Thuis spatschermen maken in mini-FabLab

Fablab in huis opgesteld

Hoe kan het HAN FabLab door blijven draaien in tijden van thuiswerken? Ruth Heuff, manager van het FabLab, verbouwde haar appartement: 4 van de 15 3D-printers van de werkplaats staan nu in haar woonkamer. Zo kan het lab door blijven gaan en worden spatschermen voor zorginstellingen gemaakt.

Het FabLab is de digitale werkplaats van de HAN en is gevestigd op de HAN Campus in Arnhem. Het lab is onderdeel van een netwerk van ruim 1300 labs over de hele wereld. Ruth Heuff: “Afstudeerders en stagiaires kunnen hun ontwerpen nu toch laten printen in mijn huiskamer. Ik wilde niet dat het helemaal stil zou vallen. Vandaar deze noodgreep Zo kan het werk nog een beetje doorgaan. Het is enorm behelpen, maar waar een wil is, is een weg”

3D-printers en lasersnijders voor iedereen

Ruth: “Ons doel is om apparatuur zoals 3D-printers en lasersnijders voor iedereen toegankelijk te maken. Een mkb’er schaft niet zomaar een dure printer aan, zeker niet zonder er eerst uitgebreid kennis mee te maken. Dat kan bij ons. Wij willen die drempel verlagen. We werken voor het onderwijs én voor het bedrijfsleven.” Dit is precies het soort samenwerking waarmee de HAN – met het zwaartepunt van Smart Region – een waardevolle, innovatieve bijdrage levert aan de regio.

Geen onderwijs, wel corona-initiatieven

Normaal gesproken wordt er op het FabLab ook onderwijs gegeven. Zo zijn er praktijklessen voor Engineering-studenten. Ook middelbare scholieren bezoeken het lab. Zij kunnen zo kennis maken met techniek. Een aantal opleidingen maakt normaal gesproken veel gebruik van het FabLab, bijvoorbeeld Industrieel Productontwerp. De meeste onderwijsactiviteiten liggen stil. Het FabLab is daarom aangesloten bij een netwerk van universiteiten en hogescholen dat met 3D-printers en lasersnijders hulpmiddelen voor zorginstellingen maakt. Het is een initiatief van Engineers Without Borders. “Als je al deze apparatuur in huis hebt, moet je hier belangeloos aan meewerken,” vindt Ruth. “Ik vind dat belangrijk,” benadrukt ze. “Het is alleen echt jammer dat ik niet meer printers heb.”

Deuropeners, clips en spatschermen

Ruth: “We helpen als we echt betrouwbare producten kunnen leveren met onze printers. We printen dus geen onderdelen om patiënten te beademen, maar wel persoonlijke beschermingsmiddelen om de spreiding van het virus tegen te gaan of om het werk van zorgpersoneel makkelijker te maken. Spatschermen die je gezicht beschermen bijvoorbeeld, met zo’n hoofdband. We hebben ook een handsfree door geprint voor een revalidatiecentrum, een paar huisartsenpraktijken en een coronacentrum in Arnhem. Samen met fotografe Riënne Wopereis maken we clips die de elastiekjes van mondmaskers achter je hoofd vasthouden. Alles kosteloos natuurlijk.”

Mondkapje uit fablab, prototype
Foto: Riënne Wopereis, Fotografiënne

Anti-corona-hackathon

Soms komt alles prachtig samen: een student van de opleiding Werktuigbouwkunde heeft een anti-corona-hackathon gewonnen. Hij bedacht een soort scherm waar armen doorheen kunnen, zodat mensen elkaar toch kunnen knuffelen. Ruth: “Die student heeft op het FabLab leren 3D-printen. We zijn nu samen bezig het prototype te maken, zodat het scherm straks echt in productie genomen kan worden en ouderen een beetje minder eenzaam hoeven zijn.”

Smart Region: op weg naar een slimme regio!

Het FabLab is een mooi voorbeeld van Smart Innovation, één van de 3 thema’s van Smart Region. We werken aan de wendbaarheid van mensen, teams en organisaties in een snel veranderende wereld. We helpen bij slim innoveren en implementeren van nieuwe technologieën, het wendbaar maken van mens en bedrijf met vernieuwend onderwijs en we bouwen een netwerk. Samen op weg naar een slimme regio! Meer weten: smartregion@han.nl.