Te warm voor Waterstof?

Waterstof maken in de Sahara, zou dat kunnen? Of op de noordpool? Nikola Pozderovic, werkzaam bij Lectoraat Balanced Energy Systems onderzoekt samen met een team hoe warm of koud de omgeving maximaal kan zijn om nog waterstof te kunnen maken.

508800 Foto van een extern waterstof systeem bij een bedrijf

Even voorstellen

Nikola Pozderovic, alumnus van de HAN, afgestudeerd in Werktuigbouwkunde, is sinds zijn afstudeerproject bij het Lectoraat Balanced Energy Systems al 3,5 jaar aan de slag bij de HAN als onderzoeker. Zijn projecten gaan voornamelijk om zon en warmte, en waterstof.

Daarnaast begeleid hij HAN-studenten op dit gebied. Nikola is bezig met een onderzoek naar de invloed van warmte en kou op het maken van waterstof.

Warmteontwikkeling bij waterstof

Nikola: ''Op dit moment werkt ik samen met projectleider en docent Christiaan Boudri, XINTC en afstudeerstudent Thien Nguyen aan een project over waterstof. We modelleren de warmteontwikkeling in een container voor alkaline elektrolysers. We proberen te voorspellen hoe de warmteontwikkeling is tijdens het maken van waterstof. Zo willen we de warmtestromen in beeld brengen zodat we kunnen zien hoe warm of koud het is en of dat problemen op kan leveren. Daarvoor zijn we nu nog druk bezig met onderzoeken en testen!''

Precies het juiste klimaat

Het doel is om uit te vinden hoe warm of koud de omgeving van de elektrolyser kan zijn voordat het proces in gevaar komt. Het zal inzicht geven in de vraag welke landen te heet of te koud kunnen zijn. ''Soms zijn er extra maatregelen nodig om het te laten werken. Maar er zijn ook landen waar het helemaal niet kan. Dit gaan we verder onderzoeken.''

507520 Videostill HAN H2-event, de toekomst van waterstof