24 april 2019 Studenten werken aan techniekprojecten op IPKW

Afbeelding-SEECE-2021

Samenwerken met studenten van andere opleidingen is een rode draad in het curriculum van de engineeringopleidingen van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Tijdens het 3e en 4e semester werken studenten 3 dagen in de week aan actuele, toekomstgerichte vraagstukken.

In februari startte voor de engineeringstudenten het 4e semester op IPKW (Industriepark Kleefse Waard). Op het bedrijvenpark is The O-zone gevestigd, een hybride leeromgeving waar studenten met bedrijven en lectoraten aan energieprojecten werken. In de hybride leeromgeving ontstaan projectruimtes, rondom specifieke thema’s. Voorbeelden zijn het Mobility Innovation Center (MIC) en Energy for Sustainable Built Environment (ESBE). Hier komen studenten van verschillende opleidingen samen.

Het zijn niet alleen studenten van de opleidingen engineering- en automotive die samen optrekken. Sommige projecten zijn breed, waardoor ook voor informaticastudenten, studenten van Economie, Management en Recht, studenten uit andere studiejaren en van andere hogescholen een belangrijke rol is weggelegd. Waarmee gingen zij deze periode aan de slag? Aan welke slimme technologieën werken ze? Hoe brengen zij techniek samen naar een volgend level? Halverwege het semester pikken we er twee projecten uit en zetten ze in de schijnwerpers.

SKID, INSTALLATIETECHNIEK VAN MORGEN

In ESBE werken 3 studenten Werktuigbouwkunde, 2 studenten Elektrotechniek met de specialisatie Industrial and Power Systems (IPS) en 2 Elektrotechniekstudenten met de specialisatie Embedded Systems (ES) in het project Skid samen aan de installatietechniek van de woning van morgen.

Installaties worden steeds ingewikkelder en kostbaarder. Daarom worden de eisen die aan de bouw van de installatie worden gesteld hoger en hoger. Omdat Nederland langzaam afscheid gaat nemen van het aardgas, zullen de installaties in veel woningen flink moeten worden aangepast. Hiervoor wordt steeds vaker voor skidbouw (skid is Engels voor slede of glijplank) gekozen. Dit maakt deze vorm van bouwen tot een zeer actueel onderwerp.

Een complexe installatie wordt in een werkplaats compleet samengesteld op een frame of plateau. Denk bijvoorbeeld aan een warmtepompinstallatie, met warmtewisselaar, leidingen, regelsystemen en alles wat daarbij hoort. Omdat alles op een frame wordt gebouwd, kan de hele installatie in 1 geheel in de nieuwbouw- of renovatiewoning worden geplaatst (gesleed). Het aansluiten in de woning zelf wordt hierdoor eenvoudiger en minder foutgevoelig. Hiervoor zijn dan minder speciaal geschoolde monteurs nodig.

Het project wordt uitgevoerd in opdracht van Ordelman & Dijkman Installaties uit Hengelo (Gld) en wordt in volgende semesters door volgende groepen studenten voortgezet. In een volgende fase worden ook studenten van mbo-opleidingen bij het project betrokken.

SMART GRID: SLIMMER OMGAAN MET HET ELEKTRICITEITSNET

Eveneens in ESBE werken 3 internationale studenten van de opleiding Electrical and Electronic Engineering opent in een nieuw venster (de Engelstalige opleiding Elektrotechniek) én 2 Nederlandse studenten van de opleiding Elektrotechniek aan een nieuwe Smart Grid Table.

De tafel geeft een hoog-, midden- en laagspanningsnet weer en laat bijvoorbeeld zien welke kant de elektriciteit op stroomt. Wordt er te veel elektriciteit geproduceerd en raakt het net overbelast, dan zie je dat onmiddellijk terug op de demonstratietafel. Op de tafel staan verschillende componenten die op hun beurt het elektriciteitsnet beïnvloeden: Denk aan windturbines, huizen met zonnepanelen, energieopslag, enzovoort.

De studenten hebben de opdracht om de aansturing van de tafel aan te passen, zodat deze sneller de handelingen van de gebruiker kan volgen en de interactie fijner wordt. De opdracht komt van dr. ir. Ballard Asare-Bediako van het Lectoraat Meet- en Regeltechniek. Hij doet onderzoek doet naar het effect van verschillende componenten op het Grid.

De studenten worden begeleid door Trung Nguyen, eveneens onderzoeker in het team van het Lectoraat Meet- en Regeltechniek.