322386 Beeld van de Week tegen Armoede met vork, stekker en huis als illustratie.
  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal

Jaarlijks organiseert de HAN de Week tegen Armoede om initiatieven vanuit meerdere academies en disciplines een podium te geven. Aandacht voor armoede is belangrijk. Je sociaaleconomische positie beïnvloedt namelijk hoe gezond jij je voelt en hoe oud je wordt.

Week tegen armoede 2023

De Week tegen Armoede 2023 is van 9 tot en met 13 oktober. Momenteel vind je op deze pagina nog een terugblik op de editie van 2022.

Terugblik Week tegen Armoede | 10 - 17 okt. 2022

Op allerlei manieren namen studenten, collega's en professionals uit het werkveld (maar liefst 60 organisaties waren betrokken!) deel aan de Week tegen Armoede 2022. Zij raakten geïnspireerd door workshops, door één week te leven van €50,- in het kader van de #50EUROWEEK of tijdens het druk bezochte symposium over kinderarmoede. Lees hieronder over de hoogtepunten van Week tegen Armoede 2022.

  • 453357 Week tegen Armoede, Elma Vriezekolk in gesprek

    Aftrap Week tegen Armoede

    Bij de aftrap van de Week tegen Armoede zorgden de initiatiefnemers van de HAN en de Zorgalliantie er samen met de Green Office voor dat iedereen die de HAN bezocht er niet omheen kon: Aandacht voor armoede is belangrijk, wat kun jij zelf doen tegen armoede?

  • 407950 Rechtenvrije foto van Marjolein Moorman

    Educatie Collegetour met Marjolein Moorman

    In de Educatie Collegetour was de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman te gast. Zij strijdt voor tegen armoede en voor gelijke kansen. Dat zagen we in de tv-serie ‘Klassen’ over kansengelijkheid in het onderwijs. Tijdens deze Educatie collegetour ging Marjolein in gesprek met studenten over haar motto: 'Ongelijkheid moet je bestrijden met ongelijkheid'.

  • 455953 Week-tegen-Armoede_foto-symposium_2022

    Talkshow over armoede: 'Situatie wordt steeds nijpender'

    Kinderarmoede is een zorg voor iedereen. Daarom schoven allerlei professionals aan tijdens het symposium over Kinderarmoede. Van ondernemer tot sociaal werker, van leerkracht tot verloskundige, van sportcoach tot jurist. Het symposium sloot af met een inspirerende talkshow.

  • 298301 Armoede in beeld. Glazen met geld en briefjes

    Hoe bereik je vaders uit gezinnen met geldstress?

    Bij kinderarmoede hebben school en hulpverleners meestal contact met de moeder. Vaders zijn vaak onzichtbaar. Hoe bereiken we deze mannen? Daarover brainstormden workshopdeelnemers tijdens het symposium Kinderarmoede; zorg voor iedereen.

  • 234499 symposium sessie kansen keren studenten in gesprek

    Dialoogcafé Betere sociaaleconomische positie

    Bijna eenderde van de Nederlanders heeft een lagere sociaaleconomische positie. In een dialoogcafé gingen studenten, collega's en werkveldpartners met en zonder ervaringskennis in gesprek over het Fair Health Thema Betere sociaaleconomische positie. 

  • 218707 #50euroweek briefgeld euro budget

    #50EUROWEEK

    Kom je rond van €50 per week? Ook dit jaar stelden we deelnemers deze vraag om een kleine inkijk te geven in het leven in armoede. Lees en hoor meer over de #50EUROWEEK en hoe dit werkt (met het persoonlijke verhaal van ervaringsdeskundige Jessica van Hinthem).

Programma Week tegen Armoede 2022

Deze activiteiten en initiatieven vonden plaats in de Week tegen Armoede 2022.

  • Verhalenkamer over armoede van de Zorgalliantie
  • Fairshare door Green Office. De kledinginzameling wordt herhaald op 23/24 november 2022.
  • #50EUROWEEK
  • Educatie Collegetour met Marjolein Moorman
  • Bijeenkomst over financiële zorgen onder studenten door Leergemeenschap Diversiteit (beluister ook de bijbehorende podcast)
  • Dialoogcafé Betere sociaaleconomische positie
  • Workshop ‘het bespreekbaar maken van armoede op het werk en de rol van HRM’
  • Symposium Kinderarmoede; Zorg voor iedereen
  • Lezing International School of Business
  • Sport en bewegen voor iedereen door Gelderse Sportfederatie
  • Laaggeletterdheid is overal door Theatergroep Basta
  • Challenge armoede door Movisie, partner Week tegen armoede

We danken alle sprekers, deelnemers en organisatoren! En natuurlijk de initiatiefnemers de Zorgalliantie, de Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen en de Academie Mens & Maatschappij. 

Wat kun jij doen tegen armoede?

Boek 'Hoe je armoede doorbreekt'

Tijdens de vorige week tegen armoede lanceerden we dit boek. Het is nog steeds actueel. Helaas misschien wel actueler dan ooit. Je kan het boek gratis downloaden. Of (nu met korting) bestellen.

327266 Voorkant boek 'Hoe je armoede doorbreekt'

Podcasts 'Hoe je armoede doorbreekt'

We maakten een podcast over 'Hoe je armoede doorbreekt'. Met studenten, ervaringsdeskundigen, onderzoekers en professionals. Beluister hun verhalen. De podcast hoort bij het gelijknamige boek.

298307 Armoede in beeld

Tips en concrete tools

Een week tegen armoede in jouw regio? Met deze tips en concrete tools kun jij in jouw regio aandacht besteden aan armoede. Het belangrijkste: Betrek voor je met je plannen begint mensen uit jouw regio die zelf in armoede leven.

322386 Beeld van de Week tegen Armoede met vork, stekker en huis als illustratie.

LibGuide Armoede

Wil jij meer lezen, luisteren, zien over armoede? Blader dan door de LibGuide Armoede.

32100 hoorcollege, finance, economie, accountancy, hoorcollege, werkgroep, luisteren, studenten

Stel je voorWaarom de Week tegen Armoede?

Dagelijks voorzien media ons van alarmerende berichten over toenemende armoede in Nederlands. Steeds meer huishoudens leven op of net onder de armoedegrens. Ze hebben (net) te weinig geld om rond te komen. Zeker met de snel stijgende prijzen is armoede dan ook een actueler thema dan ooit. Steeds meer mensen hebben moeite om rond te komen, wat de oorzaak ook kan zijn. Dat terwijl armoede iets is dat meteen hele gezinnen treft.

227962 Stockfoto, armoede, jongen, neerslachtig
Kinderarmoede

Dat betekent dus volwassenen en kinderen. Zo zitten in bijna iedere basisschoolgroep 2 of 3 kinderen die thuis in armoede leven. Op de lange termijn heeft kinderarmoede vaak een negatieve invloed op hun ontwikkeling. Minder bekend is wat de invloed van armoede op een pasgeboren kind is. En wat betekent financiële krapte voor oudere kinderen? Of voor studenten? De vraag is hoe we voor deze verschillende leeftijdsgroepen een passende aanpak kunnen inzetten om deze armoede te bestrijden. Wie kan daar bijvoorbeeld een rol in spelen?

Wat is armoede?

Als HAN dragen we bij aan bewustwording. Wat is armoede precies? Ook kijken we naar oplossingen voor deze vraagstukken. Dat doen we door onderzoek, onderwijs én een Week tegen Armoede. De boodschap van deze week: 'Armoede; zorg voor iedereen'. De aanpak van armoede vraagt om een gezamenlijke inspanning. Een inspanning op verschillende niveaus. Van economen en sociaal werkers tot leerkrachten en verloskundigen, sportcoaches, juristen en ondernemers, iedereen heeft hiermee te maken. Studenten die we opleiden, maken we bewust dat dit (ook) de wereld is waarin zij gaan werken!

We nodigen je van harte uit om deel te nemen of zelf actie te ondernemen.

ZwaartepuntSociaal - Fair Health

Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter en voelen zich minder gezond. Daar willen we met Sociaal verandering in brengen. Hoe? Door in onderwijs en onderzoek aandacht te vragen voor die verschillen. We verbinden alle kennis die de HAN in huis heeft en betrekken partners uit de praktijk. Samen kunnen we verschil maken.

Health vrouw man diversiteit focus zwaartepunt HAN

ContactStel je vraag

Initiatiefnemers van de Week tegen Armoede 2022 zijn de Zorgalliantie, de Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen en de Academie Mens & Maatschappij. Voor vragen over het programma van de week of het symposium Kinderarmoede kun je contact opnemen met ons via: communicatie.amm@han.nl

Wil je jouw verhaal met ons delen? Ook dat kan via onderstaande button! 

53265 Ivakanka en Anouk helpen bij balie open avond