Leraren opleiden die kinderen gelijke kansen bieden

Portretfoto Marianne Vossenberg

Marianne Vossenberg is onderwijskundige en lerarenopleider bij de lerarenopleiding Nederlands van de HAN. Daarnaast werkt ze op ROC-Nijmegen en begeleidt daar mbo-studenten die een extra ondersteuningsbehoefte hebben.

Vossenberg zit 20 jaar in het onderwijs. Haar drijfveer: het bieden van kansengelijkheid. Vossenberg vertelt: "Mijn ideaal is een samenleving waarin iedereen een kans krijgt om zichzelf te ontwikkelen binnen zijn of haar mogelijkheden. Het doet me goed dat ik in mijn rollen bij de HAN en bij het ROC daar echt aan kan bijdragen. Ik voel oprechte betrokkenheid bij de studenten met wie ik mag werken. Het zijn deze studenten die het verschil kunnen gaan maken in het leven van anderen en de maatschappij. Ze hebben vaak een frisse blik, een lerende en positieve grondhouding en tonen veel enthousiasme.  Mijn doel is om ze hierbij zo goed mogelijk te begeleiden en ondersteunen waar dit nodig is.”

Guatemala

Een van die studenten, Noa Hijnekamp, interviewde haar docent Marianne Vossenberg in het magazine van de Lerarenopleiding Nederlands: STUD. In het artikel vertelt Vossenberg hoe ze ontdekte wat ze later wilde worden, door een reis naar Guatemala. “Ik heb een reis naar Guatemala gemaakt en daar heb ik 3,5 maand op een school gewerkt. Ik wist toen nog niet dat ik het onderwijs in wilde, maar ik ben hierdoor geïnspireerd. Ik vond het mooi om op een school te werken en dacht: ‘hier moet ik mijn levensdoel van gaan maken’. Nu, zoveel jaar later, ben ik dagelijks betrokken bij de ontwikkeling en groei van jongeren in de brede zin van het woord. Ik vind het belangrijk dat jongeren zichzelf kunnen ontplooien op verschillende vlakken. In Guatemala zag ik hoe belangrijk de rol van educatie is. Niet alleen voor het behalen van een diploma, maar ook socialiserend en in de ontwikkeling van persoonsvorming."

Het hele artikel lezen?

STUD is een magazine, door en voor studenten van de lerarenopleiding Nederlands.  Deze editie van STUD heeft als thema Kansen. Lees op STUD welke kansen Marianne Vossenberg heeft gepakt en heeft laten liggen. En vooral hoe ze daar nu op terugkijkt.