Cuijk

Lab/werkplaats Cuijk is gevestigd in de Brabantse gemeente Land van Cuijk. Deze gemeente is in januari 2022 ontstaan vanuit een fusie van de voormalige gemeenten Boxmeer, Cuijk, Sint Anthonis, Mill en Sint Hubert en Grave. Onze activiteiten vinden meestal plaats vanuit de Cuijkse wijk De Valuwe en soms in één van de andere gemeenten binnen Land van Cuijk.

samen werken aan een project

studiejaar 23/24, semester 1 

Startbijeenkomst Cuijk

De startbijeenkomst voor studenten is op woensdag 6 september van 09.00 tot 12.00 uur bij MFA De Valuwe, De Valuwe 1 in Cuijk. Nadere info ontvang je van de wijkdocenten. Graag tot dan!

Leren en innoveren in de wijk

De Valuwe in Cuijk is een wijk uit de jaren zestig. Destijds een vooruitstrevende en moderne wijk. Na veertig jaar kampte de wijk met sociale problemen en zagen de openbare ruimtes, de woningen en de voorzieningen er slordig uit.
Er is inmiddels voorzien in een diversiteit aan woningtypes. Behalve kleine en grote eengezinswoningen zijn er appartementen voor starters en senioren gerealiseerd. Het middengebied bestaat uit een slinger van parkachtige plantsoenen en de route erdoorheen is het koppelstuk tussen de woningen en het winkelcentrum. Dit vernieuwde winkelcentrum, de Multifunctionele accommodatie (mfa) en het opnieuw aangelegde Valuweplein vormen het hart van de wijk. Rond dit plein bevinden zich ook andere voorzieningen. In deze mooi gerevitaliseerde wijk gebeurt van alles, waar we mee aan de slag gaan. Daarnaast kan het voorkomen dat je voor een project soms een bezoek brengt aan een andere wijk van Cuijk of een ander dorp in het Land van Cuijk.

 

Afstemming tussen werkveld, docenten en studenten

Tijdens de gezamenlijke activiteiten leer je de andere studenten en hun opleidingen/beroepen kennen en kom je in aanraking met diverse professionals uit de wijk. Verder is er ruimte voor kennisdeling en feedback. Ook zijn er in de periode enkele reflectiemomenten.

Elke woensdagochtend starten wij met een plenair gedeelte. Er wordt dan een stukje theorie behandeld. Wij maken gebruik van diverse werkvormen. Ook zijn er workshops over de verschillende opleidingen en komt er af en toe een gastspreker. Naast de gezamenlijke activiteiten werk je in een interprofessionele groep aan vraagstukken in afstemming met de opdrachtgever en wijkdocenten.

Studenten aan het werk bij MFA De Valuwe in Cuijk

Thema's

Diverse thema’s die voort komen uit de wijk zijn:​

  • Interprofessioneel samenwerken
  • Positieve gezondheid
  • Buurtbemiddeling
  • Bewegen
  • Multiculturele samenleving
  • Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)
  • Verbinding in de wijk

Mogelijke opdrachten

Vanuit de praktijk worden er veel kansen en mogelijkheden gezien waar je als student mee aan de slag kunt. Te denken valt aan een opdracht in de wereldtuin of voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel. Professionals komen met vragen en opdrachten uit de praktijk. Deze vragen worden verhelderd en geformuleerd tot opdrachten voor studenten. De opdrachten zullen gebaseerd zijn op de diverse thema’s.  

Studenten aan het werk bij MFA De Valuwe in Cuijk

Aansluiting bij opleidingen

Deze thema's sluiten aan bij alle opleidingen in het domein Gezondheid, Welzijn en Sport.

Praktische gegevens 

Contact

Wijkdocenten
Janine Hendriks | E janine.hendriks@han.nl | T 06-25 37 90 64
Aanwezig op woensdag

Daniëlle Verschuren | E Danielle.Verschuren@han.nl | T 06-15 63 92 92 
Aanwezig op woensdag

Locatie 
MFA De Valuwe
De Valuwe 1
5431 AV Cuijk
E-mail: werkplaatscuijk@han.nl

De multifunctionele accommodatie ligt in de wijk De Valuwe en is op loopafstand van het treinstation en bushaltes. Kom je met de auto, dan kun je deze gratis parkeren op de parkeerplaats bij de Lidl.

De lab/werkplaats biedt plek aan studenten Interprofessioneel Praktijkleren (IPL) en studenten Praktijkinnovatie Zorg en Welzijn (PZW).