Intentieovereenkomst Nationaal Expertisecentrum Netcongestie

Netcongestie, het volle elektriciteitsnet, is een van de grootste uitdagingen binnen de energietransitie. De dagelijkse berichtgeving over vertraagde nieuwbouwprojecten en bedrijven die niet kunnen uitbreiden, onderstreept de urgentie van het probleem.
Netcongestie raakt niet alleen de verduurzaming van Nederland, maar heeft ook directe maatschappelijke en economische gevolgen: ondernemers lopen tegen grenzen aan, investeringen blijven uit en duurzame initiatieven worden geremd. Volgens recent onderzoek kost netcongestie de samenleving jaarlijks tot wel 40 miljard euro door misgelopen investeringen, stilgevallen productie en gemiste verduurzamingskansen. Voor bedrijven betekent dit niet alleen omzetverlies, maar ook het mislopen van marktaandeel en werkgelegenheid.
Naast de technische oplossingen moet je daarbij ook denken aan zorgen voor ander gedrag bij mensen of economische modellen.
Intentieovereenkomst
Woensdag 21 mei 2025 ondertekenden Alliander, TenneT, Provincie Gelderland, Oost NL, een vertegenwoordiger van alle regio’s van VNO-NCW, HAN University of Applied Sciences en Connectr – Energy innovation een intentieovereenkomst voor de oprichting van het Nationaal Expertisecentrum Netcongestie. Het doel van dit toekomstige centrum is om gezamenlijk oplossingen voor netcongestie te versnellen en op te schalen. Het komende half jaar zal worden gebruikt om het centrum verder te ontwikkelen en te komen tot een definitieve samenwerking.

Samenbrengen van ondernemers, beleidsmakers en experts
Het idee achter het Nationaal Expertisecentrum Netcongestie is bedrijven en overheden een landelijke plek te bieden, waar bestaande en nieuwe slimme oplossingen voor netcongestie, technieken en werkwijzen worden getest, opgeschaald en toepasbaar gemaakt. Denk aan het inzetten van batterijen, energyhubs op bedrijventerreinen of energy management systems, waarmee bedrijven ondanks een vol net toch kunnen groeien en verduurzamen. Zo ondersteunt het Expertisecentrum actief bij het realiseren van nieuwe aansluitingen of uitbreiding van capaciteit, zodat economische ontwikkeling en de energietransitie niet stil komen te staan.

Insteek HAN
De energietransitie is een complex maatschappelijk vraagstuk. In een toelichting geeft Rob Verhofstad, voorzitter van het College van Bestuur van de HAN University het volgende aan: “Vanuit de HAN zal niet alleen de verbinding met het technische domein gemaakt worden. Ook andere expertises zullen nadrukkelijk aangehaakt worden. Denk aan de economische, juridische en sociale domeinen. Verder is het essentieel dat we het samen doen. Vanuit onderzoek en onderwijs, samen met ondernemers en overheden. Alleen dan kunnen we de benodigde innovaties bouwen en realiseren. Én de professionals voor de energiewereld opleiden. Daar hebben we elkaar voor nodig.”