Stef Weijers kijkt als lector Logistiek & Allianties met plezier terug

Slim plannen en organiseren. Dat is logistiek, het vakgebied van Stef Weijers. Deze week gaat hij met pensioen. Hij was in 2002 een van de 1e lectoren aan de HAN. Nu telt het Lectoraat Logistiek & Allianties alleen al 20 medewerkers. 'Ik moet nòg wel eens uitleggen wat een lector doet, maar daar maal ik niet om’, lacht Weijers.

distributiecentrum

Stef Weijers begon 17 jaar geleden met zijn Lectoraat Logistiek & Allianties. ‘Dat was pionieren. Een lectoraat doet onderzoek. Praktijkonderzoek. Maar het eerste wat we tegen elkaar zeiden was: We gaan het onderzoek niet doen ter meerdere eer en glorie van onszelf. Niet voor de catwalk van onderzoeksland. Het moet onze docenten helpen goed op de hoogte te raken over wat er speelt in de logistiek, zodat onze studenten goed opgeleid worden. Daarvoor doen we het!’

Zorglogistiek

Bedrijven weten het HAN-lectoraat Logistiek & Allianties goed te vinden. ‘Vraag het de logistieke bedrijvenplatforms in Duiven, Nijmegen of Tiel’, zegt Weijers. Het lectoraat onderzocht goederenstromen en processen in talloze bedrijven en instellingen in de regio en deed verbetervoorstellen. Ook Siza Het Dorp, het Radboudumc, het CWZ, de ZZG werken al langere of kortere tijd samen met het lectoraat. Dat biedt zorglogistieke kennis waarmee menige instelling de zorg slimmer kan organiseren: met minder kosten en meer aandacht voor de patiënt en de cliënt.

Landelijk

In de zorg besteden professionals 20% van hun tijd aan logistiek. Aan plannen, aan organiseren. En zij hebben zelden een logistieke achtergrond. ‘Wij hebben de kennis hoe dat efficiënter kan en delen die graag. Dus wat hebben mensen aan logistiek? Meer dan je denkt!’, zegt hij met een lach. Inmiddels staat het lectoraat wat betreft de zorglogistiek landelijk op de kaart. Ziekenhuizen uit het hele land kloppen er ook aan voor kwesties rondom goederenlogistiek.

Ritme van de patiënt

Slim plannen en organiseren van de zorg, dat leert het lectoraat ook de studenten van de HAN. Weijers: ‘Ik kan ervan genieten als cliënten van een verpleeghuis de zorg krijgen op het moment dat zij die graag hebben, dankzij de verbeterde personeelsplanning waarmee wij de instelling helpen. Niet om half 7 het bed uit moeten omdat de verpleegster anders geen tijd heeft, maar op de tijd dat het past in het ritme van de patiënt.’

Goederen

Weijers helpt met zijn lectoraat diverse bedrijven en instellingen met het oplossen van logistieke problemen en zoekt dan naar innovatieve oplossingen. ‘Op welke wijze kan de transporteur uit met minder auto’s? Of kunnen de HAN, de universiteit en het Radboudumc niet samenwerken in de goederenlogistiek? Diverse leveranciers leveren op dezelfde dag met verschillende auto’s goederen apart van elkaar bij de drie instellingen. Dat moet toch slimmer kunnen?’ stelt Weijers.

Minder vrachtwagens

Met de gemeente Arnhem, de provincie en betrokkenen in het centrum startte het lectoraat recent een nieuw onderzoeksproject: hoe kun je zo efficiënt en schoon mogelijk goederen distribueren in de Arnhemse binnenstad? Is het slim om ‘hubs’ te creëren, centrale locaties van waaruit je met (liefst) elektrische karretjes artikelen naar winkels kunt brengen en verpakkingsmateriaal kunt afvoeren. ‘Een dergelijk traject hebben we eerder in Zutphen gedaan en dat was een succes. Minder vrachtwagens in het centrum, minder uitstoot van CO2 en betere goederenstromen. Het winkelgebied wordt aantrekkelijker. Dit is het enige stadslogistieke project in Nederland dat zonder subsidie draait!’

Energie

‘Een prachtig beroep, lector.’ Hij kijkt met plezier terug en is trots op de landelijke samenwerking van de lectoraten logistiek. ‘Mooi om te zien dat mensen zich mede dankzij het lectoraat snel en veelzijdig kunnen ontwikkelen. Ik zie dat bij studenten, docenten en bij logistieke professionals. Dat geeft me heel veel energie!’