#50euroweek briefgeld euro budget
  • Fair Health
  • Smart Region
  • Sustainable Energy & Environment

Weet jij hoe het is om te leven van €50 per week? Dit najaar leven veel Nederlanders van een zeer beperkt budget. Door de energiecrisis en de toenemende inflatie, #ikredhetnietmeer. Meedoen levert je belangrijke inzichten op, meld je nu aan en start 10 oktober. Onderdeel van de Week tegen Armoede.

Lees over de kick-off (10 okt.) van de #50EUROWEEK, bekijk de 'spelregels' en maak kennis met deelnemers van vorige edities.

Kick-off 10 oktoberMet ervaringsdeskundige Jessica van Hintem

Op maandag 10 oktober (11.00-12.00 uur) is de gezamenlijke kick-off van de #50EUROWEEK. Tijdens deze kick-off deelt ervaringsdeskundige Jessica van Hintem haar ervaringen over rondkomen van een klein weekbudget. Hoe doe je dat en waar houd je rekening mee? Daarnaast geeft ze een inkijkje in haar persoonlijke verhaal. Zien we jou tijdens de gemeenschappelijke kickoff? Geef het aan bij je inschrijving.

418318 Jessica van Hinthem aan tafel

Welke regels zijn er?Hier moet je je aan houden

We proberen het leven in armoede te benaderen, dat zal nooit helemaal realistisch zijn.

De spelregels:

• Vanaf 10 oktober 12.00 uur leef je één week van 50 euro. 15 euro extra voor ieder extra gezinslid.

• Dat is jouw eigen geld, je krijgt het niet van de HAN.

• Je betaalt van die 50 euro alle boodschappen en aanschaffen, maar geen vaste lasten zoals gas, water of elektriciteit.

• Je mag niet vooraf nog gauw je koelkast volladen of je auto voltanken.

• Als je eerlijk bent, reken je uit wat je per week kwijt bent aan abonnementen en lidmaatschappen. Dat moet er ook af.

• Je mag elkaar helpen. Maar als je geld van anderen aanneemt, realiseer je dat dat ook weer terugbetaald moet worden.

• Deel je ervaringen met elkaar. Als je kiest je week te delen via de socials, doe dat dan met respect voor mensen die jaar-in-jaar-uit in deze situatie leven. Voor één week met 50 euro hoef je geen ‘thumbs up’ te verzamelen.

• Op 10 oktober krijg je meer tips&tricks.

Muntgeld op een dambord

Wat zeggen deelnemers van vorige edities?

Jeroen Otten

Ik schrijf momenteel, samen met Carinda, een boek over armoede. Dat schreeuwt om ervaringsdeskundigheid. Ook ben ik van nature nihilistisch, hoe minder hoe beter. Ooit heb ik 1,5 jaar op een uitermate mager rantsoen aan voedsel geleefd.

227963 Portret Jeroen Otten

Carinda Jansen

Ik vond en vind het een waardevolle manier om in te voelen wat financiële krapte met je doet. "De echte ervaring komt een beetje na een paar weken denk ik, als de voorraadplank leegraakt en je diepvries minder gevuld is."

324082 Portretfoto van Carinda Jansen, Week tegen Armoede

Joke Abbring

Zelf ervaren wat het voor mij betekent als mijn gezin met een heel klein budget moeten rondkomen. Lukt me dat? Welke keuzes moet ik dan maken? Ik ga het ervaren.

130394 null

Motivatie Waarom er een #50EUROWEEK is

Veel studenten, medewerkers en partners van de HAN krijgen te maken met mensen met geldzorgen. Dat kan in hun professionele carrière maar ook in hun persoonlijke leven. Het zijn vaak ingewikkelde situaties, die lastig te herkennen en te bespreken zijn. Door een ‘#50EUROWEEK’ aan te bieden willen we deelnemers de mogelijkheid bieden om -hoe minimaal ook- te ervaren welke invloed een klein budget op het dagelijks leven heeft.

We weten dat je tijdens deze ervaring maar 1 week rondkomt van 50 euro terwijl mensen in armoede dit week in week uit doen. De persoonlijke ervaring is bedoeld voor het ontwikkelen van sensitieve beroepshouding. Om die reden worden studenten, medewerkers en partners uitgenodigd om gezamenlijk stil te staan bij de gevolgen van financiële krapte en de betekenis van de ervaring voor hun (latere) beroep. Voor de organisatie van de #50EUROWEEK werken we samen met mensen die weten hoe het is om van 50 euro rond te komen.

Meer weten?Week tegen Armoede 2022

De #50EUROWEEK is onderdeel van de Week tegen Armoede 2022, samen tegen armoede. Leer van elkaar, discussieer en kom in actie. Waarom de Week tegen Armoede? Omdat jouw inzet verschil maakt. Dus, doe jij mee?

322393 Beeld van de Week tegen Armoede met vork, stekker en huis als illustratie.