null

In dit meerjarige internationale project onderzoeken we hoe Smart technologie en Lean productie elkaar versterken. Leren tussen en met bedrijven en onderzoeksinstellingen staat hier centraal waarbij we praktijkonderzoek en verbeteren continu uitvoeren.

Snelle info

Projectleider:

Jannes Slomp 

Startdatum:

1 januari 2019

Status:

Lopend

Looptijd:

36 maanden

Subsidie:

€ 150.000,-

Projectkenmerk:

 SUP656300 

Subsidieverstrekker

Europese Unie: Erasmus+ programma

Aanleiding van het project

Termen als Internet of Things, Augmented Reality (AR) en Digital Factory vliegen je om de oren. Iedereen lijkt volledig connected met Big Data. Welke smart/4.0 technologie is wel en niet nuttig en hoe past deze binnen Lean concepten waarbij verbeteren en optimaliseren centraal staat? Lean 4.0 wil de operations manager van de toekomst opleiden. 

Doel

Lean 4.0 ontwikkelt een sterk en effectief kennisnetwerk voor de integratie en verdere ontwikkeling van Lean en Industry 4.0 in Europa. Het project zorgt voor een manier waarop bedrijven, ondersteunt door academische partners, toepassingen van smart technologie kunnen ontwikkelen en dit integreren met LEAN procesverbetering. Lean 4.0 ondersteunt effectieve samenwerking binnen het netwerk en versterkt de verbinding tussen praktijk, onderwijs en praktijkgericht onderzoek binnen het hoger onderwijsBehalve in Nederland stimuleert het samenwerking binnen Europa op het gebied van Lean en Industry 4.0. 

Lean en SMART sfeerbeeld

Ons projectteam

Mitchell van Roij

Docent-onderzoeker
Nieuwe profielfoto Mitchell van Roij

Onze partners

 • MCB 
 • Mitsubishi Elevators  
 • Universiteiten:
  • in Duitsland (Hochshule Osnabruck)
  • in Noorwegen (NTNU) 
  • in België (Universiteit Gent) 
 • Noorse en Duitse bedrijven
   

Achtergrond

Hoe kun je Smart technologie gebruiken om je processen blijvend te verbeteren? Het belangrijkste onderdeel van het onderzoek zijn de praktijktesten waarbij bedrijven van elkaar kunnen leren. Hierbij gaan de HAN-onderzoekers samen met de academische partners op zoek naar goede oplossingen voor bedrijfsproblemen en werken bedrijven als MBI en Mitsubishi samen om zo veel mogelijk praktische kennis te genereren en werkende oplossingen te ontwikkelen. Deze problemen en oplossingen worden gedeeld tussen de bedrijven (ook Duitse en Noorse bedrijven doen mee) en de academische partners. Het kan dus zijn dat een Noorse deskundige een project begeleidt, MCB en Mitsubishi dit uitvoeren en waarbij studenten van de HAN en uit Duitsland aan het werk zijn. We noemen dit Network Action Learning’; dus leren van praktijkprojecten in een netwerk waarbij we vanuit de HAN samenwerken met bedrijven en collega kennisinstellingen. 

Contact over dit project?

Menno Herkes

 • menno.herkes@han.nl
 • Jannes Slomp

 • jannes.slomp@han.nl
 • Volg Lean4zero

  Artikelen

  Nieuws

  lectoraatLean en World Class Performance

  Ons Lectoraat Lean / HAN Lean-QRM Centrum is het kenniscentrum voor het slim organiseren en continu verbeteren van productontwikkeling, smart produceren, veranderen en leren. We voeren hiervoor praktijkgericht onderzoek uit.

  Jannes en Vincent samen voor flipover

  ZwaartepuntSmart Region

  Ons leven en werk wordt digitaler. In het zwaartepunt Smart Region werken we aan de wendbaarheid van mensen, teams en organisaties. Zodat we optimaal van al die nieuwe technologie profiteren. We, dat zijn docenten, onderzoekers, studenten en ondernemers. Samen maken we deze regio superslim.

   

  Robot en mens geven elkaar een hand

  Blijf op de hoogteAbonneer op onze nieuwsbrief

  Blijf op de hoogte van ons onderzoek, onderwijs, publicaties en kennissessies en ontvang onze maandelijkse update.

  Aandacht voor posterpresentatie tijdens Lean Event