Operatieassistent Duaal

De opleiding start 3 november 2025
De duale opleiding operatieassistent is een werk- en leertraject op hbo-niveau van 2,5-3 jaar. Studenten leren zelfstandig operaties voorbereiden, assisteren en een steriele omgeving waarborgen, met aandacht voor communicatie en patiëntgerichte zorg, onder begeleiding in diverse specialismen.
In het kort
Voor wie is de opleiding Operatieassistent?
Ben je minimaal in bezit van een havo-diploma of een mbo-4 diploma, dan ben je toelaatbaar. Beschik je niet over dit diploma dan kan je een 21+ toets maken.
Programma
De opleiding start in februari of november. Het studiejaar is opgedeeld in 2 perioden per jaar, waarbij in elke periode 2 modulen van ieder 10 weken centraal staan. De lesblokken duren 10 weken exclusief de vakanties. De eerste module is een voltijds module, waarbij je theorie krijgt en stageloopt in je eigen ziekenhuis, waarmee jij een leerarbeidsovereenkomst hebt. Bij de overige modules kom je 1 dag in de week naar school en leer en werk je de rest van de week op het operatiekamercomplex.
Verdere informatie
Wat doet een operatieassistent?
Als operatieassistent ben je een onmisbare kracht binnen het operatieteam. Je bereidt de operatiekamer zorgvuldig en steriel voor, zodat alles klaar is voor de ingreep. Tijdens de operatie geef je de juiste instrumenten aan de chirurg en bedien je apparatuur, terwijl je continu waakt over de veiligheid en het welzijn van de patiënt. Je werkt nauw samen met alle collega’s die aanwezig zijn tijdens de operatie. Daarnaast zorg jij dat het hele proces rondom de operatie soepel verloopt, zodat het team efficiënt samenwerkt en de patiënt de beste zorg krijgt.
Waar werk je?
Operatieassistenten werken in ziekenhuizen of zelfstandige behandelcentra. Dit kan in een academisch of gespecialiseerd ziekenhuis zijn, maar ook in een privékliniek.

Na het afronden van de opleiding kun je je verder ontwikkelen in verschillende richtingen.
Doorgroeimogelijkheden als operatieassistent:
- Specialist in een bepaald chirurgisch vakgebied, zoals heelkunde, orthopedie of gynaecologie
- Operatieassistent met chirurgische vaardigheden
- Physician Assistent (PA)
- Anesthesiemedewerker (verkorte opleiding op basis van vrijstellingen)
- Praktijkopleider
- Teamleider
- Docent
- Deeltijd hbo-verpleegkunde

Ontdek ook de opleiding tot Anesthesiemedewerker
Naast de opleiding tot operatieassistent kun je bij de HAN ook de opleiding tot Anesthesiemedewerker volgen. Een andere functie in de OK, met een eigen vakgebied en expertise.
Kom kennismaken
Heb je nog twijfels over de CZO-opleiding Operatieassistent? Kom naar de volgende Open Avond op 26 november en stel al je vragen aan onze docenten en studenten.

Lees de ervaring van Joël en Silke!
HAN-studenten Silke en Joël volgen de CZO-opleiding voor Operatieassistent en Anesthesiemedewerker. Deze duale opleiding heeft twee richtingen, met deels overlappende vakken. Over een tijdje hopen ze in een ziekenhuis te werken: Silke als operatieassistent en Joël als anesthesiemedewerker. Ze zien elkaar op de wekelijkse lesdag bij vakken zoals anatomie en fysiologie. Daarnaast werken ze drie dagen per week in het ziekenhuis en hebben ze één dag voor zelfstudie. Wat ze op school leren, passen ze meteen toe in de praktijk. Joël: “Die structuur is fijn. Je hebt een vast ritme en een goede balans tussen werken en leren”.

Ervaringen van Amber en Veerle!
Amber en Veerle studeerden eerst hbo-Verpleegkunde en werken als verpleegkundige. Nu specialiseren ze zich tot operatieassistent. Veerle wilde altijd al op de operatiekamer werken: “Maar die kans had ik eerst niet. Fijn dat de HAN deze opleiding nu aanbiedt”. Amber ontdekte tijdens haar werk hoe interessant het vak operatieassistent is. “Ik wilde altijd al verder studeren, maar pas in de praktijk ontdekte ik was ik echt leuk vond”

FAQ
Vragen? Check of hier het antwoord staat!
Direct contact
Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.