Ondernemerschap Vrij zijn = Rijk zijn

Vrouw volgt cursus online via social media, instagram

Debra Van der Heide (28) koos voor het ondernemerschap, omdat ze zich totaal niet op haar plek voelde bij een baas. Het ondernemerschap gaf haar de vrijheid om eigen keuzes te maken. En – bijkomend voordeel – haar inkomen verdubbelde. Maar ondernemen brengt ook onzekerheid met zich mee.

Debra helpt voornamelijk vrouwelijke ondernemers met het versimpelen van hun bedrijf. Van offline naar online, waardoor ze meer vrijheid en meer plezier in hun werk hebben.
 

Debra van der Heide helpt vrouwelijke ondernemers met het versimpelen van hun bedrijf

Wat voor studie heb je gedaan en wat doe je nu?

“Ik heb Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht gestudeerd,” vertelt Debra. Na haar studie ging ze aan de slag bij een marketingbedrijf. Onder een baas werken beviel haar niet. “Ik wilde altijd meer dan ik mocht en ik vond het vervelend dat dat niet kon.” Toch begon het ondernemen pas toen een kennis haar vroeg of ze kon helpen met marketing. 'Waarom niet?' dacht ze. “Toen ik begon met Instagram trainingen geven voelde ik heel sterk dat ik voor mezelf wilde beginnen.” Nu werkt ze 1-op-1 als online business coach.

“Ik voel me rijk wanneer ik de vrijheid heb om veel dingen te doen.”

Wat vind je leuk aan dit werk?

“De flexibiliteit en vrijheid vind ik fijn.” Debra was zich er niet van bewust dat ze vrijheid belangrijk vond. “Als tiener hield ik ook niet van lange dagen werken en weinig tijd voor mezelf. Het ondernemen heeft me veel vrijheid gebracht. Ik ervaar nu mijn leven meer. In loondienst moest ik werken van 9 tot 17 uur en had ik altijd het gevoel dat ik moest presteren. Ook op momenten dat het minder met me ging. Ik kan nu veel meer tijd vinden voor zelfontwikkeling en echt voelen wanneer ik op mijn best en slechtst ben. Daarnaast heb ik meer tijd voor vrienden, familie en reizen.” 

Wat betekent geld voor je?

“Geld betekent niet per se rijkdom, maar om mijn leven in te delen zoals ik wil, moet ik veel verdienen.” Dat heeft ze zelf ervaren. Ze ging van € 1.800,- naar gemiddeld €5.000,- netto salaris per maand met haar onderneming. “Alles wat je als winst hebt, is jouw salaris. Dus investeren in je toekomst is ook een stuk makkelijker. Als je goed onderneemt, verdien je meer en sneller dan in loondienst.” 

Wanneer voel jij je rijk?

Debra heeft een lastig jaar gehad. Haar relatie is verbroken en ze ging op zoek naar een nieuw huis. Dat kon omdat ze genoeg geld en vrijheid had om een huis te vinden. “Daardoor voel ik me rijk, maar gelukkig maakt deze rijkdom me niet. Geluk is een momentopname naar mijn idee. Het maakt mijn leven fijner. Dat ik volgende week weer voor 3 weken naar het buitenland vertrek is een goed voorbeeld van wat ik voorheen niet kon en nu wel.”

Wat is de keerzijde van die rijkdom?

“Als ondernemer schommelt je inkomen – zeker in het begin. Daar schrik je soms van. Je raakt gewend aan een bepaalde vrijheid. Als die dan wegvalt, dan is dat moeilijk,” geeft ze aan. Ook eenzaamheid is een keerzijde van ondernemen. Debra mist soms mensen om mee te sparren over haar onderneming, twijfels en haar dromen. Haar omgeving werkt voornamelijk in loondienst. 

Wat is jouw tip voor studiekiezers die rijk willen worden?

“Als ik opnieuw een studie zou kiezen, dan zou ik meer de ondernemerskant op gaan”, vertelt Debra. “Hoe leer je ondernemen? Het is een skill waar je veel mee kan. Dat is iets wat veel ondernemers missen op het moment dat ze starten. Marketing en alles wat erbij komt is erg belangrijk om een sterk bedrijf op te zetten.” Wil je ondernemen? Investeer dan om te leren hoe je moet ondernemen en kies iets wat écht bij je past. Dat is een unieke tip van Debra.