Marloes Kleinjan
Goede zorg is essentieel. Het gaat naast genezen, ook om het versterken van gezondheid en welzijn. Dit vraagt om een nauwe samenwerking tussen zorgprofessionals, welzijnsprofessionals, naasten en de gemeenschap. De manier waarop we zorg en ondersteuning organiseren, bepaalt of deze toegankelijk, passend en effectief blijft. Met praktijkgericht onderzoek werk ik samen met anderen aan breed gedragen oplossingen voor de gezondheidsvraagstukken van nu.

"De toekomst van zorg vraagt om een verschuiving van behandelen van ziekte naar het versterken van gezondheid en welzijn. Beter samenwerken, zorg en welzijn integraal benaderen en slimmer organiseren helpt om de zorg toegankelijk en houdbaar te maken. Dit vraagt ook iets van de professionals die we opleiden: zij moeten niet alleen vakinhoudelijk sterk zijn, maar ook domeinoverstijgend samenwerken en zich aanpassen aan de snelle veranderingen in het zorglandschap."
Marloes Kleinjan

Samen werken aan gezondheid én zorg
De zorg in Nederland staat onder druk door stijgende kosten, personeelstekorten en een toenemende zorgvraag. Tegelijk wordt gezondheid mede bepaald door leefomgeving, sociale verbondenheid en leefstijl. Daarom is een verschuiving nodig van een op ziekte gericht zorgsysteem naar een gezondheidssysteem waarin preventie, samenwerking en maatwerk centraal staan.
Als lector aan de HAN onderzoek ik hoe zorg en ondersteuning zo georganiseerd kunnen worden dat mensen langer gezond blijven in hun eigen omgeving. Dit vraagt om passende zorg dichtbij huis en samenwerking tussen zorg- en welzijnsprofessionals, inwoners en beleidsmakers.
Ziekenhuizen en instellingen kunnen specialistische zorg dichter bij mensen brengen, bijvoorbeeld via spreekuren in de huisartsenpraktijk of nurse-led clinics in de wijk. Zo komt basiszorg dichterbij en blijft het ziekenhuis beschikbaar voor complexe zorg. Dit vereist goede afstemming en samenwerking tussen domeinen.
Deze ontwikkelingen veranderen ook het werk van zorgprofessionals. Het lectoraat draagt daarom bij aan de opleiding van professionals die voorbereid zijn op een systeem waarin preventie, welzijn en netwerkzorg meer centraal staan.
Met praktijkgericht onderzoek en kennisontwikkeling werkt het lectoraat aan oplossingen voor de organisatie van zorg en dienstverlening, die bijdragen aan een gezondere en zorgzamere samenleving.
Studie
Aan de Rijksuniversiteit Groningen studeerde ik Sociale Psychologie en Gezondheidspsychologie en volgde ik een masteropleiding Epidemiologie aan het Netherlands Institute of Health Sciences (NIHES). In 2009 promoveerde ik aan de afdeling Public Health van het Erasmus MC.
Onderzoeker Radboud Universiteit
Na mijn promotie werkte ik bij de Radboud Universiteit, waar ik onderzoek deed naar mentale gezondheid en middelengebruik bij jongeren. Ik maakte daarbij gebruik van uiteenlopende onderzoeksmethoden, zoals cohortstudies, longitudinaal onderzoek, randomized controlled trials (RCT’s), ecological momentary assessment (EMA), fMRI, EEG en gen-omgevingsstudies.
Programmahoofd Trimbos
In 2014 maakte ik de overstap naar het Trimbos-instituut, waar ik als Programmahoofd Epidemiologie & Research Support betrokken was bij grootschalige epidemiologische studies en kwaliteitsbeleid binnen het onderzoek.
Bijzonder hoogleraar Universeit Utrecht
Vanaf 2017 bekleedde ik vanuit het Trimbos-instituut de functie van Bijzonder Hoogleraar Youth Mental Health Promotion aan de Universiteit Utrecht. In 2020 werd ik Programmahoofd Jeugd bij het Trimbos-instituut, waar ze zich richtte op participatief onderzoek, de ontwikkeling, evaluatie en implementatie van integrale gezondheids- en welzijnsprogramma’s en samenwerking tussen gezin, wijk, onderwijs, zorg en beleid.