Rob Verhofstad banner

Rob Verhofstad, voorzitter van het College van Bestuur, blogt met regelmaat over zaken die hem bezighouden en die hij meemaakt. Deze keer schrijft hij over een kerstdiner met plexiglas en de kansen die de coronacrisis biedt.

"Net voor de kerstdagen, toen ook onze 2 uitwonende kinderen thuiskwamen, kwam het coronavirus mee. Niet alleen onze dochter bleek het virus te hebben. Ook mijn vrouw had corona opgelopen op haar werk in de zorg. Gelukkig allebei zonder heel serieuze klachten, maar fijn was anders. 

We richtten een ‘Outbreak Family Team’ in en deelden het huis op in zones. Heel bijzonder, kerstdiner met plexiglas ertussen. De zelfisolatie gaf in ieder geval gelegenheid genoeg om veel tijdschriften en kranten te lezen. Wat opviel was dat veel publicisten zo rond de jaarwisseling proberen te duiden in welke tijd we leven. De vergelijking met de Roaring Twenties van de vorige eeuw ligt voor de hand. Uiteraard zijn er veel verschillen, maar toch ook voldoende overeenkomsten. Een overeenkomst is wellicht dat we uitzien naar licht aan de horizon na een lastige en donkere periode.

Deze crisis biedt een kans om op de resetknop te drukken.

Nog een overeenkomst is dat ook deze crisis grote kansen biedt. De kans om op de reset-knop te drukken. Een herstart, niet alleen voor coronagerelateerde kwesties, maar ook voor andere maatschappelijke uitdagingen. Het World Economic Forum heeft het over ‘The Great Reset’ en spreekt van een uitgelezen kans om nu voortvarend de Sustainable Development Goals ter hand te nemen.

Door het lezen van deze beschouwingen kreeg ik veel zin in 2021. Ook voor de HAN liggen er genoeg uitdagingen waar we mee aan de slag kunnen. De komende maanden zullen we met elkaar gaan werken aan een nieuw instellingsplan voor de HAN. Dat wordt een mooi proces, waarbij we kunnen aangeven in welk licht de komende jaren komen te staan.

Ondertussen moest ik op 1 januari nog wel eerst wachten op de uitslag van de coronatest om een einde te kunnen maken aan de periode van zelfisolatie. Nadat ik voor de zoveelste keer de site had ververst, verscheen de uitslag: negatief. Het jaar had niet beter kunnen beginnen!

Een gelukkig, gezond en optimistisch 2021 gewenst."