Master Human Capital Innovatie

Nieuwe deeltijdmaster speelt in op dringende behoefte aan mensgerichte veranderaars

Studenten van de master Human Capital Innovatie buiten in gesprek tijdens de pauze. Urban setting.

In september start de hbo-master Human Capital Innovatie, een joint degree van de HAN en Fontys. Op 17 juni 2025 ontving de opleiding de officiële accreditatie van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie, waarmee een vernieuwende master start die strategie en mensgericht veranderen samenbrengt

Antwoord op urgente uitdagingen in het werkveld

Vanuit de praktijk was er dringend vraag naar deze master. Organisaties staan namelijk voor grote opgaven zoals de energietransitie, digitalisering en veranderende arbeidsverhoudingen en zoeken naar manieren om menselijk kapitaal wendbaar, betrokken en toekomstgericht te organiseren. De master Human Capital Innovatie speelt daarop in met een programma dat actuele kennis biedt én direct toepasbaar is in het werkveld van de masterstudent.

De arbeidsmarkt verandert in een razend tempo. Voor het UWV is het essentieel dat professionals beschikken over actuele én toepasbare kennis om organisaties te ondersteunen bij de inzet van menselijk kapitaal. De master Human Capital Innovatie levert precies die brug tussen theorie en praktijk.”

Een stevig fundament

De opleiding is ontwikkeld door zes hogescholen in nauwe samenwerking met het landelijke werkveld. Dat heeft geresulteerd in een degelijk beroeps- en opleidingsprofiel, waarin praktijk, beleid en wetenschap samenkomen. Deze gezamenlijke basis zorgt voor een master die breed gedragen en toekomstbestendig is.

De student centraal

Wat de opleiding extra krachtig maakt, is de manier waarop het onderwijs meebeweegt met de leerbehoefte van de student. Vraagstukken uit de organisaties waar studenten werkzaam zijn vormen de kern van het leerproces. Daarmee biedt de master geen ‘one size fits all’, maar een leeromgeving die zich voortdurend aanpast aan wat nodig is bij zowel de student als in het beroepenveld.

Het onderwijs moet flexibel inspelen op de leerbehoeften van werkende professionals, want juist zij zijn van onschatbare waarde voor onze samenleving en economie. Deze tijd van snelle en ingrijpende veranderingen vraagt om innovatieve denkers met lef die strategische human capital vraagstukken durven aan te pakken, zoals arbeidskrapte en talentontwikkeling. Zij weten kansen te creëren die de eigen organisatie overstijgen en het ecosysteem zowel op menselijk als technologisch gebied laten floreren.”

Innovatief en holistisch onderwijs

De mastermodules (Arbeidsmarktstrateeg, Ecosysteemontwikkelaar, Programmaontwerper en Interventieregisseur) zijn opgebouwd rondom vier urgente maatschappelijke transities: de energietransitie, de technologische transitie (zoals digitalisering en robotisering), de sociaal-maatschappelijke transitie (inclusie, diversiteit en veranderende arbeidsverhoudingen) en de demografische transitie (zoals vergrijzing en arbeidsmarktkrapte). Daarmee sluit het onderwijs direct aan op de vraagstukken waar organisaties vandaag de dag mee worstelen.

“De energietransitie en het tekort aan gekwalificeerd personeel raken ons allemaal, als maatschappij én als organisatie. We hebben mensen nodig die niet alleen begrijpen wat er verandert, maar ook hoe je samenwerking en beweging organiseert in een steeds complexer speelveld. De master Human Capital Innovatie leidt precies dat soort bruggenbouwers op, die verandering mensgericht én strategisch vormgeven. Voor een organisatie als Enexis is dat geen luxe, maar een noodzaak.”

Changemakers binnen en buiten eigen organisatie

De brede, holistische benadering binnen de opleiding nodigt studenten uit om verder te kijken dan hun eigen vakgebied of organisatiecontext. Door praktijkgerichte vraagstukken vanuit meerdere perspectieven te benaderen leren zij verbanden te leggen tussen disciplines, belangen en systemen. Dit helpt hen om integrale oplossingen te ontwikkelen die niet alleen binnen hun eigen organisatie verschil maken, maar ook bijdragen aan bredere maatschappelijke bewegingen.

Klaar voor de eerste lichting studenten

Met de officiële accreditatie van de NVAO is het startsein gegeven voor een toekomstgerichte master die bijdraagt aan de duurzame ontwikkeling van professionals en organisaties. De HAN en Fontys zijn inmiddels begonnen met de eerste intakegesprekken met geïnteresseerde kandidaten, zodat zij zich goed kunnen voorbereiden op de start in september. De eerste lichting studenten begint op vrijdag 5 september 2025 op de Fontys-campus aan de Rachelsmolen in Eindhoven.

Verder lezen
 

Master Human Capital Innovatie

Meer informatie over deze deeltijdmaster vind je op de opleidingspagina.

Docent en student van de master Human Capital Innovatie lopen over de campus