Moraliteit programmeren?

Financiële technologische ontwikkeling, de zogeheten fintech, is hot en happening. De ontwikkelingen gaan snel maar leiden geregeld tot moreel kwetsbare praktijken.

be1a5ba8-0cf4-11ee-92ad-02565807075b Lector Financial Control en associate lector Sustainable Finance & Tax zijn met elkaar in overleg en wijzen hierbij naar een laptop.

Financiële ethiek en fintech

Een geautomatiseerd systeem de schuld geven van economische uitbuiting, uitsluiting en privacyschending is onzinnig. Maar wat is de rol van financiële ethiek (nog) als de besluitvorming en gedragssturing bij én in het ontwerp van allerlei systemen (grotendeels) vooraf bepaald wordt?

Essay in MAB

Lector Koos Wagensveld publiceerde samen met oud-collega's Henriëtta Joosten en Aloy Soppe (beiden eerder associate lector Financial Ethics aan de HAN) een essay over dit onderwerp in MAB - Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie. 

b9d453d2-0cf4-11ee-8fb4-02565807075b Profielfoto van lector Financial Control Koos Wagensveld.
Koos Wagensveld - lector Financial Control
Expertisecentrum
 

Centrum Meervoudige Waardecreatie

Het lectoraat Financial Control werkt nauw samen met het Centrum Meervoudige Waardecreatie. 

Meervoudige waardecreatie is een organisatiestrategie, waarin een organisatie met haar activiteiten niet uitsluitend financieel-economische waarde creëert, maar ook expliciet aanstuurt op de realisatie van sociaal-maatschappelijke en ecologische waarde.

In de praktijk leidt een dergelijke strategie tot een ‘triple win’: winst voor de aandeelhouders, winst voor de andere stakeholders en winst voor het natuurlijk ecosysteem. Een strategie van meervoudige waardecreatie draagt bovendien bij aan de toekomstbestendigheid van een organisatie en de samenleving.

Het meervoudig waardedenken is de inhoudelijke drijver van het Centrum Meervoudige Waardecreatie. Bij meervoudig waardedenken kunnen zes waardesoorten onderscheiden worden:

  • Financiële waarde
  • Natuurlijke waarde
  • Sociaal relationele waarde
  • Intellectuele waarde
  • Menselijke waarde
  • Materiële waarde

Een balans in deze zes waardesoorten zorgt voor toekomstbestendigheid.

186302 centrum meervoudige waardecreatie, compilatie van stockbeelden 2020