29 januari 2016

Einde projectweek betekent niet het einde van bedrijfsopdrachten

Afbeelding-SEECE-2021

Vrijdag 29 januari vond de prijsuitreiking van de laatste Projectweek Engineering plaats op de HAN. Dat betekent niet dat bedrijven geen opdrachten meer kunnen indienen. Integendeel. Volgend studiejaar start een nieuw curriculum, waarin studenten veel in aanraking komen met bedrijfsopdrachten.

AFSLUITING PROJECTWEEK

‘Jullie zijn nu al in staat om projectgericht te werken’, concludeerde jurylid Henk Arts aan het einde van de Projectweek Engineering 2016. Hij sprak 280 eerstejaarsstudenten toe, die vijf dagen lang aan 33 verschillende bedrijfsopdrachten werkten. In multidisciplinair verband. Bij de projectweek waren de opleidingen Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Industrieel Product Ontwerpen en Technische Bedrijfskunde betrokken.

Tijdens de afsluiting van de Projectweek Engineering werden verschillende prijzen uitgereikt. De eerste prijs werd in de wacht gesleept door een groep die een trap met een geïntegreerde lift ontwikkelde, voor het Lectoraat Architecture in Health van de HAN. De publieksprijs ging naar een groep die een E-carport bedacht, een duurzaam laadstation. Dat deden zij in opdracht van bouwbedrijf Wopereis B.V..

NIEUW CURRICULUM

De afsluiting van de Projectweek Engineering 2016 was een bijzondere. Dit was namelijk de laatste editie van de projectweek. Deze wordt overbodig gemaakt door het nieuwe curriculum, dat in het studiejaar 2016 – 2017 wordt ingevoerd voor voltijd engineeringopleidingen. ‘De opzet van de Projectweek Engineering wordt in veelvoud in het nieuwe curriculum gebracht’, zegt Herman Janssen, directeur van het Instituut Engineering.

Dankzij het nieuwe onderwijsprogramma zijn onderwijs, onderzoek en ondernemingen nog nauwer bij elkaar betrokken. Bedrijven komen via de HAN niet alleen in contact met stagairs en afstudeerders, hun vraagstukken worden verwerkt in het onderwijs van de hogeschool. Studenten van de opleidingen Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde, Industrieel Product Ontwerpen en Technische Bedrijfskunde gaan daarmee aan de slag.

SAMEN PROJECTEN VORMGEVEN

De HAN geeft opdrachten samen met bedrijven vorm. Bedrijfsvraagstukken moeten vertaald worden naar het onderwijs en aan de projecten moeten studenten van verschillende opleidingen kunnen werken. In de loop van hun studie werken studenten steeds meer samen met medestudenten van verschillende opleidingen. ‘Ze pakken dat stuk van een opdracht op, dat bij hun discipline past’, aldus Janssen.

Dankzij het nieuwe curriculum leidt de HAN ingenieurs op die kunnen inspelen op snelle technische ontwikkelingen. De hogeschool streeft naar zelfstandige, flexibele professionals die over de grenzen van hun eigen specialisme kijken en goed kunnen samenwerken.

CONTACT

Bedrijven die hun vraagstukken in het onderwijs willen brengen kunnen contact opnemen met het Praktijkbureau, door een mail te sturen naar praktijkbureau.engineering@han.nl. De HAN werkt graag samen met allerlei soorten bedrijven, maar vooral bedrijven die aansluiten op de speerpunten van de hogeschool.