18 februari 2019

Nieuwe trainingsopstelling maakt werking smart grid inzichtelijk

Afbeelding-SEECE-2021

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) investeert in een trainingsopstelling voor smart grids, van het Duitse bedrijf Lucas Nülle. De opstelling wordt gebruikt voor onderwijs, onderzoek en advies over netbalansvraagstukken.

De HAN beschikt over software, waarmee studenten en onderzoekers de werking van een smart grid simuleren. Maar een scherm heeft niet hetzelfde effect als hardware, vertelt Bram Steennis, directeur commercieel onderwijs van de faculteit Techniek van de HAN. ‘Eerstejaars studenten krijgen er pas gevoel bij als ze kabels fysiek kunnen aansluiten en niet alleen op hun beeldscherm met een muisklik een lijntje trekken.’

Steennis schreef recent een tender uit voor een fysieke trainingsopstelling. Dat deed hij samen met Ballard Asare Bediako, docent/onderzoeker van het Lectoraat Meet- en Regeltechniek, en met steun van het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE). De tender werd gewonnen door Lucas Nülle.

MULTI-INZETBAAR

Het Duitse bedrijf installeert binnenkort, in het Techniek-gebouw in Arnhem, vijf grote bedieningspanelen van 2 bij 1,5 meter. Het systeem kent zonne-energie-, wind-energie-, opslag- en transport-elementen. Het geheel simuleert een volledige, lokale smart grid maar desgewenst - en met hetzelfde gemak - het volledige Europese net.

De opstelling is primair bedoeld voor bachelorstudenten Elektrotechniek en cursisten uit het bedrijfsleven. ‘Ze kunnen leren hoe je bij veel zon of wind in Nederland het smart grid zo kunnen instellen dat de duurzame stroom van molens en zonnepanelen gebruikt kan worden om uit te wisselen met het buitenland. Bijvoorbeeld met Noorwegen, om daar een pomp te laten draaien.’

TRAINING

De panelen worden ook gebruikt voor toegepast onderzoek door lectoraten. Daarnaast biedt de opstelling mogelijkheden voor advies aan stakeholders rondom de energiesector. ‘Omdat de bedieningspanelen zo beeldend zijn, is het ook zinvol om niet-deskundigen als politici te laten zien wat de effecten van bepaald beleid zijn. Denk aan het stopzetten van de kolencentrales bij het gelijktijdig verhogen van de opwekking door wind en zon.’

De komende maanden wordt de installatie getest bij Lucas Nülle, in Kerpen bij Keulen. Om de opstelling technisch zo goed mogelijk te doorgronden, zijn daar twee HAN-specialisten bij aanwezig. Vervolgens organiseert de onderneming een training voor de docenten en lectoren, die ermee gaan werken. Daarna gaat het geheel op transport naar de faculteit Techniek in Arnhem. De opstelling arriveert naar verwachting in juni.

Lees een uitgebreider artikel over dit onderwerp op de website van SAM, het digitale magazine van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN)