10 september 2020 Volta Energy bestormt de markt met nieuwe zon-aggregaten

Afbeelding-SEECE-2021

De ontwikkeling van zon-aggregaten komt in een stroomversnelling bij het Westervoortse bedrijf Volta Energy. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen speelt een rol in dit proces. ‘Daar worden innovaties bedacht waar je als bedrijf weinig tijd voor hebt.’

Volta Energy voegde onlangs een nieuw zonaggregaat toe aan zijn assortiment; de grootste tot nu toe. Roel Bleumer, de oprichter van het bedrijf, haalde onlangs zijn vrachtwagenrijbewijs om het van a naar b te kunnen brengen. Naar festivalterreinen bijvoorbeeld. ‘Het aggregaat is voornamelijk bedoeld om een hele foodcorner, waar nu ook aggregaten voor worden ingezet, van energie te voorzien. Of de foodhal, of het grote podium. Noem het maar.’

Het bedrijf van Bleumer ontwikkelt snel. Toen SEECE de jonge ondernemer in 2018 sprak voor een artikel was de werktuigbouwkundige nog maar net afgestudeerd aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Hij had destijds zes systemen die per stuk 3 kiloVolt-Ampère (kVA) leveren; nu heeft hij een verscheidenheid aan zon-aggregaten, waaronder de trailervariant die veertig keer zo groot is als de kleine systemen waar hij in 2018 mee begon.

SAMENWERKING MET DE HAN

Voor de ontwikkeling van zijn systemen werkt Bleumer op allerlei manieren samen met zijn oude hogeschool. Hij zet onder meer HAN-studenten van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen in voor onderzoek. ‘De uitklapystemen voor de zonnepanelen van het nieuwe aggregaat komen grotendeels van hen’, zegt Bleumer.

Werken met studenten is voor alle partijen gunstig, vertelt Bleumer. ‘Het is nieuw fris bloed dat met slimme oplossingen komt. Oplossingen die door een oude rot misschien niet bedacht waren. Aan de andere kant geven we studenten hiermee een plaats om zich verder te ontplooien en voor te bereiden op de arbeidsmarkt.’

ONDERZOEK EN ONDERWIJS

Volta Energy werkt ook samen met onderzoeksgroepen van de HAN, zoals het lectoraat Meet- en Regeltechniek en het lectoraat Duurzame Energie. ‘Met name het stukje kennis en innovatie, waar je gebruik van kunt maken als bedrijf, is heel waardevol. Voor de hogeschool is dit ook waardevol. Kennis en ideeën worden in de praktijk getest door een bedrijf.’

Het lectoraat Meet- en Regeltechniek schafte bovendien een aantal systemen van Volta Energy aan. De HAN doet veel onderzoek naar de opslag van duurzame energie, een cruciaal thema in de energietransitie. Een thema dat ook in technische opleidingen aan bod komt. ‘Ik heb begrepen dat het ding al een paar keer in en uit elkaar is geweest om studenten te leren hoe een mobiele energievoorziening er daadwerkelijk uitziet.

FINANCIËLE UITDAGING

Bleumer stond het afgelopen jaar niet alleen voor technische, maar ook voor financiële uitdagingen. Geld bij elkaar krijgen om zijn productie op te schalen had nogal wat voeten in de aarde. ‘We zijn met tekeningen en berekeningen de hort opgegaan, naar bouwbedrijven en verschillende evenementen. We hadden voor aankomend jaar de hele vloot al verhuurd, maar we hadden nog geen geld om die te bouwen. En het geld ophalen bij een bank bleek behoorlijk moeilijk.’

Medewerkers van het Centrum voor Valorisatie en Ondernemerschap op de HAN raadden Bleumer aan om mee te doen aan het televisieprogramma Dragons Den, waarin deelnemers producten pitchen aan investeerders. Bleumer nam het advies aan, baande zich een weg door het aanmeldingstraject en was 31 mei op televisie samen met zijn broer Luc. Ze presenteerden hun nieuwe aggregaat in trailerformaat, dat maar liefst 120 kVA kan leveren. De pitch was een succes.

SUCCESVOLLE PITCH BIJ DRAGONS DEN

Bleumer sloot een overeenkomst met dragon Shawn Harris, die 400.000 euro investeerde in ruil voor veertig procent van de aandelen. Volta kan nieuwe aggregaten bouwen en de media-aandacht – het programma werd door ruim 1,2 miljoen mensen bekeken – zorgt voor een stortvloed aan e-mails. ‘Wij hebben een investering gehad, maar als je die niet krijgt heb je die de volgende dag wel in je mailbox zitten.’

Volta bouwt de nieuwe systemen inmiddels in kleine oplages. Het grote systeem was eind augustus gereed; het 120 kiloVolt-Ampère-aggregaat werd begin deze maand voor het eerst ‘in het wild’ gebruikt tijdens het kunst- en cultuurfestival Ruimtekoers in Arnhem. De slogan van het festival sluit aan bij de ontwikkeling die Volta Energy doormaakte: het kan wel!