6 januari 2021 Podcast: Hoe houden we straks het licht aan in de donkere wintermaanden?

Afbeelding-SEECE-2021

Het is een van de grootste uitdagingen in de energietransitie: het aanbod van duurzame energie afstemmen op de vraag, en vice versa. Lector Meet- en Regeltechniek Aart-Jan de Graaf pleit in de eerste aflevering van de podcast Piekvragen voor een onconventionele oplossing.

Het is een van de grootste uitdagingen in de energietransitie: het aanbod van duurzame energie afstemmen op de vraag, en vice versa. Lector Meet- en Regeltechniek Aart-Jan de Graaf pleit in de eerste aflevering van de podcast Piekvragen voor een onconventionele oplossing.

Luister naar aflevering #1 van Piekvragen in je favoriete podcastapp, zoals Spotify.

Tussen het Industriepark Kleefse Waard in Arnhem en een provinciale weg ligt een leeg grasveld. Het zal niet lang duren voordat hier duurzame energie wordt opgewekt. Er komen vier windmolens en zo’n 36.000 zonnepanelen, die gezamenlijk voldoende energie opwekken om 14.500 huishoudens van groene stroom te voorzien. Het is een van de vele plekken in Nederland waar de energietransitie zichtbaar wordt.

Dit soort energieparken vormen een uitdaging voor energie-experts, waaronder netbeheerders. De opwekking van duurzame stroom is niet constant en loopt niet parallel aan de vraag naar energie. In de donkere wintermaanden is bijvoorbeeld weinig zonne-energie beschikbaar om warmtepompen te laten draaien en elektrische voertuigen op te laden. Een probleem dat de laatste maanden veel media-aandacht kreeg.

‘Na 2025 is stroom niet meer zo vanzelfsprekend’, kopte het NRC eind november boven een interview met Ben Voorhorst, operationeel directeur bij hoogspanningsnetbeheerder TenneT. Voorhorst waarschuwt dat we – als het onbalansprobleem niet wordt opgelost – in de toekomst regio’s in toerbeurt moeten afschakelen. ‘Zoals dat geregeld in Zuid-Afrika gebeurt. Als je eraan gewend raakt, prima, maar leuk is het niet. Zeker niet in de winter.’

Een deel van het onbalansprobleem wordt lokaal opgelost, bijvoorbeeld door energie tijdelijk op te slaan in batterijen. In Arnhem staat een soort zeecontainer naast het energiepark in spé, die onderdeel is van het project CleanMobilEnergy. In aflevering 1 van Piekvragen vertelt Pierre Kil van het softwarebedrijf OpenRemote wat er precies in deze container zit en hoe die bijdraagt aan een betere energiebalans.

Maar met lokale projecten is niet het héle probleem opgelost, vertelt lector Meet- en Regeltechniek Aart-Jan de Graaf: ‘We hebben het over een schaal van een vraagstuk dat zó groot is, dat we dat technologisch helemaal niet aankunnen op dit moment.’ Gelukkig zijn er ook niet-technologische oplossingen die ervoor kunnen zorgen dat de warmtepomp blijft draaien in de koude wintermaanden.

De podcast Piekvragen is een productie van MediaWatt. Aflevering 1 werd mede mogelijk gemaakt door het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE).