Uniek in Nederland Nieuw bij de HAN: dé minor ‘Crisismanagement in de zorg’

31738 student tikt op touchscreen

Uitbraak van een virus of wateroverlast? Een crisissituatie vraagt andere vaardigheden van leidinggeven. De topopleiding Management in de Zorg (deeltijd) heeft daarom dé unieke minor ‘Crisismanagement in de zorg’ voor (aspirant) leidinggevenden in de zorg ontwikkelt.

Of het nu gaat om een uitbraak van een virus, een MRSA-bacterie, wateroverlast, stroomuitval, plotseling overlijden of een acuut tekort aan personeel, een crisissituatie vraagt andere kennis en vaardigheden van een leidinggevende dan in rustigere tijden. De topopleiding Management in de Zorg (deeltijd) aan de HAN heeft in samenwerking met diverse experts uit het werkveld dé unieke minor ‘Crisismanagement in de zorg’ voor (aspirant) leidinggevenden in de zorg ontwikkelt.

Verdiepende minor

“Vanuit het werkveld was echt behoefte aan de ontwikkeling van een verdiepende minor”, geeft coördinator Ellen van Wijk aan.“We hebben onderzocht wat onze alumni graag hadden willen leren in hun opleiding. Crisismanagement voor operationeel leidinggevenden stak daar met kop en schouders bovenuit. Veel scholing over crisismanagement is voor medewerkers op strategisch niveau of met een formele bevoegdheid tijdens een crisis. De teamleider, de coördinator of het afdelingshoofd krijgt vaak geen scholing, terwijl zij de roosters rond moeten krijgen, nazorg moeten bieden aan medewerkers en leiderschap uit handen moeten geven als een crisis optreedt. Juist door die sandwichrol en het ontbreken van kennis of vaardigheden lopen zij extra risico om stuk te lopen  Dat maakt de minor uniek en de eerste in Nederland. De minor crisismanagement leert je alles over de voorbereiding op een crisis, operationeel handelen tijdens een crisis en de rol van nazorg tijdens en na de crisis."

Over minoren

In een verdiepende minor specialiseer je je verder binnen je eigen beroeps(profiel). Je volgt een minor binnen je onderwijsinstelling, maar je mag ook een minor bij een andere instelling volgen.

Meer weten?