8 maart 2021 Technisch Weekblad: Elektriciteitsnet op schaal toont gevolgen van onze keuzes

Afbeelding-SEECE-2021

De Academie Engineering en Automotive van de HAN heeft een elektriciteitsnet op schaal dat gebruikt wordt voor onderwijs en onderzoek. Het Technisch Weekblad publiceerde 4 maart een artikel over het nut van deze technologie.

Wat gebeurt er met het grid als je een kolencentrale afschakelt? Wat gebeurt er wanneer politici zeggen dat er 50% meer offshore windenergie het net op moet? En hoeveel elektrolysers voor groene waterstof moeten we plaatsen om het net in 2040 te stabiliseren? Het Technisch Weekblad opent zijn artikel met een aantal concrete vragen die beantwoord moeten worden in de energietransitie.

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) heeft daar een belangrijk hulpmiddel voor. In Arnhem staat een schaalmodel van het elektriciteitsnet: Het Electrical Power Engineering Training System. Dat bestaat uit koppelbare modules. “Cursisten kunnen windmolens bijschakelen, kolencentrales van het grid halen en de impact van kabellengtes ervaren en onderzoeken. experimenteren met elektrolysers voor de productie van groene waterstof kan straks ook.”

Lees het artikel op de website van het Technisch Weekblad.