Lancering Wijkwaardenkaart

/images/brandspot/new/2024/04/08/wijkwaardenkaart_2024_4a0d2180.jpg

Professionals in het sociaal domein werken steeds vaker wijkgericht. Maar hoe zet je het perspectief van de buurt centraal? De Wijkwaardenkaart is een tool om een betekenisvol gesprek te voeren over de wijk, waarbij de wensen en mogelijkheden van bewoners centraal staan.

Kom naar de lancering op 22 mei

Ben jij bij de lancering van de Wijkwaardekaart? Op 22 mei presenteren onderzoekers van het Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit en sociaal werkers van Bindkracht10, de Wijkwaardenkaart. De Wijkwaardenkaart is gebaseerd op de eerder ontwikkelde gesprekstool ‘Waarde van Welzijn’, maar dan gericht op een wijk. Tijdens de bijeenkomst leer je ook hoe je zo’n betekenisvol gesprek kunt voeren. De Wijkwaardenkaart is ontwikkeld vanuit de Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen.

We vinden het belangrijk om te weten wat bewoners waardevol vinden in hun wijk. Vaak gaat het over wat er niet goed gaat, maar hoe praat je over wat mensen waardevol vinden? In hun leven en in de buurt? Daarvoor is de Wijkwaardenkaart ontwikkeld. Professionals en vrijwilligers die actief zijn in het sociaal domein kunnen met de Wijkwaardenkaart in gesprek gaan. Zo horen ze wat er speelt in een wijk. Op basis van persoonlijke verhalen ontstaat een collectief verhaal van de buurt.

Snelle info

Datum en tijd

Locatie
HAN Campus Nijmegen
Kapittelweg 33
Nijmegen

Deelname
Gratis

Over het programma

De Lancering van de Wijkwaardenkaart is op woensdag 22 mei op de HAN locatie Kapittelweg 33 in Nijmegen. Na afloop van het programma kun je direct aan de slag met wat je geleerd hebt.

  1. 13:30

    Ontvangst & Registratie

    We ontvangen je in de centrale hal van ons gebouw aan de Kapittelweg 33. Hier ontvang je ook de handleiding van de Wijkwaardenkaart en staat er een kop koffie of thee voor je klaar. 

  2. 14:00

    Plenaire start

    Plenaire opening met onder andere een welkomstwoord door dagvoorzitter Annica Brummel, uitleg over de werkwijze van de Wijkwaardenkaart en ervaringen met de Wijkwaardekaart.

  3. 15:00

    Werken met de Wijkwaardenkaart

    In deze proeverij ervaar je hoe de Wijkwaardenkaart werkt. Daarnaast worden er voorbeelden gegeven hoe je komt tot een collectief verhaal van de buurt. 

  4. 16:30

    Plenaire wrap up

  5. 17:00

    Borrel

Voor wie?

De Wijkwaardenkaart kan gebruikt worden door professionals, vrijwilligers en actieve wijkbewoners die een gesprek met bewoners willen aangaan over het wonen en leven in de wijk. We denken dan bijvoorbeeld aan opbouwwerkers of werkers van een woningbouwcorporatie. Met behulp van de wijkwaardenkaart wordt een prettige gespreksstructuur aangeboden waarbij het verhaal van de bewoner centraal staat en de bewoner wordt uitgenodigd te vertellen. Met het collectieve verhaal van de buurt kunnen betere keuzes gemaakt worden vanuit en voor de buurt, bijvoorbeeld om gemeenschappen te versterken. 

contact
 

Meer informatie

De Wijkwaardenkaart is ontwikkeld door de Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen, Bindkracht10 en de HAN. Gezamenlijk ontwikkelden we de aanpak in Nijmegen-Noord en Nijmegen midden. Op dit moment wordt de Wijkwaardenkaart ingezet op meerdere plekken in Nijmegen en wordt het als onderzoeksmethode ingezet bij een landelijk onderzoek naar gemeenschapsontwikkeling.

Heb je vragen over deze bijeenkomst? Neem dan contact op met communicatie.amm@han.nl. Wil je meer weten over de gesprekskaarten 'Waarde van Welzijn' kijk dan op de speciale pagina hierover. Meer informatie over de Wijkwaardekaart delen we na de bijeenkomst op de website. 

Foto gekregen van bindkracht10 over de wijkwaardenkaart