Burgerberaad

Het lectoraat OZD doet samen met het Radboudumc voor MooiMaasvallei (Limburg) onderzoek naar de organisatie en uitvoering van een burgerberaad rondom gezond leven in een gezonde leefomgeving.

Fotoshoot vergaande samenwerking door HAN academie gezondheid en vitaliteit bij de Waalboog.

Snelle info

Start datum

1 januari 2025

Projectleider

Burgerkracht Limburg

Status

Lopend

subsidie

MooiMaasvallei heeft vanuit het Integraal Zorgakkoord een IZA Transformatieplan MooiMaasvallei ontwikkeld en heeft subsidie ontvangen.

Looptijd

3 jaar

Contactpersoon HAN

Geert Rutten, Geert.Rutten@han.nl

 

Aanleiding

MooiMaasvallei heeft vanuit het Integraal Zorgakkoord een IZA Transformatieplan MooiMaasvallei ontwikkeld en heeft een forse subsidie ontvangen om dit plan te realiseren. Het doel van de transformatie is het versterken en ondersteunen van de gezondheid van hun 130.000 inwoners. Dat doet MooiMaasvallei door verder te bouwen aan een selectie van alle gezondheid en welzijnsgerelateerde initiatieven die de afgelopen jaren al in gang zijn gezet. Ongeveer 20 initiatieven zijn als project opgenomen in het IZA Transformatieplan MooiMaasvallei. In deze initiatieven staan positieve gezondheid en domeinoverstijgend samenwerken en inwonerparticipatie centraal.

Binnen de regio Mooi Maasvallei wordt het als problematisch ervaren dat in de Quattro Helix van Overheid, Ondernemers, Onderwijs en Omgeving (gemeenschap) de inbreng van de gemeenschap nog niet goed geborgd is. De inbreng van inwoners/patiënten vindt men echter cruciaal voor het slagen van de transformatie in de zorg. Er moet niet óver, maar mèt mensen worden gesproken.

Het Lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening doet, in samenwerking met de Preventiehub van het Radboudumc, onderzoek bij twee van de projecten uit het transformatieplan: Het project Burgerberaad en het project Leefomgeving. Het project Burgerberaad betreft de organisatie en uitvoering van een burgerberaad voor heel MooiMaasvallei rondom het thema gezond leven in een gezonde leefomgeving. Het project Leefomgeving richt zich met name op de inrichting van een gezonde sociale een fysieke leefomgeving in Afferden en Vierlingsbeek, waarbij inwoners, d.m.v. een zgn. Dorpsregie een belangrijke stem hebben. 

Doel

Het doel van het onderzoek is inzicht te krijgen in de organisatie en uitvoering van de verschillende vormen van inwonerparticipatie via het Burgerberaad en de Dorpsregie en tot welke aanbevelingen dat leidt. Daarnaast wordt onderzocht in hoeverre en via welk proces aanbevelingen worden opgevolgd en leiden tot veranderingen in de fysieke en sociale omgeving.

Aanpak

Participatief actieonderzoek met een mixed methods design. Data wordt verzameld d.m.v. observatie, vragenlijsten, desk-research, dialoog en interviews.

Vraagstellingen

GOVERNANCE opvolging van de aanbevelingen van de inwonersinitiatieven: Hoe is de governance-structuur georganiseerd t.a.v. de opvolging van de aanbevelingen en de besteding van de daarvoor beschikbare financiële middelen?

PROCES: Wat zijn de ervaren factoren die invloed hebben op de opzet, uitvoering en de opvolging van de aanbevelingen van de inwonersinitiatieven?

IMPACT - Wat is de verwachtte/ervaren impact van het verloop van de inwonersinitiatieven en de daadwerkelijk geïmplementeerde interventies/activiteiten en beleidsmaatregelen op beleid en inwoners?

Beoogde resultaten

Een indicatorenset ter evaluatie van een Burgerberaad en de Dorpsregie

Een conceptueel kader dat inzicht geeft in de opzet van een Burgerberaad en de Dorpsregie. De uitkomsten vormen de basis voor verdere richtlijnen en aanbevelingen voor beleidsmakers en uitvoerende partijen.

Ripple Effects Map betreffende de relatie proces en uitkomsten op de drie locaties (MooiMaasvallei, Afferden, Vierlingsbeek).

Eindrapportage: deze geeft een beeld van de governance, het proces en de impact van de twee verschillende benaderingen van inwonerparticipatie (ie. Burgerberaad en de Dorpsregie) binnen MooiMaasvallei.

Team

Burgerkracht Limburg namens de regio MooiMaasvallei,

Preventiehub van het Radboudumc

Lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening

Informatie over project en Burgerberaad

MooiMaasvallei (Limburg) heeft vanuit het Integraal Zorgakkoord een IZA Transformatieplan MooiMaasvallei ontwikkeld en heeft subsidie ontvangen om dit plan te realiseren. Het doel van de transformatie is het versterken en ondersteunen van de gezondheid van hun 130.000 inwoners. Dat doet MooiMaasvallei door verder te bouwen aan een selectie van alle gezondheid en welzijnsgerelateerde initiatieven die de afgelopen jaren al in gang zijn gezet. Ongeveer 20 initiatieven zijn als project opgenomen in het IZA Transformatieplan MooiMaasvallei. In deze initiatieven staan positieve gezondheid en domeinoverstijgend samenwerken en inwonerparticipatie centraal.

Binnen de regio Mooi Maasvallei wordt het als problematisch ervaren dat in de Quattro Helix van Overheid, Ondernemers, Onderwijs en Omgeving (gemeenschap) de inbreng van de gemeenschap nog niet goed geborgd is. De inbreng van inwoners/patiënten vindt men echter cruciaal voor het slagen van de transformatie in de zorg. Er moet niet óver, maar mèt mensen worden gesproken.

Het Lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening doet, in samenwerking met het Radboudumc, onderzoek bij twee van de projecten uit het transformatieplan waaronder het project Burgerberaad. Het project Burgerberaad betreft de organisatie en uitvoering van een burgerberaad voor heel MooiMaasvallei rondom het thema gezond leven in een gezonde leefomgeving.

Het burgerberaad is van belang voor de transformatie in de zorg (toegankelijkheid, betaalbaarheid, personele uitdagingen) omdat het kan zorgen voor goede aanbevelingen aan de beleidsmakers. Door de aanbevelingen mee te nemen in de beleidsvorming ontstaat betere acceptatie en een gedragen beleid omdat inwoners hebben mogen meedenken over hun eigen oplossingen als het gaat over bijvoorbeeld langer thuis wonen, samen zorgen of preventie. Het draagt bij aan meer vertrouwen tussen inwoners en beleidsmakers en zorgt voor minder verdeeldheid rond het thema bij inwoners onderling.  Het is belangrijk voor het succes van een burgerberaad dat er vanuit alle betrokken partijen (denk aan gemeenten, zorgverzekeraars, zorgaanbieders) genoeg steun is voor het proces. Bijvoorbeeld door te zorgen dat iedereen belooft de uitkomsten van het burgerberaad serieus te nemen en ook daadwerkelijk aan de slag gaat