25 oktober 2020 Technisch Weekblad: de toekomst van energieopslag is diffuus

Afbeelding-SEECE-2021

Energieopslag speelt een cruciale rol in de transitie naar een duurzame energievoorziening. Wat doen onderzoekers, die gelieerd zijn aan SEECE, op dit thema? Daar publiceerde het Technisch Weekblad een artikel over.

'Wat wij interessant vinden is uitzoeken wat ons energieprofiel is, en welke vormen van opslag daarbij horen.’ zegt lector Meet- en Regeltechniek Aart-Jan de Graaf tijdens zijn interview met het Technisch Weekblad. De lector werd samen met Ballard Asare-Bediako geïnterviewd. Asare Bediako is hoofddocent en onderzoeker Meet- en Regeltechniek bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en programmalijnmanager Onderzoek en Innovatie bij SEECE.

‘Een stabiel elektriciteitssysteem strekt zich uit van kleine initiatieven bij mensen achter de voordeur, tot de industrie’, staat te lezen in het artikel. In de tekst worden verschillende manieren aangestipt om de onbalans tussen energievraag en – aanbod op te lossen. Om te beginnen op kleine schaal, zoals het slim sturen van huishoudelijke apparaten.

‘Grotere stappen kunnen we zetten door anders om te gaan met elektrische voertuigen. In 2030 hebben we waarschijnlijk een miljoen accu's van 60 kWh of meer in voertuigen. Die kunnen op verschillende locaties en momenten op het net aangesloten worden; thuis of op het werk; voor opladen of terugleveren.’ Ook komen grote opslagsystemen aan de orde, zoals industriële elektrolysers.

Het realiseren van betaalbare energieopslag is een enorme opgave; met name op grote schaal. Waar zitten de grootste uitdagingen? Daar lees je meer over in het Technische Weekblad. Lees de tekst online op www.technischweekblad.nl.