Cursus Bewegen in de Openbare Ruimte

410641 sportkunde, hub, bureau, born wijk
Meld je aan
Startdatum is nog niet bepaald
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder

Startdatum is nog niet bepaald

Ben jij buurtsportcoach of als professional (bijv. beleidsambtenaar) werkzaam in de wijk en wil jij een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de stad, wijk of gemeente? Volg dan de cursus Bewegen in de Openbare Ruimte bij de HAN.

Sporten en bewegen in de openbare ruimte neemt toe. Steeds meer mensen gaan naar buiten om bijvoorbeeld te fietsen, skeeleren, wandelen of hardlopen. Maar sluit deze toenemende behoefte aan bij de huidige inrichting van de openbare ruimte en het beleid van de gemeente? Hoe vergroot je met inrichting van de openbare ruimte de leefbaarheid in de wijk, stad of gemeente? Reden genoeg om je als beleidsmaker, buurtsportcoach of professional verder te ontwikkelen op dit gebied!

In het kort

  4 dagenDuur
  45 uur in totaalStudiebelasting
  23 uurContacturen
  hboNiveau
  € 895Kosten

Wanneer?

De startdatum van de cursus Bewegen in de Openbare Ruimte was dinsdag 4 april van 13:00 tot 16:30 uur. Overige data zijn 18 april, 23 mei en 20 juni 2023 van 10:00 tot 16:30 uur. De eerstvolgende startdatum zal in september 2023 zijn en wordt binnenkort bekendgemaakt. Je kan je alvast vooraanmelden voor die lichting. 

Ik heb de cursus als zeer positief ervaren met leuke casussen die me veel inzicht hebben gegeven voor de eigen projecten

Wat leer je?

Een beweegvriendelijke omgeving faciliteert, stimuleert en daagt mensen uit om te spelen, bewegen en sporten in hun leefomgeving. Als we deze leefomgeving kunnen creëren, levert dat veel voordelen op:

 • preventieve werking op de fysieke gezondheid;
 • draagt bij aan een betere mentale gezondheid;
 • stimuleert de ontwikkeling van kinderen;
 • ondersteunt een sociale interactie.

Deze cursus biedt je handvatten om zelf aan de slag te gaan met het thema BIOR en dit een plek te geven binnen jouw organisatie. Je maakt kennis met best practices en we delen ook voorbeelden die minder geslaagd zijn en waar we van kunnen leren. Je vergaart kennis over BIOR en ontdekt de haakjes die gemaakt kunnen worden met andere beleidsterreinen zoals het sociaal domein, ruimtelijke ordening en volksgezondheid. En de opgedane kennis pas je toe in een eigen casus.

Voor wie?

De cursus is voor buurtsportcoaches en professionals (bijv. beleidsambtenaren) die werkzaam zijn in de wijk en een bijdrage willen leveren aan de leefbaarheid in de stad, wijk of gemeente.

Deze cursus is praktisch, innovatief en geeft veel inzicht in de stappen die nodig zijn om te bewegen in de openbare ruimte

Programma

De cursus Bewegen In de Openbare Ruimte (BIOR) is bedoeld voor beleidsmakers, buurtsportcoaches en professionals die aan de slag willen met een beweegvriendelijke inrichting van de openbare ruimte. De cursus wordt aangeboden door de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Gelderse Sport Federatie.

Je maakt kennis met trends en ontwikkelingen, leert hoe je het thema kunt agenderen binnen je gemeente of organisatie (beleid en praktijk) en gaat aan de slag met een eigen ingebrachte casus uit jouw werkgebied. Hierbij leer je over de passende aanpakken en welke processtappen gezet kunnen worden bij de ontwikkeling van een beweegvriendelijke omgeving. We geven ook aandacht aan het betrekken van (potentiële) gebruikers van de buitenruimte en het domeinoverstijgend samenwerken (sociaal domein, ruimtelijke ordening en volksgezondheid). Je krijgt:

 • les van ervaren en gespecialiseerde docenten en gastcolleges van ervaringsdeskundigen;
 • ruimte voor persoonlijke begeleiding;
 • leuke en waardevolle wisselwerking tussen kennis en praktijk;
 • les op inspirerende locaties;
 • toegang tot de online leeromgeving.

Deze meerdaagse cursus bestaat uit 3,5 lesdag. Tussen de cursusdagen door ga je met zelfstudie en het werken aan opdrachten, de kennis toepassen in je eigen organisatie. Elke lesdag wordt georganiseerd op een inspirerende locatie in Gelderland. De studiebelasting is in totaal ongeveer 45 uur (23 lesuren en 22 uur zelfstudie).

De opleiding was ontzettend leuk en het was ook heel leuk te zien welke projecten medecursisten aan het uitzetten zijn

Docenten

De cursus wordt gegeven door Wilfried Deelen vanuit de HAN (Academie Sport en Bewegen) en Anneleen Ypma – Diedering van de Gelderse Sport Federatie. Wilfried is van mening dat een echt beweegvriendelijke omgeving niet alleen bijdraagt tot meer bewegen, maar ook tot meer ontmoeten! Anneleen gelooft er in dat de buitenruimte is een verlengstuk van onze leefomgeving. Daarom is de inrichting hiervan mede bepalend voor de kwaliteit van ons leven! Naast Wilfried en Anneleen zijn er gastsprekers die de cursus mede vormgeven:

 • Adriaan van der Linden, manager ontwikkeling bij Leisurelands
 • Jacques Nuijens, beleidsadviseur sport bij Provincie Gelderland
 • Jeroen Hoyng, specialist sportinfrastructuur bij Kenniscentrum Sport en Bewegen
 • Marieke van Kan, kwartiermaker sport, spelen en recreatie bij Gemeente Nijmegen

De cursus BIOR is ontwikkeld door experts op dit gebied en wordt verzorgd door de HAN University of Applied Sciences Arnhem en Nijmegen, in samenwerking met de GSF. De experts zijn docent-onderzoekers van de HAN en partners vanuit de innovatiewerkplaats Kennis-Lab-BIOR. Er wordt kennis geboden over BIOR en de beleidsvertaling hiervan door de gemeente en hoe je BIOR in je eigen gemeente een plek kunt geven. Hiertoe komen in de cursus diverse thema’s aan bod zoals: de omgevingswet, openbaar groen, bewegen met de wijk, openbaar sportpark en openbaar water.

Nieuwsgierig?

Volg jij ook een cursus bij de HAN?

Snel antwoord

Vragen over HAN SENECA of onze dienstverlening?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 353 1262