Hoe kun je de rol van gezondheidsbevorderaar pakken?

Claire Kamps, derdejaars voltijdstudent Verpleegkunde, maakt zich sterk voor de rol van de verpleegkundige als gezondheidsbevorderaar. Zij werd getriggerd door een bericht over (bevolkings-)onderzoek naar borstkanker op de nieuwssite van het ziekenhuis waar zij stage loopt. ‘Hier kan ik wat mee’, dacht Claire. Zij verdiepte zich in de materie, met als resultaat bijgevoegd artikel: Tweede kamer komt met preventief gezondheidsbeleid voor vrouwen met dicht borstklierweefsel.

arts en een verpleegkundige overleggen over medisch beleid naar aanleiding van beeld op de hartmonitor

Claire:"Waar de Gezondheidsraad de nadelen van MRI-screening benadrukt, staat de beroepsgroep van radiologen aan de andere kant met veelbelovende voordelen van MRI-screening. De nadelen die de Gezondheidsraad benadrukt bestaan uit de veel vals-positieve uitslagen die MRI-screening oplevert, waardoor honderden vrouwen belast worden met onnodig onderzoek. Wel komt de Gezondheidsraad met een alternatief en stelt voor een mammografie met contrastmiddel te laten doen bij deze vrouwen. Want dat er een betere manier van screenen moet komen is duidelijk, vooral voor vrouwen met dicht borstklierweefsel. Dit vraagt echter wel om de nodige jaren aan onderzoek."

Met dit artikel hoopt Claire studenten Verpleegkunde aan het denken te zetten over het belang van vroegtijdige screening, in dit geval bij een risicogroep voor borstkanker, het onderzoek ernaar en de rol die verpleegkundigen daarbij spelen. Dat Claire na haar opleiding Verpleegkunde nog een Master Gezondheidswetenschappen wil gaan doen, zal geen verbazing wekken...

 

Claire: “Als HBO-verpleegkundige neem je verschillende CanMEDS-rollen in. Eén van deze rollen is de rol van gezondheidsbevorderaar, waarbij de verpleegkundige preventiegericht analyseert. Ik denk dat mijn artikel een goed voorbeeld hiervan is. Stel je als verpleegkundige proactief op om gezondheidsrisico’s, uitdagingen en kansen te signaleren!”