Cursus Verantwoord onderzoek doen

Tetrias Pauw
Meld je aan
Startdatum is nog niet bepaald
Meer informatie ...
ASK HAN

Startdatum is nog niet bepaald

Data verzinnen, verwijderen of plagiaat plegen zijn bekende voorbeelden van onverantwoord onderzoek. Maar hoe ga je om met situaties die zich in een grijs gebied bevinden? Deze cursus draagt bij aan de bewustwording van onderzoeksintegriteit: leer verantwoord onderzoek te doen.

In het kort

    Duur3 bijeenkomstenVan 3 uur
    Lessen9 contacturenTotaal 15 uur studiebelasting
    NiveauHbo
    ResultaatBewijs van deelname
    Kosten€900,-

Voor wie is de cursus Verantwoord onderzoek doen?

Of je nu al jaren ervaring hebt, of pas recent gestart bent met je onderzoek: iedereen kan wel een situatie noemen waarbij je jezelf afvraagt: ‘Waar doe ik nu goed aan?’ Met name binnen het hbo werk je vaak samen met betrokkenen met ieder zijn eigen belangen. Dit kan leiden tot lastige dilemma's: streef je waarden over kwalitatief sterk onderzoek na of geef je voorrang aan de opbrengst voor de opdrachtgever omwille van bijvoorbeeld het behoud van subsidiëring?

Data verzinnen, data gewetenloos verwijderen of plagiaat plegen zijn bekende voorbeelden van onverantwoord onderzoek. Maar hoe ga je om met situaties die minder uitgesproken zijn? Deze cursus draagt bij aan de bewustwording van onderzoeksintegriteit, de breedte van het thema en het belang daarvoor zorg te dragen. Daarbij krijg je handvatten om onderzoeksintegriteit in je werk te herkennen en bespreekbaar te maken.

De cursus is dus interessant voor onderzoekers die werken op een hogeschool. Daarnaast kan iedereen die betrokken is bij het opzetten en/of uitvoeren van onderzoek deelnemen aan de cursus. Bijvoorbeeld docenten die lesgeven aan studenten in onderzoek, datastewards, beleidsmedewerkers, communicatieadviseurs, ervaringsdeskundigen, lid ethische commissie, lid commissie wetenschappelijke integriteit, vertrouwenspersonen enzovoorts.

Programma cursus Verantwoord onderzoek doen

De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten van 3 uur op locatie. De voorbereiding op iedere bijeenkomst bestaat uit opdrachten die je in een digitaal portfolio uitwerkt. Na de derde bijeenkomst rond je jouw portfolio af. Houd daarom rekening met een voorbereidingstijd van ongeveer een anderhalf uur per bijeenkomst en reserveer na bijeenkomst 3 tijd om je portfolio af te ronden. In elke bijeenkomst staat een thema centraal.

Bijeenkomst 1: Basiskennis
Bijeenkomst 2: Attitude & verantwoordelijkheden
Bijeenkomst 3: Onderzoeksklimaat & waarden vertalen naar acties

Na de cursus kun je: 

  1. De breedte van het thema ‘research integrity’ (RI) illustreren met voorbeelden van schendingen en good practices van RI in het hbo, en toelichten wat het belang van RI is voor onderzoek, onderzoekers en de maatschappij.
  2. Risicofactoren en beschermende factoren voor RI in het hbo benoemen en identificeren in casuïstiek en in het eigen onderzoek.
  3. Het begrip van RI vertalen naar waarden van goed onderzoek in het hbo en een moreel kompas en deze demonstreren in het gesprek.
  4. Verantwoordelijkheden voor RI van de betrokkenen bij onderzoek in het hbo vaststellen en voorbeelden selecteren van manieren om RI bij deze betrokkenen te bewaken.
  5. Reflecteren op eigen vaardigheden en verantwoordelijkheden voor RI en passende acties bedenken, en daarbij de relevante faciliteiten betrekken, zoals richtlijnen en adviesorganen en het gesprek hierover voeren. 

Meer weten of vragen over de cursus Verantwoord onderzoek doen?

Neem dan gerust contact op met Susan Berentsen. Zij is één van de auteurs van de cursus en trainer in onderzoeksintegriteit. De cursus komt voort uit het onderzoeksproject, 'Translating researchers' Experiences into Training on Research Integrity at universities of applied Sciences' (TETRIAS-project) gefinancierd door ZonMW. Meer informatie over trainingen onderzoeksintegriteit in het hbo.   
De cursus kan ook incompany gegeven worden en/of op een andere locatie. Vraag Susan naar de mogelijkheden.

Nieuws en artikelen

Onderzoeksintegriteit verdient meer aandacht

‘Hoe integer is jouw onderzoek?’, zo heet het materiaal dat Susan ontwikkelde. De docentonderzoeker Verpleegkunde ontving een Comeniusbeurs om het onderzoek naar dit thema uit te voeren.

Susan Berentsen wint een van de SURF Research Awards 2023

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?