De praktijk van een sterk wijknetwerk, hoe ontwikkel je dat?

Het ontwikkelen van sterke wijknetwerken is niet eenvoudig. Tijdens een bijeenkomst van het HAN project ‘Sterk Wijknetwerk’ op 20 februari deelden projectleiders van succesvolle en beginnende wijknetwerken hun ervaringen.‘Samenwerken in netwerken met professionals en burgers klinkt heel vanzelfsprekend, maar dat is het vaak niet.’

bord met aankondiging activiteiten wijkcentrum

Ervaringen uit de praktijk van een wijknetwerk

Het doel van de bijeenkomst van het project Sterk Wijknetwerk was om kennis, ervaringen en ideeën uit te wisselen, van elkaar te leren, elkaar te inspireren en te enthousiasmeren.

Wat zijn belemmeringen en wat draagt bij aan succes? In een korte pitch vertelden projectleiders of vertegenwoordigers over de ervaringen met de volgende projecten:

  • Proeftuin Ruwaard, Oss: ‘Anders denken, doen en organiseren’
  • DementieNet: ‘Samenwerking tussen zorgprofessionals stimuleren’
  • Stichting Wedde dat het lukt: ‘Van, voor en door het dorp’
  • Netwerk Positieve Gezondheid Zorgplein Lemmer: ‘Het andere gesprek voeren’
  • Wijchen Gezond

De toekomst van de wijk

Miranda Laurant, HAN-lector Organisatie van Zorg en Dienstverlening, stelde aan de leden van het panel de vraag: ''Hoe ziet de wijk er over 5 jaar uit – als alles mogelijk zou zijn?''. 

De veranderingen gaan langzaam, is de gedeelde mening. Een persoonlijke benadering is belangrijk, maar kost veel energie. Vrijwilligers kunnen een belangrijke rol spelen, ondersteund door professionals. Top-down bereik je vaak weinig resultaat. Maar top-down is soms wel nodig om knelpunten te overwinnen.

De combinatie bottom-up en top-down maakt het succesvol op de lange termijn. Begin klein, haal belemmeringen weg en breid dan langzaam het initiatief uit.

Wijkniveau en betrokkenheid

Ga van ‘geval naar getal’, adviseert Oscar Boerman, professional van de wijk Ruwaard. Als meerdere mensen eenzelfde probleem hebben, dan kun je groepsaanbod geven. Op wijkniveau is vaak meer mogelijk dan voor een hele gemeente. 

"Van wantrouwen naar vertrouwen", besloot Jan Wagemakers, voorzitter van Zorgcoöperatie Gemert. "Professionals praten vaker óver dan mét mensen. Wij hebben een groot netwerk van vrijwilligers in een kleine gemeente en kunnen dichtbij de mensen komen. Mensen kunnen altijd wel iets doen, iedereen kan bijvoorbeeld voorlezen. Wij vragen onze vrijwilligers regelmatig: ben je tevreden en vind je het nog leuk? Zo houd je ze betrokken."

Informatie over het project Sterk wijknetwerk

De kennis en ervaring opgedaan met het vormgeven van sterke netwerken in de wijk worden -samen met succesfactoren en belemmeringen- in de loop van het project in kaart gebracht. Op termijn volgt ook online informatie over de methodieken en een toolbox om een sterk wijknetwerk op te zetten en te onderhouden.

Kijk voor meer informatie over het project op: