Voorkom dak en thuisloosheid

Wist je dat 1 op de 5 dak- en thuisloze personen in Vlaanderen een jongere is? Met het project Upstream willen we dat voorkomen via vroegdetectie en preventie. Wil je meer weten over deze aanpak? Kom dan naar deze ochtendbijeenkomst tijdens de Week tegen Armoede.
Programma
- 09:30
Inloop en registratie met koffie en thee
- 10:00
Keynote: Project Upstream in Vlaanderen
Dak en thuisloosheid voorkomen via vroegdetectie en preventie op middelbare scholen.
- 11:00
Q&A met Anna-Laura & Evelien over project Upstream
- 12:00
Besloten bijeenkomst: Project 'Meiden van de straat'.
- 12:30
Optioneel: Stadswandeling met vagebond
Over de keynote
Wist je dat 1 op de 5 dak- en thuisloze personen in Vlaanderen een jongere is? Met het project Upstream willen we dat voorkomen via vroegdetectie en preventie. Via een vragenlijst screenen we jongeren in middelbare scholen op signalen van mogelijke dak- of thuisloosheid en/of schooluitval en schakelen meteen hulp in wanneer nodig. Upstream is méér dan een methodiek – het is een structurele samenwerking tussen onderwijs en welzijn, gedragen door lokale netwerken. Tijdens deze keynote delen we hoe we dit aanpakken, waarom het werkt en hoe we samen kunnen bouwen aan een toekomst waarin elke jongere zich veilig en gesteund voelt.
Door: Anna-Laura Marana (Wetenschappenijk medewerker bij LUCAS KU Leuven) & Evelien Demaerschalk (Senior onderzoeker bij LUCAS KU Leuven).
Aanmelden & Locatie
We weten graag vooraf hoeveel deelnemers we kunnen verwachten, daarom moet je je aanmelden voor de bijeenkomst via de button bovenaan de pagina. Bij je inschrijving maak je een keuze of je alleen voor de bijeenkomst op de HAN komt of ook voor de stadswandeling in samenwerking met de Vagebond. De workshop staat open voor studenten, docenten, ervaringsdeskundigen en professionals van binnen en buiten de HAN.
Let op: heb je een uitnodiging ontvangen voor de besloten bijeenkomst? Meld je dan aan bij Carinda Jansen.
Over Stadswandeling met de Vagebond
Bij Stadswandeling Vagebond kijk je door de ogen van mensen die op straat leefden. Onze gidsen nemen je mee niet alleen over de stenen, maar door echte verhalen. Tijdens onze unieke stadswandeling nemen we je mee naar de minder bekende, maar intrigerende kanten van de stad Nijmegen. Samen verkennen we thema’s zoals dakloosheid, verslaving en criminaliteit. Onze gidsen, met persoonlijke ervaring, bieden een indringend en authentiek perspectief op het leven in de schaduw van de stad.
Over project: 'Meiden van de straat'
In 2024 verschenen (landelijke) cijfers over dakloosheid. Uit die cijfers blijkt dat ook veel meiden en vrouwen onzeker gehuisvest of dakloos zijn. Buro kan en de Nijmeegse Cellenbroeders vroegen zich af waar die meiden en vrouwen in Nijmegen zijn, wat hun behoeften zijn en welke ideeën zij zelf hebben voor het verbeteren van hun situatie. Om tot antwoorden te komen, werken we nauw samen met een tiental relevante Nijmeegse organisaties én de meiden waar het om gaat. Op 10 oktober organiseren wij een hackaton om weer een stap verder te komen in het verbeteren van de situatie van onzeker gehuisveste meiden en jonge vrouwen in Nijmegen. We verwachten dan ook de opbrengst te kunnen presenteren van een klein photovoice-project door stichting Hear-me now. De bijeenkomst is besloten, maar als je aanwezig wilt zijn én ideeën hebt voor concrete bijdragen, neem dan contact op met: Carinda@buroKAN.nl.
Meer informatie en contact
Meer informatie over upstream vind je op de website van de KU Leuven. Meer informatie over de Stadwandelingen van de Vagebond vind je op hun website. Heb je een vraag over deze bijeenkomst? Neem dan contact met ons op via: communicatie.amm@han.nl
Programma Week tegen Armoede 2025
Initiatiefnemers van de Week tegen Armoede 2025 / Focusweek Armoede zijn, de Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen, de Academie Mens & Maatschappij (HAN) & Movisie. Voor vragen over deze bijeenkomst of het programma van de week, dat kan via: communicatie.amm@han.nl.
