bd4943d1-9a5f-11ee-adeb-f9eef91f8529 Waterstofopslag buizen, SEEECE, SEE, GroenvermogenNL, Waterstof, lectoraat Balanced Energy Systems

Waterstof is niet meer weg te denken uit de energiemix die we nodig hebben voor het realiseren van de energietransitie. In de afgelopen jaren is er dan ook veel geïnvesteerd in de technologieontwikkeling, het opzetten van pilots en demonstraties en het verkennen van marktconcepten.

Snelle info

Datum en tijd

Locatie
Connectr - Shared Office
Industriepark Kleefse Waard (IPKW)
Westervoortsedijk 73, Arnhem

Deelname
€ 395,-

Veel kennis is opgedaan, maar waar staan we nu? In welke markten wordt waterstof al toegepast en hoe bepaal je of het ook voor jouw uitdaging een goede oplossing kan zijn? Dit alles komt aan bod in de masterclass Waterstof in de Praktijk.

Waarom?

Het huidige energiesysteem dient opnieuw uitgevonden te worden. Een nieuwe mix aan duurzame, of zelfs zero-emissie energiedragers gaat hier een rol in spelen, zo ook waterstof. Daarnaast zoeken we naar mogelijkheden om de duurzaam opgewekte energie te bufferen, om zo vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Ook hier kan waterstof een belangrijke bijdrage in leveren. Bovendien is waterstof – door het vloeibaar, in oplossing, gasvorm of vaste vorm – op te slaan, goed te verplaatsen van A naar B. Met als doel: overtollige energie brengen naar locaties waar te weinig energie aanwezig is.

Veel toepassingsmogelijkheden dus. Maar waar staan we nu in deze ontwikkeling? En hoe bepaal je of voor jouw case waterstof een goed en duurzaam alternatief is? Wat komt erbij kijken om waterstof als oplossing toe te passen? In deze masterclass geven wij antwoord op deze vragen.

Programma

09.00u  Inloop en welkom
09.30u Opening door Jochem Garthoff
09.45u

Frank Mietes: stand van technologie en toepassingsmogelijkheden waterstof

11.00u Pauze
11.15u Edwin Tazelaar: wat komt er kijken bij het toepassen van waterstoftechnologie, handvatten en hoe bepaal je de kansrijkheid?
12.30u Lunch
13.15u

Vervolg Edwin Tazelaar

14.00u Raphaël van der Velde: technische en financiële uitdagingen in het GROWH project
14.45u Pauze
15.00u Brandweer Marco van den Berg en Willemjan Muysson:  veilige inzet van waterstoftechnologie
15.45u

Frank Mietes: waterstof in tijdelijke energiesystemen, do’s en don’ts

16.30u Afsluiting en einde

 

Onderwerpen masterclass

 • De huidige stand van zaken rondom de technologische ontwikkelingen en beleidslijnen van waterstof.
 • De toepassing van waterstof in de praktijk, wat hebben we geleerd in de afgelopen jaren?
 • Handvatten om zelf te bepalen of waterstof een oplossing kan zijn voor jouw energievraagstuk.
 • Wet- en regelgeving en veiligheidseisen waar rekening mee moet worden gehouden.
 • Analyse van praktijkvoorbeelden: wat gaat goed en waar moet je op letten.

Sprekers

 • Frank Mietes, Partner van Alles Over Waterstof:
  Veel mensen praten er over, maar nog weinig mensen doen er écht al iets mee. Hoe werkt het en waar staan we nu? Frank neemt je mee in de wereld van waterstof.
 • Edwin Tazelaar, CTO Hymatters en docent waterstof aan de HAN:
  Wat komt er kijken bij het toepassen van waterstof en hoe bepaal je de kansrijkheid? Edwin, één van de experts op het gebied van waterstoftechnologie en energie- en regelsystemen, vertelt je hier meer over.
 • Raphaël van der Velde, Business Unit Manager Energy Systems bij Witteveen+Bos:
  Waterstof in de praktijk, dat ervaren we nu zelf bij het project GROHW. Samen met  consortiumpartners leren over de toepassing van waterstof bij stationaire toepassingen. Raphael neemt je mee in het technische en financiële plaatje.
 • Marco van den Berg adviseur gevaarlijke stoffen en
  Willemjan Muysson, Programmamanager veilige energietransitie Brandweer Nederland:
  Waterstoftechnologie komen we steeds vaker in het veld tegen. Maar dat gebeurt niet altijd op een veilige manier. De Brandweer deelt hoe de veiligheid wordt beoordeeld en welke eisen er gesteld worden.

Verdere informatie