Anesthesiemedewerker Duaal

Medische Hulpverlening trekken operatiekleding aan.
Meld je aan
Enige startdatum is 3 november 2025
Meer informatie ...
ASK HAN

De opleiding start 3 november 2025

De duale hbo-opleiding tot anesthesiemedewerker duurt 2,5–3 jaar. Je leert anesthesie voorbereiden, patiënten begeleiden, vitale functies bewaken en operaties ondersteunen. Je werkt steeds zelfstandiger en doet ervaring op in diverse specialismen.

In het kort

    Duur2,5 tot 3 jaar
    Studiebelasting40 uur per week
    NiveauNLQF-6
    KostenWorden betaald door de werkgever

Waarom bij de HAN?

Innovatief onderwijs

Bij de HAN staat praktijkleren centraal met moderne methoden zoals vaardigheidstrainingen, simulaties en e-learning. Met een digitaal portfolio bereiden we je optimaal voor op de echte werksituaties. Innovatief onderwijs dat direct toepasbaar is in de praktijk.

Leren en werken tegelijk

Je opleiding begint pas nadat je een werkgever hebt gevonden die jou wil opleiden. Zo doe je direct praktijkervaring op en betaalt de werkgever jouw opleiding. Hierdoor bouw je geen studieschuld op en leer je vanuit de echte werkplek.

Hulpverlening studenten oefenen operatie met docent

Samen werken aan vernieuwing

Bij de HAN werken we nauw samen met ziekenhuizen in de regio. Zo zorgen we ervoor dat wat je leert precies aansluit op wat je in het ziekenhuis nodig hebt. Daardoor ben je goed voorbereid op je werk en leer je wat echt belangrijk is.

Medische Hulpverlening in operatiekleding lachen

Goede baankansen

Na je opleiding is de kans groot dat je aan de slag kunt als anesthesiemedewerker, zeker omdat er nu een tekort is. Meestal kun je blijven werken in het ziekenhuis waar je bent opgeleid. Natuurlijk kan de situatie veranderen, maar de vooruitzichten zijn goed.

Hulpverlening studenten oefenen operatie op scherm

Snel aan de slag

Bij de CZO-opleiding Anesthesiemedewerker combineer je theorie op de HAN met werken op de operatiekamer. Zo leer je direct in de praktijk terwijl je de benodigde kennis opdoet, zodat je snel klaargestoomd wordt voor je toekomstige baan.

Hulpverlening studenten oefenen met docent als operatieassistent in de operatiekamer

Flexibele startmomenten

De opleiding start in november en februari. Heb je al ervaring of een eerdere opleiding afgerond? Dan kun je mogelijk in april of september beginnen. Dit bespreek je altijd zelf met je werkgever tijdens de kennismaking, zodat de werkgever samen met de HAN kan bepalen wat het beste moment is om te starten.

Hulpverlening studenten oefenen operatie zonder docent

Voor wie is de opleiding Anesthesiemedewerker?

Ben je minimaal in bezit van een havo-diploma of een mbo-4 diploma, dan ben je toelaatbaar. Beschik je niet over dit diploma dan kan je een 21+ toets maken. 

Programma

De opleiding start in februari of november. Het studiejaar is opgedeeld in 2 perioden per jaar, waarbij in elke periode 2 modulen van ieder 10 weken centraal staan. De lesblokken duren 10 weken exclusief de vakanties. De eerste module is een voltijds module, waarbij je theorie krijgt en stageloopt in je eigen ziekenhuis, waarmee jij een leerarbeidsovereenkomst hebt. Bij de overige modules kom je 1 dag in de week naar school en leer en werk je de rest van de week op het operatiekamercomplex.

Verdere informatie

Wat doet een anesthesiemedewerker?

Een anesthesiemedewerker werkt samen met de anesthesioloog tijdens operaties en onderzoeken. Je houdt de belangrijkste lichaamsfuncties van de patiënt in de gaten en zorgt ervoor dat de narcose (anesthesie) goed verloopt. Dit doe je met geavanceerde medische apparaten en hulpmiddelen. Tijdens de operatie zorg je voor één patiënt tegelijk. Je begeleidt de patiënt, stelt hem of haar gerust en legt uit wat er gebeurt. Je zorgt ervoor dat de patiënt comfortabel de operatie doorkomt en goed wakker wordt na de narcose.

Waar werk je?
Als anesthesiemedewerker werk je vooral op de operatiekamer, maar je kunt ook op andere afdelingen worden ingezet. Dit kan bijvoorbeeld op de verkoeverkamer (recovery), de voorbereidingsruimte (holding), de verloskamers, de pijnpolikliniek. Je werkt steeds samen met verschillende zorgprofessionals.

Medische Hulpverlening in operatiekleding lachen
Wat kun je worden?
 

Jouw toekomst

Na het afronden van de opleiding kun je je verder ontwikkelen in verschillende richtingen. Dit gebeurt steeds vaker buiten de operatiekamer.

Doorgroeimogelijkheden als anesthesiemedewerker:

  • Pijnconsulent
  • Sedatie Praktijk Specialist (SPS)
  • Acute pijnservice (APS)
  • Preoperatieve Screening (POS)
  • Physician Assistant (PA)
  • Operatieassistent (vrijstellingen en verkorting mogelijk)
  • Praktijkopleider
  • Teamleider
  • Docent
  • Deeltijd hbo-verpleegkundige (met mogelijke vrijstellingen)
Hulpverlening studenten oefenen operatie zonder docent

Kom kennismaken

Heb je nog twijfels over de CZO-opleiding Anesthesiemedewerker? Kom naar de volgende Open Avond op 26 november en stel al je vragen aan onze docenten en studenten. 

Informatiemarkt op Kapittelweg 33 voor Werkveld Zorg

Een inkijk in het werk van een Anesthesiemedewerker

CZO: opleiding tot operatieassistent of anesthesiemedewerker
 

Lees de ervaring van Joël en Silke!

HAN-studenten Silke en Joël volgen de CZO-opleiding voor Operatieassistent en Anesthesiemedewerker. Deze duale opleiding heeft twee richtingen, met deels overlappende vakken. Over een tijdje hopen ze in een ziekenhuis te werken: Silke als operatieassistent en Joël als anesthesiemedewerker. Ze zien elkaar op de wekelijkse lesdag bij vakken zoals anatomie en fysiologie. Daarnaast werken ze drie dagen per week in het ziekenhuis en hebben ze één dag voor zelfstudie. Wat ze op school leren, passen ze meteen toe in de praktijk. Joël: “Die structuur is fijn. Je hebt een vast ritme en een goede balans tussen werken en leren”.

Twee studenten zijn aan het hechten

FAQ

Vragen? Check of hier het antwoord staat!

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?