285928 De HAN lanceert eind juni de Technohub Digital Twin, samen met een aantal bedrijven en het Graafschapcollege. Varex medewerker Sjoerd Hermsen
 • Slim
 • Schoon
 • Sociaal
 • Slim
 • Schoon
 • Sociaal

Hoe maak je processen en processtappen visueel inzichtelijk? Process mining is een analysetechniek om dit te doen. Hoe werkt process mining en wat kan het voor jouw bedrijf? Leer het in deze workshop waarbij je direct met eigen data aan de slag gaat!

Snelle info

Datum en tijd

Locatie
HAN Campus Arnhem
Ruitenberglaan 26
Arnhem

Process mining naar Digital Twin

Process Mining technologie kun je gebruiken als belangrijkste middel om te bouwen aan je Digital Twin. Een Digital Twin klinkt mooi en spannend, maar is slechts een middel om beter te produceren, onderhoud te doen of je product te ontwikkelen. Een Digital Twin is onderdeel van een visie over de digitalisering van je bedrijf. Pas als je  weet wat je op langere termijn wil bereiken met digitale middelen (waar onder Digital Twin) dan pas heeft de inzet toegevoegde waarde. Digital Twin is onderdeel van een digitaliseringsstrategie. 

Wat is process mining?

Process mining is een analysetechniek waarmee processen en processtappen visueel inzichtelijk worden gemaakt. Dit is op basis van data uit het verleden dat in computersystemen (zoals uw ERP systeem) zit. Denk bijvoorbeeld aan opgeslagen gereedmeldingen van productiestappen of statusmeldingen van een machine (storingen, draaien, stilstand etc.) of de status van een offertetraject. We visualiseren wat daadwerkelijk heeft plaatsgevonden op basis van deze data.

In hoeverre de resultaten representatief zijn voor de werkelijkheid hangt natuurlijk af van de nauwkeurigheid en kwaliteit van de gebruikte data. In feite fungeert process mining als een mappingtool. Organisaties kunnen gestructureerd knelpunten identificeren en processen bijsturen.

Aan de slag met process mining

Tijdens de workshop krijg je een introductie in process mining en ga je aan de slag met een dataset uit de praktijk. Je maakt zo kennis met de software en je krijgt een beeld van de mogelijkheden. Hierna kan je aan de slag met een – indien mogelijk – eigen dataset. We helpen je met de analyse en de presentatie van de resultaten.

In de workshop wordt gebruik gemaakt een trainingslicentie van de process mining software Disco van Fluxicon.

Wat neem je mee naar huis?

Op basis van beschikbare onderliggende data, verkrijg je snel veel feitelijke informatie. Hiermee kan je een verbetertraject initiëren. Het in kaart brengen van de procesflow met behulp van process mining draagt dus bij aan de volgende aspecten:

 1. Het vaststellen van een objectief beeld van de daadwerkelijke bedrijfsprocessen en het bieden van inzicht in hoe deze processen werkelijk verlopen.
 2. Het verschaffen van inzicht in de mate waarin overeengekomen procedures en afspraken worden nageleefd.
 3. Het identificeren van de oorzaken van bottlenecks, onnodige stappen of afwijkingen in het proces, wat leidt tot het identificeren en oplossen van verspillingen.
 4. Het creëren van bewustwording over de uitvoering van de processen.

Voor wie?

 • Management van maakbedrijven.
 • Planning, operations management en engineering professionals van maakbedrijven die beginnen of al bezig zijn met digitalisering.

Door wie

Fieldlab Digital Twin en Smart Makers Academy

Deze workshop wordt georganiseerd vanuit het fieldlab Digital Twin in samenwerking met de Smart Makers Academy. De workshop is onderdeel van een reeks trainingen. Om zo snel en goed mogelijk stappen te maken bevelen wij de gehele reeks aan. Het is ook mogelijk om een individuele workshop te volgen. Bekijk in de HAN agenda het volledige aanbod van Digital Twin workshops of bezoek de website van Smart Makers Academy.

9efd64ac-0cf1-11ee-91ee-02565807075b Smart Region digital twin bij Varex Imaging. Dit betreft een calibratie handeling van de paddle welke gebruikt wordt voor borstonderzoek.
Laat het ons weten
 

Samen grenzen verleggen met zwaartepunt Slim - Smart Region?

Werk jij bij een bedrijf/instelling en wil jij met ons grenzen verleggen met digitale technologie? Wij werken graag samen aan de maatschappelijke uitdagingen rondom digitalisering. Dit doen wij vanuit ons onderwijs en onderzoek in nauwe samenwerking met het werkveld. Heb je een interessant (nieuw) thema? Laat het ons weten. Samen maken we het verschil!​

372454 Belangrijke termen die van toepassing zijn bij een innovatie ecosysteem en bij innovatie.