Cursus Bewegen in de Openbare Ruimte

sportkunde, hub, bureau, born wijk
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder

De opleiding start26 september 2024

Ben jij buurtsportcoach of als professional (bijv. beleidsambtenaar) werkzaam in de wijk en wil jij een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de stad, wijk of gemeente? Volg dan de cursus Bewegen in de Openbare Ruimte (BIOR) bij de HAN.

Sporten en bewegen in de openbare ruimte neemt toe. Steeds meer mensen gaan naar buiten om bijvoorbeeld te fietsen, skeeleren, wandelen of hardlopen. Maar sluit deze toenemende behoefte aan bij de huidige inrichting van de openbare ruimte en het beleid van de gemeente? Hoe vergroot je met inrichting van de openbare ruimte de leefbaarheid in de wijk, stad of gemeente? Reden genoeg om je als beleidsmaker, buurtsportcoach of professional verder te ontwikkelen op dit gebied!

In het kort

  4 dagenDuur
  47 uur in totaalStudiebelasting
  26 uurContacturen
  26 sept '24Startdatum
  € 895Kosten

Wanneer?

De start van de cursus BIOR is op donderdag 26 september, met als overige data 10 oktober, 7 november en 28 november 2024. De dagen zijn van 10:00 tot 16:30 uur.

Ik heb de cursus als zeer positief ervaren met leuke casussen die me veel inzicht hebben gegeven voor de eigen projecten

Locatie

De cursus vindt plaats op vier verschillende locaties in Gelderland. Elke cursuslocatie sluit aan bij het cursusthema van die dag. De cursuslocaties zijn goed bereikbaar. Ook voor deelnemers vanuit de naastgelegen provincies Overijssel en Flevoland.

Wat leer je?

Deze cursus biedt je handvatten om zelf aan de slag te gaan met het thema BIOR en dit een plek te geven binnen jouw organisatie. Daarbij hebben we aandacht voor het agenderen van het thema en het betrekken van andere collega’s binnen (en buiten) jouw organisatie.

We bekijken best practices en we delen voorbeelden die minder geslaagd zijn waar we van kunnen leren. Hierbij leer je over de verschillende aanpakken en welke processtappen gezet worden bij de ontwikkeling van een beweegvriendelijke omgeving.

Je maakt kennis met trends en ontwikkelingen, vergaart nieuwe informatie en inzichten over het thema en ontdekt de haakjes die gemaakt kunnen worden met andere beleidsterreinen zoals het sociaal domein, ruimtelijke ordening en welzijn/gezondheid. De opgedane kennis pas je toe in een eigen ingebrachte casus.

Voor wie?

De cursus is voor beleidsmakers, buurtsportcoaches en professionals die werkzaam zijn voor de buitenruimte om de leefbaarheid in een wijk, dorp, stad of gemeente te vergroten.

Deze cursus is praktisch, innovatief en geeft veel inzicht in de stappen die nodig zijn om te bewegen in de openbare ruimte

Programma

Op basis van de vooraf bepaalde cursusinhoud, jouw leerbehoeften en relevante ontwikkelingen stellen we de definitieve dagprogramma’s samen. We bekijken dus per dag welke behoefte er bij de cursisten is en spelen daar op in. Daarbij wisselen we theorie en praktijk af zodat het een nuttige én leuke dag wordt. Naast de theorie en praktijk bieden we ook ruimte om met medecursisten te sparren over jouw praktijkcasus. Elke dag delen gastsprekers hun visie op het thema en hun ervaringen uit hun beroepspraktijk. Volgens de evaluatie van de vorige BIOR-cursus een waardevolle bijdrage aan de cursus.

De eerste dag van de cursus BIOR staat in het teken van kennismaken met elkaar, verkenning van het thema BIOR en het bespreken van de eigen casus. Dag twee en drie zijn vooral gericht op theorie, locatiebezoeken, (groeps)opdrachten en ruimte voor de eigen casus. De laatste dag van de cursus staat in het teken van de presentatie van de cursisten over de casus.

We bieden jou:

 • les van ervaren en gespecialiseerde docenten en gastcolleges van ervaringsdeskundigen;
 • ruimte voor persoonlijke begeleiding;
 • leuke en waardevolle wisselwerking tussen kennis en praktijk;
 • les op inspirerende locaties;
 • toegang tot de online leeromgeving.

Deze meerdaagse cursus bestaat uit 4 lesdagen. Tussen de cursusdagen ga je met je eigen casus aan de slag zodat je de inhoud uit de cursus direct toepast in je eigen organisatie. De studiebelasting is in totaal ongeveer 47 uur (26 lesuren en 21 uur zelfstudie).

De opleiding was ontzettend leuk en het was ook heel leuk te zien welke projecten medecursisten aan het uitzetten zijn

Docenten

De cursus wordt gegeven door Wilfried Deelen van de HAN (Academie Sport en Bewegen) en Anneleen Ypma – Diedering van de Gelderse Sport Federatie. Wilfried is van mening dat een echt beweegvriendelijke omgeving niet alleen bijdraagt tot meer bewegen, maar ook tot meer ontmoeten! Anneleen gelooft er in dat de buitenruimte is een verlengstuk van onze leefomgeving. Daarom is de inrichting hiervan mede bepalend voor de kwaliteit van ons leven!

Naast Wilfried en Anneleen zijn er gastsprekers die de cursus mede vormgeven:

 • Adriaan van der Linden, manager ontwikkeling bij Leisurelands
 • Jacques Nuijens, beleidsadviseur sport bij Provincie Gelderland
 • Jeroen Hoyng, specialist sportinfrastructuur bij Kenniscentrum Sport en Bewegen
 • Marieke van Kan, kwartiermaker sport, spelen en recreatie bij Gemeente Nijmegen

Deze cursus is ontwikkeld door experts op het thema BIOR en wordt aangeboden in Noord, Oost, Zuid en West Nederland. Voor de regio Oost Nederland (Gelderland, Overijssel en Flevoland) wordt de cursus BIOR verzorgd door de HAN University of Applied Sciences Arnhem en Nijmegen en de Gelderse Sport Federatie.

Goed om buiten je eigen werkzaamheden over het thema BIOR na te denken en er met anderen over te spreken.

Nieuwsgierig?

draw-cta-title

De cursus biedt veel extra informatie en handvatten om als professional mee aan de slag te gaan in de openbare ruimte

Volg jij ook een cursus bij de HAN?

Snel antwoord

Vragen over HAN SENECA of onze dienstverlening?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur

 

Liever bellen?

Algemeen: 024 - 353 1262

Fitness: +31 6 50162759