Cursus Fermentatietechnologie in de Biobased Economy (praktijk)

Startdatum is nog niet bepaald
Fermentatietechnologie is een sleuteltechnologie in de biobased en circulaire economie. Het is een manier om chemicaliën en materialen uit hernieuwbare grondstoffen te maken. In deze cursus ga je aan de slag met de praktische aspecten en theoretische achtergronden van de fermentatietechnologie.
In het kort
Voor wie is Fermentatietechnologie in de biobased economy
In een biobased economy vervangen biologische grondstoffen fossiele grondstoffen. Met fermentatietechnologie kunnen efficiënt chemicaliën en materialen worden geproduceerd uit biomassa reststromen.
Deze praktijkcursus is met name bedoeld voor:
- Analisten die meer over fermentatietechnologie in de biobased economie in de praktijk willen leren;
- Fermentatie-analisten en -technologen die zich verder willen verdiepen in theoretische aspecten van de fermentatietechnologie;
- Onderzoekers, R&D-medewerkers, R&D-projectleiders en productieleiders die zich verder willen verdiepen in theorie en praktijk t.a.v. fermentatietechnologie.
Twijfel je of de cursus iets voor je is? Neem gerust contact met ons op via cursus.atbc@han.nl.
Programma Fermentatietechnologie in de biobased economy
Dit ga je leren
De cursus bevat theorie, workshops en praktijk. Hierbij ga je zelf een case study in een bioreactor uitvoeren en gaan we de diepte in met de theorie daarachter. Daarbij kun je denken aan verschillende types fermentatie en bioreactoren, mediadesign uitgaande van biomassa reststromen, kinetiek, zuurstof overdracht, mixen, het rekenen aan fermentaties, proces design en opschaling.
Ook ga je in praktijk werken aan de productie van een biobased building block met bijbehorende data- en productanalyse. We laten in een demo zien hoe je dit vanuit een biomassa reststroom als feedstock kunt produceren.
Zie hieronder in het programma per dag het overzicht van de onderwerpen die worden behandeld in de cursus.
Resultaat - Wat levert het je op?
Na deze praktijkcursus ben je in staat zelfstandig een fermentatie in een bioreactor vanuit een biomassa reststroom als feedstock uit te voeren en daarvoor protocollen op te stellen. Ook ken je de basisprincipes achter de fermentatietechnologie en heb je kennis gemaakt met de Design of Experiments (DoE)-methodiek.
Na afloop van de cursus:
- kun je biologische en technische principes toepassen bij het groeien van micro-organismen in een bioreactor;
- kun je een bioreactor run in praktijk uitvoeren inclusief assemblage, sterilisatie, bemonstering, analyse, data interpretatie en oplossen van problemen;
- begrijp je de basisprincipes van bioreactor design, aeratie, agitatie, KLa-waardes, microbiële groeikinetiek en opschaling;
- leer je alles over de samenstelling van kweekmedia door voorbehandeling en hydrolyse van biomassa reststromen en het opstellen van werkprotocollen;
- leer je de basisprincipes van Design of Experiment (DoE).
Werkwijze
De cursus bestaat uit een programma van 5 voltijd-dagen met theorie, workshops en praktijk. Je krijgt les van vak-experts in dit vakgebied van de HAN Academie Toegepaste Biowetenschappen & Chemie.
Taal
De cursus Fermentatietechnologie in de Biobased Economy wordt volledig in het Engels gegeven (als de hele cursusgroep Nederlandstalig is, kunnen in overleg met de groep de lessen in het Nederlands gegeven worden). Het lesmateriaal wordt in het Engels verstrekt.
Verdere informatie
Ontvang persoonlijk advies over Fermentatietechnologie in de Biobased Economy
Wil je de cursus Fermentatietechnologie in de Biobased Economy volgen? Heb je nog vragen, voordat je definitief besluit? Neem dan gerust contact met ons op. Ook kunnen we een adviesgesprek plannen. Tijdens een adviesgesprek kun je je verwachtingen toetsen en bespreken of de cursus aansluit bij jouw ambities. Het adviesgesprek vindt plaats op een moment dat het jou uitkomt. Bij de HAN, telefonisch of via Teams. Neem via onderstaande links contact op met onze adviseurs of mail ons op cursus.atbc@han.nl.

Ook interessant voor jou
De basiscursus Design of Experiments (DoE) is een 1e kennismaking met de Design of Experiments-methodiek. De cursus is geschikt voor iedereen die overzichtelijk, compact en statistisch verantwoord wil leren experimenteren.

Precisiefermentatie is een belangrijke sleuteltechnologie voor de microbiële productie van alternatieve eitwitten die dierlijke producten kunnen vervangen. Naast de theorie die deze cursus biedt, ga je in praktijk in kleine groepjes werken aan de productie van een alternatief eiwit met bijbehorende data- en productanalyse.

Nieuwsgierig naar andere cursussen?
Met de HAN geef je jouw carrière een positieve impuls en kun je verder groeien in jouw vakgebied. Bekijk het uitgebreide aanbod op het gebied van Life Sciences & Chemie, variërend van een enkele studiedag of meerdaagse (post hbo-)cursussen.
