Kleefse Waard

Connectr Energy Innovation: samen alle verwachtingen overtreffen

Conceptbeeld hal Connectr

Connectr Energy Innovation wordt dé hotspot waar onderwijs, onderzoek, overheid en bedrijfsleven samen de energietransitie gaan versnellen. Het innovatielab op het Industrie Park Kleefse Waard opent volgend jaar de poorten. Maar binnen de hybride leeromgevingen van de HAN leeft Connectr al volop!

Ruimte voor samenwerkingsprojecten

Ambitieus. Zo mag je Connectr Energy Innovation rustig noemen. Het initiatief van de HAN, gemeente Arnhem, provincie Gelderland en het IPKW wordt toonaangevend in de energietransitie. Onderwijs, onderzoek, bedrijven en start-ups zitten straks bij elkaar in het Connectr Energy Innovation Lab van 18.000 vierkante meter op het industriepark. Daardoor is er letterlijk alle ruimte voor samenwerkingsprojecten, netwerken en shared facilitiesEn als kers op de taart kende de provincie Gelderland onlangs een steun van 4,3 miljoen euro aan Connectr toe! 

Hybride leeromgevingen

Voor de HAN is 2.500 vierkante meter binnen Connectr gereserveerd. Daarmee krijgen de hybride leeromgevingen die de HAN nu heeft, een enorme boost. Zo kunnen het Mobility Innovation Center, het Powerlab en het HAN H2-Lab straks makkelijker samenwerken in de driehoek van onderwijs, onderzoek en werkveld.  

Volgens Geert-Jan Sweers, als projectmanager bij de HAN betrokken bij Connectr, leid je studenten alleen op tot goede professionals als ze leren in de praktijk. “Een klaslokaal is niet inspirerend, concrete opdrachten met bedrijven wél. Scholing is natuurlijk wel extreem belangrijk in de energietransitie. Daarom werken we ook samen met het onderwijs: van roc’s tot de TU Delft. Zo komen zij straks ook sneller in contact met bedrijven.” 

drie mannen in overleg connectr

Samen innovaties bedenken

Die bedrijven weten Connectr al aardig te vinden, zegt Geert-Jan. “Zij komen bij ons met concrete vragen. Wij als HAN kunnen in de 1e fase van een project goed kijken naar wat er haalbaar is, en hóe dat haalbaar is. Samen gaan we innovaties bedenken, testen, prototypes maken en opschalen. Wat bedrijven bij Connectr leren, passen ze vervolgens meteen toe. Fantastisch, want zo versnel je de energietransitie enorm. 

Wat bedrijven bij Connectr leren, passen ze vervolgens meteen toe. Fantastisch, want zo versnel je de energietransitie enorm.

Shared facilities

Nog een voordeel van ConnectrShared facilitieszegt Geert-Jan. “Samen kunnen we apparatuur aanschaffen die anders onbetaalbaar is. Iedereen kan die machines en testomgevingen straks gebruiken. Zo vergroot je je arsenaal aan materiaal enorm én leren studenten werken met de machinerie van de toekomst. Testomgevingen voor bijvoorbeeld waterstof worden enorm opgeschaald. Belangrijk als je als provincie dé hotspot wil worden op dat gebied!”

Samen lokale route verkennen

Jerom Janssen is CEO van Hymatters, een bedrijf dat zich richt op het versnellen van de energietransitie door middel van groene waterstof. HyMatters werkt al jaren samen met de HAN. Jerom  staat te popelen om die samenwerking binnen Connectr groots voort te zetten: “De HAN heeft kennis, en samenwerking zit in al haar vezels. We hebben mensen nodig die onze ideeën op het gebied van groene waterstof in de praktijk kunnen brengen. Hoe mooi is het als je de waterstofexperts van straks nu al iets kunt meegeven in de schoolbanken? Daar hebben we de HAN, en dus ook Connectr, voor nodig.”

Man presenteert connectr

Voor HyMatters is lokale opslag en gebruik van groene waterstof van groot belang. “Omdat de HAN zo geworteld is in de regio, kunnen we die lokale route samen verkennen. We maken met de HAN al apparaten waarmee je lokaal overtollige energie kunt opslaan en vrijgeven wanneer daar behoefte aan is. De HAN snapt die theorie, en geeft daar voor de studenten handen en voeten aan. Ontzettend fijn om zo te werken. Studenten zijn voor ons belangrijk. Bij ons gaan ze aan de slag in projecten waar zij wat van leren, maar waar wij als bedrijf ook wat aan hebben.” 

Master

HAN-student Vrishab Bagewadi kan erover meepraten. Hij volgt de master Engineering Systems, met als bijzonder focusgebied duurzame energie. Tijdens zijn afstudeerstage bij HyMatters onderzoekt hij speciale oplossingen voor de opslag van groene waterstof. 
Hij is enthousiast. En het genoegen is wederzijds. “Binnen een week na mijn 1e mail wilden ze me al ontmoeten om de mogelijkheden van mijn project te bespreken. Ze vroegen me: wat wil jij hier bereiken? Hoe kunnen wij je daarmee helpen? Normaal ervaar je als student een enorme hiërarchie binnen een bedrijf, maar hier totaal niet.” 

Student als medewerker

Vrishab voelt zich meer medewerker dan stagiair bij HyMatters. “Om de zoveel tijd praten we over mijn onderzoek en wat ze voor me kunnen doen. Door dat gelijkwaardige uitgangspunt heb ik in korte tijd veel geleerd over model-based design in het kader van iets nieuws en spannends als waterstof. Omgekeerd heeft mijn onderzoek resultaten opgeleverd waar HyMatters wat aan heeft. Je werkt in een klein team, waar ieder zijn kwaliteiten kan inbrengen. Daardoor krijgt iedereen de gelegenheid om te groeien én iets toe te voegen aan het geheel.” 

Twee mannen in overleg portret connectr

Verwachtingen overtreffen

De ruimte om samen te ontwikkelen wordt de grootste kracht van Connectrdenkt Jerom Janssen. “Hiermee kunnen we onze samenwerking naar een hoger plan trekken. Ik hoop daarnaast dat er een geheel nieuwe cultuur ontstaat waarin we samen streven naar kwaliteit, naar verdieping, naar met elkaar leren en filosoferen. Dat kan straks letterlijk gewoon bij de koffieautomaat. Connectr gaat alle verwachtingen overtreffen van iedereen die zich met energietransitie bezighoudt.”  

Meer inspirerende verhalen

Samen schoon

De klimaatcrisis dwingt ons tot verandering. We willen met zijn allen richting een duurzame wereld. Een wereld zonder CO2-uitstoot. Een wereld zonder fossiele brandstoffen.

Still van de animatie voor het zwaartepunt SEE mensen met een groen hart

Connectr

Diverse partijen zien kansen voor Connectr. Zoals Earn-E, XINTCglobal, DNV GL, Ansaldo Thomassen, TU Delft en AVR. Dit constateert Jeroen Herremans van The Economoc Board.

Conceptbeeld hal Connectr Energy

Meerwaarde Connectr

Connectr is de concentrerende, verbindende en versnellende factor die nodig is voor een succesvolle energietransitie. De ambitie is om het zó goed te doen, dat onderzoek, onderwijs en bedrijfsinnovatie de regio tot een Europese hotspot maken.

Video still Connectr