Leefstijlcoach voor diëtisten  Cursist aan het woord: Odette Paling

488260 Foto van Odette Paling, zij volgde de post-hbo module Leefstijlcoach voor diëtisten

Odette (51) werkt als hbo onderzoeker/diëtist bij de WUR (Wageningen Food & Biobased Research, afdeling food, Health & Consumer Research) en volgt de post-hbo Leefstijlcoach voor diëtisten (verkorte module).

'We verrichten steeds meer onderzoeken waarbij leefstijl aan de orde is of een leefstijlinterventie aan te pas komt. Om veranderingen te kunnen doorvoeren is er een begrip nodig van de processen die gedrag en leefstijl aansturen.

Na mijn opleiding diëtetiek zocht ik een stukje verdieping om niet alleen te kijken naar deze processen wat betreft gedrag en voeding, maar de gehele leefstijl. Daarnaast vind ik het belangrijk om me te blijven ontwikkelen om ook in de toekomst mensen te kunnen begeleiden naar een gezondere leefstijl en niet alleen gezondere voeding.' 

Met deze verkorte module ‘Leefstijlcoach voor diëtisten’ doe je meer kennis en ervaring op in de begeleiding van mensen naar een gezondere leefstijl.

Competenties

'De HAN biedt als enige in mijn omgeving deze verkorte module 'Leefstijlcoach voor diëtisten'in een professionele omgeving met alle faciliteiten bij de hand. Zoals de HAN al omschrijft, heeft de diëtist alle competenties die er nodig zijn voor leefstijlcoach al getoetst behalve het beweegplan en slaap en ontspanning. Dit is precies wat ik zocht.'

Motiverende gespreksvoering

'Wat ik vooral meeneem, zijn de oefeningen met de motiverende gespreksvoeringen. Dit was voor mij weer even opfrissen en een verdieping. Ook de afwisseling met theorie en casuïstiek is prettig. In de praktijk ben ik de motiverende gespreksvoering weer bewuster gaan inzetten en heb ik vele tips kunnen delen met collega’s.'

Praktijk

'Doordat er in de groep alleen maar diëtisten zitten, kwamen er veel praktijkvoorbeelden aan bod. Omdat de docent zelf diëtist / leefstijlcoach is, kon ze heel veel waardevolle tips en adviezen delen. Zoals hoe we beweging kunnen meten bij cliënten aan de hand van oefeningen in de trainingszalen van de HAN. Tijdens de cursusdagen hebben we veel gesproken over hoe je als diëtist de GLI in je praktijk kan doorvoeren. Wat kan je wel en wat wil je niet als leefstijlcoach!'