Boxmeer (Sociom)

Sociom is een organisatie voor sociaal werk in het Land van Cuijk en West Maas en Waal. Samen met hun netwerkpartners en vrijwilligersorganisaties werken ze aan een samenleving waarin mensen zich thuis voelen, kansen krijgen én pakken. In februari 2022 zijn we gestart met een lab/werkplaats in Boxmeer. Daar kan, samen met Sociom, gewerkt worden aan projecten.

samen werken aan een project

studiejaar 22/23, semester 2 Startbijeenkomst Boxmeer

De startbijeenkomst voor studenten is op woensdag 8 februari om 09.30 uur bij de Weijer, Raetsingel 1 in Boxmeer. Nadere info ontvang je van de wijkdocent. Graag tot dan!

Leren en innoveren in de praktijk

In een werkplaats als bij Sociom werken studenten en professionals samen om mensen in hun kracht te zetten, talenten te leren herkennen en ze in beweging te brengen. Samen met de professionals en vrijwilligers van Socium geef je aandacht en advies en biedt je ondersteuning bij problemen. Sociom omarmt burgerinitiatieven en versterkt deze met de kwaliteiten van sociaal werk.

Afstemming tussen docenten, studenten en werkveld

Bij Sociom werken resultaatgerichte professionals met ambitie en lef. Verbinders die middenin de samenleving staan. Ze vertrouwen op elkaars vakmanschap en hebben oog voor ieders talent en kracht. Bovendien geloven ze in een leven lang leren, daarom bieden ze ruimte en kansen, voor zowel de huidige als de toekomstige professionals, om te ontwikkelen.

Gezamenlijke activiteiten zijn gepland op woensdag. De eerste weken staan in het teken van introductie in de organisatie en het werkgebied van Sociom. Er wordt kennisgemaakt met de projecten en de professionals die daar werkzaam in zijn.

Naast de gezamenlijke activiteiten, werk je in een (interprofessioneel) groepje van 3-5 studenten aan vraagstukken binnen één van de projecten, in afstemming met de contactpersoon uit de praktijk én je wijkdocent.

Thema's

De projecten waaraan wordt gewerkt zijn afgestemd op de behoefte van de cliënten van Sociom.

Thema’s waar je aan kunt denken zijn gerelateerd aan de diverse mogelijkheden die geboden worden binnen Sociom.

Thema’s:

 • Dagbesteding Vierlingsbeek
 • Jongerenwerk in kleine kernen
 • Positieve gezondheid Boxmeer (Syntein)
 • Dorpsteam St. Anthonius (Pantein)
 • Ontmoeting (diverse doelgroepen)
 • Armoede en kansgelijkheid
 • Sociale kwaliteit van wijk(en)

Mogelijke opdrachten/projecten

Momenteel hebben we de volgende projecten:

 • Herstarten Buurtkamers nieuwe vorm Boxmeer Noord
 • Adviezen vanuit Fittestdagen evalueren met deelnemers
 • Behoeftepeiling wijkbewoners rondom verbindingen en ontmoeten met Dorpsboerderij Habitat
 • Zichtbaarheid rondom GVO in de gemeente

Aansluiting bij opleidingen

De genoemde thema's sluiten aan bij alle opleidingen in het domein Gezondheid, Welzijn en Sport.

Partners

We werken samen met zorg- en welzijnsprofessionals, burgers,  de gemeente en het lokale verenigingsleven. De belangrijkste schakel hierin zijn de sociaal werkers van Sociom.

Opdrachtgevers die o.a. betrokken zijn:

Praktische gegevens Contact

Wijkdocenten
Esther Comes | E Esther.Comes@han.nl
Aanwezig op woensdag

Carmen van Daal | E Carmen.vanDaal@han.nl
Aanwezig op woensdag

Locatie
Cultureel Centrum De Weijer
De Raetsingel 5
5831 KC Boxmeer

Zie voor informatie over Sociom: https://www.sociom.nl/

Als je voor Sociom Boxmeer kiest, dan verwachten wij dat je op woensdag aanwezig kunt zijn. Je zult mogelijk, afhankelijk van het project waar je aan werkt, ook op andere dagen in Boxmeer of omgeving zijn. Dit bepalen we natuurlijk in goed overleg!

De lab/werkplaats biedt plek aan studenten Interprofessioneel Praktijkleren (IPL) en studenten Praktijkinnovatie Zorg en Welzijn (PZW).

Kom je met het openbaar vervoer, dan heeft Boxmeer een NS station. Vanaf het station is het ongeveer een kwartier lopen naar de locatie.