Lectoraat Innovatie in de Care

Inzet technologie en ict in zorg en welzijn

De HAN Docentprijs 2021 is gewonnen door Astrid Timman. Zij is onderscheiden voor de wijze waarop ze creatieve ideeën omzet in innovatief onderwijs. Haar focus ligt daarbij op inzet van ICT en technologie in zorg en welzijn.

06 september 2021
236879 studenten met VR-bril op

Meerwaarde van Leefstijlmonitoring

Leefstijlmonitoring gebruikt een netwerk van sensoren op locaties in de woning van een persoon. Die sensoren registreren de bewegingsactiviteit in de ruimtes. Het patroon dat zo ontstaat geeft inzicht in veranderingen in de dagelijks leefwijze van de bewoner. Maar wat is de meerwaarde van die Leefstijlmonitoring?

16 juni 2021
31976 hartslag monitor

In de flow op de Dag van de Verpleging

Hoe zetten we verpleegkundigen extra in het zonnetje op 12 mei, de Dag van de Verpleging? De HAN en het Radboudumc sloegen de handen ineen om de beroepsgroep zelf in beeld te brengen. Voor, met en door verpleegkundigen zijn het magazine FLO en het online event Beat with the FLO(w) gepresenteerd.

Annelies Peters
18 mei 2021
36968 docent lachend met studenten om ziekenhuisbed

Morele sensitiviteit verpleegkundigen

Wat houdt morele sensitiviteit als competentie van verpleegkunde-studenten in? Het is een kernbegrip in het opleidingsprofiel. In de stagepraktijk bestaat nog geen expliciete aandacht voor het omgaan met morele twijfels. Ankana Spekkink onderzoekt het verhelderen en integreren van de competentie.

19 april 2021
102312 verpleegkundigen overleggen op de gang
Lectoraat Innovatie in de Care

Reflectiemethode voor besluit beste zorg

Patiënten in de eerstelijnszorg hebben vaak meerdere problemen. Wat is dan de beste zorg? (Wijk)verpleegkundigen en verzorgenden vinden het zelf niet altijd makkelijk een goede beslissing te nemen. Een nieuwe reflectiemethode kan hen helpen om besluiten over de beste zorg bij collega’s te toetsen.

29 maart 2021
102323 verpleegkundige van de thuiszorg controleert de bloeddruk bij een jonge chronisch zieke patiente

Nieuwe Richtlijn Decubitus opgeleverd

Mensen die door ziekte of beperking lang bedlegerig zijn hebben grote kans op het krijgen van doorligplekken. Dat is niet alleen pijnlijk maar soms ook gevaarlijk. Verpleegkundigen en verzorgenden zijn alert hierop. Zij kunnen nu de nieuwe richtlijn gebruiken om eerder en betere zorg te verlenen.

16 maart 2021
102297 verpleegkundige is bezig met de dagelijkse wasbeurt bij een patient
Lectoraat Innovatie in de Care

Gebruik nieuwe zorgtechnologie in de versnelling

Op 1 maart start het Lectoraat Innovatie in de Care met een nieuwe periode van 4 jaar. Het centrale thema is zorgtechnologie. Zorgpersoneel krijgt door de coronacrisis extra kansen voor gebruik van nieuwe technologie. Zorgtechnologie versnelt en het praktijkgericht onderzoek schakelt mee door.

01 maart 2021
man in gesprek met dokter via mobiele telefoon

Zo herken je ouderenmishandeling

De coronacrisis versterkt huiselijk geweld en onveiligheid thuis. Ouderenmishandeling is actueler dan ooit. Betere herkenning en aanpak daarvan is het doel van een nieuwe gids. Professionals en studenten in zorg en welzijn kunnen de handreiking gebruiken bij signalering en aanpak van ouderenmishandeling.

15 februari 2021
109943 oudere man in rolstoel kijkt uit raam in een het ziekenhuisgang
Lectoraat Innovatie in de Care

Kletsbot gaat eenzame ouderen een actief luisterend oor bieden

Kletsbot is een empathische chatbot voor ouderen die zich thuis eenzaam voelen. De chatbot kan een hulpvraag herkennen en professionals voorzien van een extra middel voor preventie. De landelijke kick-off van het project in Ede is in maart vanwege de coronacrisis afgelast. Aan de introductie is in de praktijk doorgewerkt en de eerste ervaringen zijn eind juni 2020 geëvalueerd.

21 april 2020
verpleegster in gesprek met een oudere vrouw in een rolstoel
Lectoraat Innovatie in de Care

Verpleegkundigen leiden programma psychosociale ondersteuning prostaatkankerpatiënten

Kim Donachie is onderzoeker bij het HAN Lectoraat Innovatie in de Care en docent Verpleegkundig Leiderschap. Op haar initiatief wordt voor patiënten met chronische prostaatkanker een programma voor psychosociale ondersteuning ontwikkeld. Voor het onderzoek heeft zij een NWO beurs verworven.

Annelies Peters
12 maart 2020
close-up drie mensen in gesprek