Hergebruik ICT-apparatuur Van oud naar ‘als nieuw’

490567 Verouderde of kapotte modellen mobieltjes leveren medewerkers van de HAN in bij stichting Opkikker. Voor hergebruik van apparaten of onderdelen.
  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal

Wat gebeurt er met oude of beschadigde ICT-apparatuur van HAN-medewerkers? Die wordt omgetoverd tot zogeheten 'refurbished ICT', ofwel apparaten die als nieuw inzetbaar zijn. Gertjan Flinterman en Freek Koning van ICT Services kunnen daar heel enthousiast over vertellen.

Kapotte of oude telefoons en laptops

Freek: “Wij krijgen de oude of kapotte mobiele telefoons en laptops van medewerkers en vervangen die door apparatuur die op de plank ligt. Die wordt geswapt.” Geswapt? Wat is dat? “Omgeruild”, lacht Freek. “We hebben een retourstroom op de plank liggen.”
 
Gertjan legt uit: “Wij zorgen ervoor dat oude of kapotte apparatuur schoongemaakt wordt. Dat wil zeggen, we verwijderen de data.” Freek: “Inderdaad. We halen de spullen niet uit elkaar, maar maken het schoon en resetten ze naar de fabrieksinstellingen. Laptops worden al langere tijd op die manier uitgeleverd. Voor de smartphones zijn we daar in 2020 mee gestart.” Gertjan vult aan: “Tenminste, als de apparaten nog binnen de levensduur zitten. Als de hardware onherstelbaar beschadigd of volledig afgeschreven is, worden ze duurzaam afgevoerd.”

Wij krijgen de oude of kapotte mobiele telefoons en laptops van medewerkers binnen en vervangen die door apparatuur die op de plank ligt. Die wordt geswapt.

Duurzaam afschrijven

Een telefoon gaat volgens beide heren 3 jaar mee en laptops worden in hun 5e levensjaar vervangen. "Dat noemen we duurzaam afschrijven", zegt Gertjan. Freek: "Een laptop of telefoon kan binnen de levensduur van eigenaar wisselen, omdat deze bijvoorbeeld wordt ingeleverd bij uitdiensttreding. Of de laptop of smartphone wordt gerepareerd, waarna deze alsnog ingezet kan worden. Op die manier schrijven we de apparatuur duurzaam af. Binnen de afschrijvingstermijn worden de telefoons en laptops dus optimaal ingezet en benut."

Een tweede leven

Bij de HAN worden er ongeveer 1.000 nieuwe smartphones uitgeleverd per jaar. In totaal zijn er nu 330 refurbished smartphones in gebruik. Dat zijn dus smartphones die zijn ingeleverd en opnieuw zijn ingezet. “We begonnen in 2020 met 18 refurbished toestellen en inmiddels zitten we op 330 refurbished smartphones die in omloop zijn”, vertelt Freek. “We hebben op beide campussen een voorraad toestellen liggen. Deze toestellen zijn te bestellen in HAN Elektronisch Bestellen (HEB) voor € 0,01. Die toestellen krijgen binnen de afschrijvingscyclus dus een tweede leven.”

Oude mobieltjes ingeleverd bij de servicedesk

Leentoestel

“Voorheen legden we ingeleverde smartphones apart, als leentoestel. Die stapel groeide met toestellen die eigenlijk nog prima te gebruiken waren. Dat is inmiddels dus opgelost door de ingenomen smartphones als refurbished toestel aan te bieden in de HEB-portal. Daarnaast is er voor de smartphones ook het SWAP-proces ontstaan. Als een gebruiker zich meldt met een defect toestel, dan kunnen we het defecte toestel meteen omruilen met een goed werkend refurbished toestel. De gebruiker kan dan meteen weer op pad, zonder eerst met een leentoestel te moeten werken en die later weer om te ruilen voor een nieuwe.”
 
De apparatuur die over de balie gaat, bevat na het resetten naar de fabrieksinstellingen geen oude data meer en is aan de buitenkant schoongemaakt. Gertjan: “Dat gebeurt met perslucht, om bijvoorbeeld de broodkruimels tussen de toetsen weg te blazen.”

Recyclen via stichting Opkikker

Toestellen die niet meer te repareren of ouder zijn dan 3 jaar voeren we af via Stichting Opkikker. Die zamelt mobiele telefoons en tablets in. De spullen gaan vervolgens naar een recyclebedrijf, Eeko, en de stichting ontvangt daarvoor weer een vergoeding. Stichting Opkikker zorgt onder andere met dat geld voor ontspannende activiteiten voor gezinnen met een langdurig ziek kind. Eeko schenkt de apparaten een nieuw leven. En steunt op zijn beurt goede doelen, waaronder Opkikker.

De samenwerking met deze stichting en met het recyclebedrijf maakt de cirkel rond. En sluit daarmee aan op de zwaartepunten Slim, Schoon en Sociaal van de HAN. Een mooi staaltje maatschappelijk verantwoord ondernemen!

De doos met opdruk van Stichting Opkikker

Laptops

“Bij laptops werkt het weer anders”, vertelt Freek. “Daar werken we samen met Solid Circle”, licht Gertjan verder toe. “Dat is een opkoper, een recyclebedrijf. En zij zijn ook verantwoordelijk voor de verwerking.” Freek: “We ontvangen dan ook een certificaat dat het apparaat verwijderd is en dat garandeert dat de data veilig verwijderd is.” Gertjan: “Dat is verantwoord recyclen. Daar zijn we heel zorgvuldig in. Op die manier krijgen laptops een tweede leven als ze 4 tot 5 jaar oud zijn.”

Refurbished laptop met in beeld Freek Koning

Verkopen we ook afgeschreven apparatuur aan medewerkers? Nee, daar doet ICT Services niet aan. Waarom niet? Freek: “Dat is een dienstverlening die wij niet leveren, want dan vind ik dat we ook goede producten moeten afleveren. We kunnen geen garanties bieden en we leveren bijvoorbeeld ook geen reparatieservice. Bovendien is na reparatie de restwaarde van zo’n apparaat klein. Een factuur opstellen kost dan meer dan wat je verdient.”

Werken voor 4.000 medewerkers

“Het is gewoon hartstikke leuk werk.” Freek schokschoudert enigszins om aan te geven dat het voor hem bijna vanzelfsprekend is. Over de reden moet hij even, maar niet lang, nadenken. “Ik hou van de dienstverlening, de processen inrichten vind ik leuk. Bijvoorbeeld een goed ingericht SWAP-proces, waardoor de gebruiker direct kan worden geholpen.” Gertjan is net zo positief: “De dienstverlening maakt het leuk. En er zitten zoveel facetten aan het werk. Bovendien werken we voor zo’n 4.000 medewerkers en 40.000 studenten van de HAN!”
 
Dus, heb je een kapotte mobiele telefoon of een oude laptop? Lever hem in bij de servicebalie. Je krijgt er dan wel niet meteen een nieuwe voor terug, maar je kunt wel lekker maatschappelijk verantwoord weer aan het werk.