Symposium Bouwen 2.0

Van stikstofproblematiek tot het verduurzamen van de gebouwenvoorraad en van zeewaterspiegelstijging tot binnenstedelijk bouwen. De bouwwereld staat aan de vooravond van enorme uitdagingen.

375849 Een man die met een maquette bezig is. Bouwkunde

Dit symposium is uitgesteld. Via deze website houden wij je op de hoogte van een nieuwe datum en misschien ook andere invulling.

 

Hoe jonge mensen de bouw gaan veranderen!Enorme uitdagingen

Onze omgeving wordt steeds complexer en we moeten de bouw- productie in de komende 10 jaar ook nog aanzienlijk opschroeven. En dit alles moeten we doen met steeds minder vakmensen. Harder werken heeft geen zin. We moeten anders met elkaar werken; duurzamer, slimmer, industriëler en hierbij gebruik- maken van nieuwe technologieën zoals parametrisch ontwerpen.

Het moet anders
De young professionals van nu zijn de managers en beslissers van de toekomst. Jonge mensen zijn niet gewoon jongere versies van de oudere garde. Ze denken anders en stellen andere eisen aan hun manier van werken en leven. Van ontwerper tot beheerder en van ambtenaar tot bouwer.

384505 Kind speelt met blokken bouwen 2.0

Blijft de cultuur in de bouw hetzelfde of gaat die op de schop? Welke mindset vergt echte verduurzaming van de keten? Hoe gaan we projecten anders managen dan op tijd en geld? Hoe gaan we om met de toenemende omgevingsturbulentie en hoe gaan we om met elkaar in de bouwketen? 

Symposium Bouwen 2.0


Key-note speakers   Workshops   Lezingen
datum n.t.b.   HAN   Ruitenberglaan 26    Arnhem

Aanmelden

Kosten voor deelname bedragen € 125,-. Meld je hier aan. Na aanmelding ontvang je meer informatie.

Deelname aan het symposium wordt vanuit het Constructeursregister gehonoreerd met 1 ke/ee punt.

Vul s.v.p. ook de enquête in onderaan deze pagina. De resultaten worden bekend gemaakt tijdens het symposium.

 

33931 Overleggen en samenwerken, deeltijd, koffie, corner, koffiecorner, gesprek, lach,

Programma

09.30-10.10 Ontvangst met koffie/thee
10.10-10.30 Opening. Kennismaken en dan van start!
Dagvoorzitters: Anne de Jonge (Bouwend Nederland) en Patrick Kemperman (BAM)
10.30-11.00 1e Keynote: De uitdaging voor de jongere garde
Peter Kerris, gedeputeerde Wonen provincie Gelderland
11.00-11.30 2e Keynote: Waterstof en de bouw. Waterstof eeuwige belofte?
Aart-Jan de Graaf, lector duurzame energie, HAN
11.30-12.00 3e Keynote: BINX, jonge mensen in zelfsturende teams
Leonie Meuwszen en Ruth Feenstra, BINX
12.00-13.00 Lunch en ontmoeten (markt, afstudeerders, HAN Bouwacademie)
13.00-15.00 Workshops en lezingen (zie hieronder). Je hoeft je hiervoor niet van te voren aan te melden.
15.30-16.00 4e Keynote: Parametrisch ontwerpen; revolutie in het ontwerpproces?
Youcon (Corné Hagen, ABT) en Young BAM
16.00-16.30 5e keynote: Omgevingsmanagement vereist ander management?
Patrick Kemperman (BAM)
16.30-17.00 Uitkomsten HAN onderzoek (Amber Mekking/Frens Pries, HAN)
Terugblik en conclusie, dagvoorzitters
17.00 Borrel

Het programma kan door omstandigheden op onderdelen nog veranderen. 

Welke workshops en seminars zijn er?

De constructeur 2.0

De positie van de constructeur staat al jaren onder druk. Gedeeltelijke DNR-opdrachten, maar wie is nou verantwoordelijk voor het geheel? - Ellen Rutgers (HAN), Frank Maatje (Constructeursregister/Bouwen met Staal)

374256 Portret foto Ellen Rutgers voor bij een quote (klein)

Generatie X, Y en Z en Zapp; een wereld apart?

Young professionals in de bouw zijn niet gewoon jongere versies van de oudere garde. Ze denken anders, stellen andere eisen aan hun manier van werken en leven. Blijft de cultuur in de bouw die van calvinistische “niet lullen maar poetsen”? - Ruth Feenstra (BINX)

340602 Kind speelt met alfabet blokken

Over stikstof en het MKB in de bouw

De bouw worstelt met de stikstofproblematiek. De overheid formuleert beleid en praat vervolgens met private partijen. Is dat niet te laat? Hoe ga je als ondernemer hiermee om? Welke rol kan en moet de overheid spelen? - Martijn Vellekoop (Provincie Gelderland), Jarin van der Zande (Jong Bouwend Nederland)

345132 Een huis tussen de bladeren. Duurzaam bouwen.

Wet kwaliteitsborging geeft kansen. Voor wie?

Ruben Heezen (Bouwend Nederland) en geregistreerde toetser. De invoering van de Wet Borging Kwaliteitszorg is uitgesteld maar komt eraan. We heffen de bemoeienis van Bouw- en Woningtoezicht op en hopen dat de private kant de verantwoordelijkheid overneemt. In Nederland zijn slechts 15 gecertificeerde toetsers. Gaan we veel calamiteiten tegemoet?

32859 gesprek-studeren-gebouw

Familiebedrijven, waar generaties elkaar treffen

Veel van onze kleinere bedrijven in de bouw zijn familiebedrijven. De oude garde wordt opgevolgd door een nieuwe generatie. Is er voldoende match tussen beide generaties of botst het? - Guido van Tongeren (van Tongeren Water en Techniek)

32942 kind met ouder wijst op ipad

Onderwijs 2.0

De bouw verandert; en het onderwijs dan? - Frank Spuij (HAN), Anne de Jonge (Bouwend Nederland)

33551 bouwkunde student docent werkplaats maquette

Industrialisatie 2.0

In de loop der jaren is er steeds meer geïndustrialiseerd en geprefabriceerd. Het aantal manuren per woning loopt terug van 2000 naar 400 nu. De toelevering is al goed voor 75% van de toegevoegde waarde. Maar de factor arbeid wordt schaars. De bouwproductie moet nog efficienter, maar kan het eigenlijk nog wel beter? - Willem van Dijk (Heijmans)

33529 bouwkunde studenten maquette

Resultaatgerichte teams bij verduurzaming

Onderhoud en verduurzaming vergt veel van de bouwsector. Dit vraagt om een optimale inzet van deskundigheid en competenties. Resultaatgerichte teams lijken hierin onmisbaar, maar hoe serieus nemen opdrachtgevers dit eigenlijk? - Joep Burghouts/Ludwig Smits (de Variabele) en Hennie Pries

186416 Overleg meedenksessie puzzelstukken

IPMA, praktische filosofie voor de bouw

IPMA is een begrip in de wereld van projectmanagement. Het geeft een kader en houvast voor betere beheersing van projecten. Hoe kan IPMA in de bouwpraktijk nog beter worden gebruikt en hoe moet IPMA in het bouwkundig onderwijs worden gebruikt? - Roel Riepma (HAN)

32361 studenten, docent, overleggen, samenwerken, project, vel, papier, economie, finance and control, fc

Bouwteam 2.0?

Het Bouwteam 2020 wordt breed toegepast en zorgt ervoor dat uitvoeringsexpertise beter wordt gebruikt in de voorbereiding. Er wordt nu nagedacht om op basis van ervaringen uit projecten een update te maken. In deze workshop een blik in de toekomst van bouwteam 2.0 - Joost Merema (PRO6 Managers)

33571 bouwkunde deeltijd studenten samenwerken

Duurzaamheid vereist een andere mindset?

Welke mindset vergt verduurzaming van de keten, hoe gaan we projecten anders managen dan op tijd en geld, hoe gaan we om met de toenemende omgevingsturbulentie en hoe gaan we om met elkaar? Kunnen young professionals hierin een beslissende rol spelen? - Patrick Schreven (Eco Plus Bouw)

281827 Groene, duurzame bouw, waarin beton en groen samengaan.

EnquêteSamenwerking in de Bouw

Wij verzoeken je een paar minuten tijd vrij te maken en deze enquête voor ons in te vullen. De resultaten van dit onderzoek zullen bekend gemaakt worden tijdens het symposium Bouwen 2.0. 

Ook als je niet deelneemt aan het symposium, mag je de enquête invullen.

30476 Laptop met blauwe hoes

Vragen? Contact

Heb je vragen? Neem dan contact op met de organisatie:

Andrea.Bloemendaal@han.nl, 06 2938 4577
Nicole.vandeKamp@han.nl, 06 2938 0729