322386 Beeld van de Week tegen Armoede met vork, stekker en huis als illustratie.
 • Slim
 • Schoon
 • Sociaal

Samen tegen armoede. Leer van elkaar, discussieer en kom in actie. Waarom de Week tegen Armoede? Omdat jouw inzet verschil maakt. Dus, doe jij mee van 10 tot en met 17 oktober? Bekijk hieronder het programma.

Wat is er te doen? Bekijk het programma

Van 10 tot en met 17 oktober is er véél te doen! Per onderdeel zie je op welke datum de activiteit plaatsvindt. Voor sommige activiteiten is het noodzakelijk om je vooraf aan te melden.

 • 35019 Overzicht kantine K33 Nijmegen

  10 okt. | Aftrap Week tegen Armoede

  10.00 uur tot 14.00 uur centrale hal op de Kapittelweg 33: jij bent van harte welkom!

  Wat is er te doen? 

  - Verhalenkamer over armoede van de Zorgalliantie

  - Fairshare, met oa een kledinginzameling door Green Office

  - Spoken Word door mystery guest (wordt binnenkort bekend)

 • 218707 #50euroweek briefgeld euro budget

  10 - 16 okt. | #50EUROWEEK

  Kom jij rond van €50 per week? Benader het leven in armoede tijdens de #50EUROWEEK. Zo kom je tot inzichten en weet je beter wat jij kan bijdragen in de strijd tegen armoede in Nederland. De #50EUROWEEK start maandag 10 oktober, meld je aan via onderstaande button. 'Samen starten we de #50EUROWEEK. Met persoonlijke verhalen van ervaringsdeskundige Jessica van Hinthem.'

 • 407950 Rechtenvrije foto van Marjolein Moorman

  10 okt. | Collegetour met Marjolein Moorman

  Wethouder (PvdA) in Amsterdam Marjolein Moorman komt naar de HAN! Ze wordt geïnterviewd door toekomstig professionals. Centraal staat de vraag: "Hoe kun je het onderwijs eerlijker maken?" Deelname is gratis. Vooraf soep en broodjes voor de deelnemers van 17.00 - 18.00 uur. Collegetour start om 18.00 uur. Meld je vooraf aan via onderstaande link.

 • 189265 studenten drinken koffie

  10 okt. | 'Fair Share' door HAN Green Office

  'Fair Share' door HAN Green Office. Lever je kleding in voor de kledingruil op 23 en 24 november, sla armoede de wereld uit of doe mee aan de interactieve storytelling route! Zien we je de 10e in de centrale hal K33?

 • 298300 Armoede in beeld. Glazen met geld

  10 okt. | Financiële zorgen onder studenten

  De leergemeenschap Diversiteit brengt een belangrijk thema onder de aandacht: financiële zorgen onder Nederlandse én internationale studenten. Uit verschillende studies blijkt dat (financiële) uitdagingen voor hen groot zijn. In deze bijeenkomst bespreken we: Wat weten we? Wat zijn verschilen? Wat betekent dit voor de ondersteuning die we kunnen bieden?
  Van 15.30 - 17.00 uur in Nijmegen.

  Luister ook de podcast: met openhartige verhalen over financiële zorgen van verschillende nationale en internationale HAN studenten (Engelstalig).

 • 234499 symposium sessie kansen keren studenten in gesprek

  11 okt. | Dialoogcafé Betere sociaaleconomische positie

  Bijna eenderde van de Nederlanders heeft een lagere sociaaleconomische positie. Wat kun je als organisatie doen aan het verbeteren van de positie van deze mensen om sociale ongelijkheid tegen te gaan? Wat wordt al gedaan in de regio?
  We nodigen werkveld graag uit voor een gesprek. Van 15.30 uur - 17.30 uur (HAN Nijmegen). 'Betere sociaaleconomische positie' is een thema van Fair Health

 • 234489 null

  12 okt. | Workshop 'Het bespreekbaar maken van armoede op het werk en de rol van HRM

  14.00 - 15.00 uur | Online | In de workshop wordt besproken hoe organisaties om kunnen gaan met het signaleren en bespreekbaar maken van armoede op het werk alsmede welke HR instrumenten ingezet kunnen worden om armoede tegen te gaan.

  Wie spreken er? Dr. Sarah Detaille is associate lector Regionale Arbeidsmarkt en Onderwijs bij het Lectoraat Leren tijdens de Beroepsloopbaan en civic entrepreneur van het zwaartepunt Fair Health van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Martijn Span heeft ruim 25 jaar ervaring in het HR-vak, eerst als adviseur en daarna als manager.

 • 155483 null

  13 okt. | Symposium Kinderarmoede; zorg voor iedereen

  Tijdens het symposium ga je dieper in op het thema kinderarmoede. Neem deel aan inspirerende workshops. Deelname is gratis, de inschrijving is nu geopend. Meer informatie vind je via onderstaande link. 

 • 32013 studenten in collegezaal

  14 okt. | Lezing International School of Business

  Lokaal Basecamp R31 C 101 (Arnhem) | 15:00 - 16:00 | Ingrid Van Rompay-Bartels on global citizenship and how important it is to be aware of social differences, take responsibility and contribute to fighting Poverty.

  Then, Ashok will show us that we can do it together with businesses. Ashok's presentation is about Unilever's strategy in establishing a commercial dairy operation in the north of India from the 1960s to the 1990s. The operation was set up in an area with plenty of cows; however, milk production was very poor. Hear the story and find out what turned the project into a succes.

 • 31024 Studenten buiten sporten cricket uitleg

  14 okt. | 'Sport en bewegen voor iedereen' door Gelderse Sportfederatie

  Mensen die leven onder of rond de armoedegrens sporten minder, zij ervaren meer belemmeringen om mee te doen aan sport en beweging dan gemiddeld. Iedere Gelderse gemeente heeft hiermee te maken. Wat zijn belemmeringen en zijn er verschillen. Maar boven al hoe krijgen we deze groep in beweging. Laat je informeren en inspireren tijdens deze interactieve sessie!

 • 376299 Creatieve vakken van Social Work voltijd, drama

  17 okt. | Theater door BASTA

  Laaggeletterdheid is overal! De interactieve voorstelling van Theatergroep Basta gaat over dit thema. Laaggeletterdheid en armoede zijn nauw verweven en houden beide ongelijkheid in stand. Werk je met veel verschillende mensen? Dan is de voorstelling extra relevant voor jou. Laaggeletterdheid is zo goed verstopt dat je moet ervaren wat het is. Basta helpt je daarbij. Klik op 'Meld je aan'. Tot de 17e, met broodjes en soep!

 • 281057 Logo van movisie

  Challenge Armoede 10-14 okt. door Movisie, Partner Week tegen Armoede

  Hoe ondersteun je mensen die niet rond kunnen komen? Veel professionals, vrijwilligers en ervaringsdeskundigen worstelen met deze vraag. Jij ook? Speciaal voor jou hebben we de Challenge Armoede ontwikkeld. Met slechts één korte opdracht per dag doe jij kennis op waarmee je mensen in armoede en met schulden beter kunt helpen. De Challenge Armoede is van 10 tot en met 14 oktober 2022.

Nieuws over de Week tegen Armoede

322386 Beeld van de Week tegen Armoede met vork, stekker en huis als illustratie.
RIBW AVV en HAN verbinden onderwijs, onderzoek en werkveld Meer impact door uniek onderzoeksprogramma
Telefoons internationaal
298305 Armoede in beeld. Geld biljetten
341055 HAN onderzoeker Carinda Jansen overhandigt de gids behorend bij onderzoek Signaleren, bespreekbaar maken en doorbreken van armoede aan wethouder Aart Slob van Gemeente Lingewaard.
298302 Armoede in beeld. Kistje met geld
322386 Beeld van de Week tegen Armoede met vork, stekker en huis als illustratie.
340550 Week tegen Armoede 2021, uitreiking boek door Miranda Laurant aan wethouder Nijmegen Petra Molenaar met op de foto ook Judtih Hermelink van Sam& voor alle kinderen. Voor bij nieuwsbericht. Op de Kapittelweg
327266 Voorkant boek 'Hoe je armoede doorbreekt'
336368 Spaarvarken met euromunt, sparen, zakgeld
330455 groep jonge professionals in gesprek

Wat kun jij doen tegen armoede?

Boek 'Hoe je armoede doorbreekt'

Tijdens de vorige week tegen armoede lanceerden we dit boek. Het is nog steeds actueel. Helaas misschien wel actueler dan ooit. Je kan het boek gratis downloaden. Of (nu met korting) bestellen.

327266 Voorkant boek 'Hoe je armoede doorbreekt'

Podcasts 'Hoe je armoede doorbreekt'

We maakten een podcast over 'Hoe je armoede doorbreekt'. Met studenten, ervaringsdeskundigen, onderzoekers en professionals. Beluister hun verhalen. De podcast hoort bij het gelijknamige boek.

298307 Armoede in beeld

Tips en concrete tools

Een week tegen armoede in jouw regio? Met deze tips en concrete tools kun jij in jouw regio aandacht besteden aan armoede. Het belangrijkste: Betrek voor je met je plannen begint mensen uit jouw regio die zelf in armoede leven.

322386 Beeld van de Week tegen Armoede met vork, stekker en huis als illustratie.

LibGuide Armoede

Wil jij meer lezen, luisteren, zien over armoede? Blader dan door de LibGuide Armoede.

32100 hoorcollege, finance, economie, accountancy, hoorcollege, werkgroep, luisteren, studenten

Stel je voorWaarom de Week tegen Armoede?

Dagelijks voorzien media ons van alarmerende berichten over toenemende armoede in Nederlands. Steeds meer huishoudens leven op of net onder de armoedegrens. Ze hebben (net) te weinig geld om rond te komen. Zeker met de snel stijgende prijzen is armoede dan ook een actueler thema dan ooit. Steeds meer mensen hebben moeite om rond te komen, wat de oorzaak ook kan zijn. Dat terwijl armoede iets is dat meteen hele gezinnen treft.

227962 Stockfoto, armoede, jongen, neerslachtig
Kinderarmoede

Dat betekent dus volwassenen en kinderen. Zo zitten in bijna iedere basisschoolgroep 2 of 3 kinderen die thuis in armoede leven. Op de lange termijn heeft kinderarmoede vaak een negatieve invloed op hun ontwikkeling. Minder bekend is wat de invloed van armoede op een pasgeboren kind is. En wat betekent financiële krapte voor oudere kinderen? Of voor studenten? De vraag is hoe we voor deze verschillende leeftijdsgroepen een passende aanpak kunnen inzetten om deze armoede te bestrijden. Wie kan daar bijvoorbeeld een rol in spelen?

Wat is armoede?

Als HAN dragen we bij aan bewustwording. Wat is armoede precies? Ook kijken we naar oplossingen voor deze vraagstukken. Dat doen we door onderzoek, onderwijs én een Week tegen Armoede. De boodschap van deze week: 'Armoede; zorg voor iedereen'. De aanpak van armoede vraagt om een gezamenlijke inspanning. Een inspanning op verschillende niveaus. Van economen en sociaal werkers tot leerkrachten en verloskundigen, sportcoaches, juristen en ondernemers, iedereen heeft hiermee te maken. Studenten die we opleiden, maken we bewust dat dit (ook) de wereld is waarin zij gaan werken!

We nodigen je van harte uit om deel te nemen of zelf actie te ondernemen.

ZwaartepuntFair Health

Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter en voelen zich minder gezond. Daar willen we met focus Health verandering in brengen. Hoe? Door in onderwijs en onderzoek aandacht te vragen voor die verschillen. We verbinden alle kennis die de HAN in huis heeft en betrekken partners uit de praktijk. Samen kunnen we verschil maken.

Health vrouw man diversiteit focus zwaartepunt HAN

ContactStel je vraag

Initiatiefnemers van de Week tegen Armoede 2022 zijn de Zorgalliantie, de Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen en de Academie Mens & Maatschappij. Voor vragen over het programma van de week of het symposium Kinderarmoede kun je contact opnemen met ons via: communicatie.amm@han.nl

Wil je jouw verhaal met ons delen? Ook dat kan via onderstaande button! 

53265 Ivakanka en Anouk helpen bij balie open avond