderwijsroute bestaat uit verschillende onderdelen.

Deel 1                  

In deel 1 krijg je lessen NT2 van niveau A0 tot B1. Je krijgt drie keer per week les. Elke les is drie uur. Daarnaast moet je ongeveer 10 uur per week besteden aan huiswerkopdrachten en zelfstudie. Een zelfstandige en actieve studiehouding is dus belangrijk.

Daarnaast organiseren we een aantal excursies om Nederland beter te leren kennen, maak je kennis met het Nederlandse beroepenveld, krijg je een buddy en word je begeleid door een mentor. We starten twee keer per jaar met een groep. Als je alles in één keer haalt, duurt dit deel 1 jaar.

Deel 2              

In deel 2 van de onderwijsroute, het taalschakeljaar, heb je een fulltime programma. Je hebt ongeveer 25 uur les per week. Jouw lesrooster wordt mede bepaald door het aantal keuzevakken dat je volgt, afhankelijk van je studiekeuze. Het is een intensief jaar dat één keer per jaar start in september. Dit deel bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Voorbereiding op Staatsexamen NT2, programma II;
 • Engels
 • Keuzevakken: wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie
 • Studievaardigheden die belangrijk zijn voor je vervolgopleiding, zoals projectmatig werken, presenteren, ICT skills en zelfstandig werken
 • Studiekeuzebegeleiding en beroepsoriëntatie
 • Sollicitatievaardigheden en kennismaking met het beroepenveld, specifiek voor de oudere deelnemers die zich voorbereiden op een  deeltijdstudie met deeltijdbaan.

Tijdens dit jaar maak je kennis met alle opleidingen van de HAN en de Radboud Universiteit. We begeleiden je bij het kiezen van een opleiding die bij je past. En het mooie is: je krijgt een mentor (docent) die je begeleidt bij je studie én een buddy (HAN-student) die je op weg helpt in de studentenwereld.

Wil je je verder voorbereiden op een studie aan de Radboud Universiteit en voldoe je aan de intake-eisen op vwo-niveau? Dan volg je vanaf november van dit jaar een ander programma. Je stapt over naar de Radboud Universiteit in Nijmegen en volgt daar een maatwerktraject, passend bij je studiekeuze. 

Verdere informatie

Locatie

De lessen worden gegeven op de HAN-campus in Arnhem. Stap je in het tweede jaar naar een maatwerktraject van de Radboud Universiteit? Dan volg je de rest van de lessen op de Radboud campus in Nijmegen.
Als we weer met een nieuwe coronacrisis te maken krijgen, worden de lessen online voortgezet.

Klaar om te beginnen?

Vraag je inburgeringsconsulent om je aan te melden!

143337 NT2, anderstaligen in de klas
draw-cta-title

Ook interessant

Education Pathway

You’re a newcomer to the Netherlands, you have to integrate and you’d like to study here. HAN and Radboud University together offer a 2-year education pathway: the language and prep program. This program optimally prepares you to pass the Dutch B2 State Exam and to be admitted to a degree program.

143357 NT2, anderstaligen in de klas

Taal- en Schakeljaar

Je wilt starten met een hbo- of universitaire opleiding in Nederland. Je hebt een buitenlands diploma en wilt je optimaal voorbereiden. Tijdens het Taal- en Schakeljaar leer je goed Nederlands, leren we je studievaardigheden en werk je tekorten in je vakkenpakket weg. Iets voor jou? Meld je dan aan!

Groep studenten buiten in gesprek

Nederlands A1 & A2 (avond)

Ben je hogeropgeleid, wil je snel de Nederlandse taal leren en inburgeren op NT2 niveau B2? Het Talencentrum biedt 4 opeenvolgende cursussen. Zo stoom je jezelf klaar voor het Staatsexamen NT2 niveau B2. Of je bereikt zelfs niveau C1! Naast het Nederlands, leer je in onze cursussen ook veel over de Nederlandse cultuur en organiseren we verschillende activiteiten buiten het leslokaal om kennis te maken met de Nederlandse maatschappij. 

De cursus A0-A2 is een beginnerscursus en past binnen de Onderwijsroute van de nieuwe wet inburgering. Dus of je nou inburgert onder de oude of nieuwe inburgeringswet; iedereen is welkom!

Studenten in gesprek lachend

Nederlands A2 (avond)

Ben je hogeropgeleid, wil je snel de Nederlandse taal leren en inburgeren op NT2 niveau B2? Het HAN-Talencentrum biedt je 4 opeenvolgende cursussen. Zo stoom je jezelf klaar voor het Staatsexamen NT2 (B2). Of je bereikt zelfs niveau C1. Aan de slag vanaf niveau A1? Volg de cursus Nederlands A2!

Twee studenten overleggen met laptop

Nederlands B1

Ben je hogeropgeleid en wil je snel de Nederlandse taal leren? Het HAN-Talencentrum biedt je 4 opeenvolgende cursussen. Zo stoom je jezelf klaar voor het Staatsexamen NT2 (niveau B2). Of je bereikt zelfs niveau C1. Aan de slag vanaf niveau A2? Volg de cursus Nederlands B1!

Student aan het werk op laptop

Nederlands B1 (avond)

Ben je hogeropgeleid en wil je snel de Nederlandse taal leren? Het HAN-Talencentrum biedt je 4 opeenvolgende cursussen. Zo stoom je jezelf klaar voor het Staatsexamen NT2 (niveau B2). Of je bereikt zelfs niveau C1. Aan de slag vanaf niveau A2? Volg de avondcursus Nederlands B1!

Twee studenten werken samen met laptop

Nederlands B2 (avond)

Ben je hogeropgeleid en wil je snel de Nederlandse taal leren? Het HAN-Talencentrum biedt je 4 opeenvolgende cursussen. Zo stoom je jezelf klaar voor het Staatsexamen NT2 (niveau B2). Of je bereikt zelfs niveau C1. Aan de slag vanaf niveau B1? Volg de cursus Nederlands B2!

Twee studenten praten bij fiets campus Nijmegen

Nederlands C1 (avond)

Je beheerst het Nederlands al op een vergevorderd niveau maar wil je het nog beter leren? In deze cursus Nederlands C1 zet je de puntjes op de i zodat je beter kunt functioneren in je academische studie- of werkomgeving. Volg de cursus Nederlands C1 voor NT2-ers.

Studenten in verschillende groepjes

onderwijsroute@han.nl

Vragen over de training, cursus of opleiding?
Stel je vraag aan het HAN-Talencentrum. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 353 03 04