Masterclass  Implementatie van Intelligente DC-laadinfrastructuur

440310 elektrisch laden van een geel voertuig. SEE, SEECE, Lectoraat HAN Automotive Research, Lectoraat Balanced Energy Systems , Lectoraat Duurzame Energie en Meet- en Regeltechniek, mobiliteit, elektrisch rijden, elektrisch laden, laadinfrastructuur

Masterclass over de implementatie van intelligente DC-laadinfrastructuur. Vier sprekers delen op woensdag 31 mei 2023 hun kennis en ervaring rondom DC charging systems.

Snelle info

Datum en tijd

Locatie
Connectr – Energy innovation
Industriepark Kleefse Waard (IPKW)
Westervoortsedijk 73, Arnhem

Deelname
€ 295

Deze masterclass vindt plaats in het najaar van 2023. 

Programma

Tijd

Onderwerp

Spreker

09:00-09:30

Inloop, koffie, thee etc.

 

09:30-09:40

Welkom en introductie

Erik Folgering, Connectr

09:40-10:40

Systeemvisie/balancering/smart grids

Ballard Asare-Bediako, SEECE

10:40-11:30

Het veranderende energielandschap en rol van DC laadinfra hierin

Flip Oude Weernink, ElaadNL

11:30-12:00

Pauze

 

12:00-13:00

(Technologische) ontwikkelingen in DC laadinfra

Henry Lootens, Stichting Gelijkspanning Nederland

13:00-14:15

Lunchpauze

 

13:30-14:00

Rondleiding ElaadNL

 

14:15-15:15

De ontwikkeling van normen voor de DC laadinfrastructuur en bijbehorende benodigde competenties

Henry Lootens, Stichting Gelijkspanning Nederland

1515-16:45

Aan de slag met de DC-laadpaal in het veld; kansen en veel voorkomende uitdagingen:
inleiding & Casus 1 à discussie

Henri Overbeek, Connectr

16:45

Call2Action à EDF/CSO & Netwerkborrel

Henri Overbeek en Erik Folgering


De masterclass wordt gedeeltelijk in het Engels gegeven. Alle gesprekken en andere interacties zijn in het Nederlands. Na het volgen van deze masterclass heb je meer kennis van systeemintegratie-uitdagingen voor DC-laadinfrastructuur met:

  • de kansen van DC en V2G en de stand van innovatie;
  • relevante veiligheidsaspecten;
  • ontwikkelingen in wet en regelgeving, zoals nieuwe normen.

Voor Wie

  • Je werkt aan systeemintegratie of hebt interesse daarvoor;
  • Je bent werkzaam als technical consultant, system engineer of teammanager (technisch/strategisch).

Maak kennis met de sprekers

Flip Oude Weernink, business owner Toro E-Mobilita
Het aantal DC snelladers en de maximale vermogens van deze nemen snel toe. Een mooie ontwikkeling, die veel vraagt van het elektriciteitsnet, zowel qua aansluiting, energievraag als mogelijke impact op de spanningskwaliteit. Wat doet de netbeheerder om deze uitrol zo soepel mogelijk te laten verlopen? En wat doet ElaadNL, met name in het Elaad Testlab?

Ballard Asare-Bediako, Innovatie en Onderzoek bij SEECE
Smart grids zijn elektriciteitssystemen die zorgen voor een betere afstemming van de vraag en het aanbod van energie. Smart grids en slimme energiesystemen helpen de groeiende hoeveelheid duurzame energie, opslagsystemen en bestuurbare belastingen in te passen in het energiesysteem. Hoe kunnen de ontwikkelingen rondom laadinfrastructuur de energievoorziening flexibel maken?

Henry Lootens, bestuurslid bij Stichting Gelijkspanning Nederland
De wereld van de elektrische mobiliteit is in volle ontwikkeling. Naast de AC laadinfrastructuur zien we ook steeds meer DC infrastructuur ontstaan. De impact op het energiesysteem wordt steeds groter. Wat zijn de drivers achter deze ontwikkelingen en waarom is een DC infrastructuur echt anders dan een AC infrastructuur? Is de integratie van laadinfra met de bestaande elektriciteitsvoorziening een zegen of een vloek?

Henri Overbeek, business developer bij Connectr - Energy innovation
In de afgelopen jaren was de DC-lader met name te vinden langs de snelweg. Tegenwoordig zien we de trend dat de DC lader steeds meer in stedelijk gebied voorkomt. Met een aantal specifieke uitdagingen zoals netcongestie, het ruimte gebruik en eisen met betrekking tot verkeersveiligheid. Maar wat betekent dit voor het ontwerp en implementatie?

Samenwerking

Deze masterclass wordt georganiseerd door de HAN in samenwerking met: 

Bij dit evenement worden foto's gemaakt. Wanneer je aan dit evenement deelneemt, geef je de organisatie toestemming om beelden waar je op staat te gebruiken voor communicatiedoeleinden. Wanneer je niet gefotografeerd wilt worden, dan kan je dit aangeven bij de organisatie.