Lectoraat Meervoudige Professionaliteit van Leraren

Blijf toetsbewaam: pak de regie!

Toetsbekwaam worden, is één ding. Maar toetsbekwaam blijven, is een tweede. Lector Helma Oolbekkink vertelt hoe je de regie pakt om zelf en samen toetsbekwaam te blijven.

29 november 2022
235923 Studenten HAN Pabo Arnhem lachen in kantine.

Snel en kosteloos kennis bijtanken tijdens de 1e Educatie Pitstop

Wil je snel en kosteloos kennis bijtanken over de professionele identiteit en stuurkracht van leraren? Op dinsdag 24 januari gaan KU-Hoogleraar Geert Kelchtermans en HAN-Lector Helma Oolbekkink er met elkaar maar ook heel graag met jou over in gesprek tijdens de 1e HAN Educatie Pitstop. Dus kom ook!

22 november 2022
396690 Economisch domein, event pitstop tankstation 2022
Lectoraat Meervoudige Professionaliteit van Leraren

Onderzoek naar stuurkracht van startende leraren

Er ligt een grote uitdaging om startende leraren voor het beroep te behouden. Het ontwikkelen van stuurkracht bij de startende leraar kan daar positief aan bijdragen. Ook is er een belangrijke rol voor rol voor de partnerschappen en de samenwerking die er tussen het opleidingsinstituut en de scholen aan het inductietraject is

13 oktober 2022
239124 Beeld bij nieuwsbericht whitepaper onderzoek doen stuurkracht van leraren

Het onderwijs als sjoelbak

Marjolein Moorman over kansengelijkheid en armoedebestrijding in het onderwijs

12 oktober 2022
407950 Rechtenvrije foto van Marjolein Moorman
Lectoraat Meervoudige Professionaliteit van Leraren

Passie voor Leren werkt aan onboarden van starters

In de ideale wereld staat iedere (aankomende) docent een leven lang voor de klas. Maar in de realiteit vallen vooral starters nogal eens uit. Wat hebben zij in hun eerste jaren precies nodig? Een aantal vo-scholen introduceerde gesprekskaarten om de kwaliteit van inductietrajecten te bespreken: “Veel beter dan geestdodende evaluatielijstjes.”

12 oktober 2022
31619 student gesprek docent

Starters-lio-kring De Liemers versterkt starters én afstudeerders

In welk beroep je ook start: de eerste jaren zijn een uitdaging. Je draai vinden, kost tijd. Zeker ook in het onderwijs. In de Liemers begonnen 2 scholen voor (speciaal) basisonderwijs, 7 integrale kindcentra (IKC’s) en de HAN 'de starters-lio-kring'. Want samen bereik je meer.

11 oktober 2022
31545 studenten kijken naar uitleg

Het belang van Samen Opleiden in het educatieve domein

Samen opleiden in en met de regio. Het is éen van de ambities van de HAN Academie Educatie. In de week van Samen Opleiden deelden we enkele mooie voorbeelden hoe we hier invulling aan geven.

10 oktober 2022
36955 student kijkt lachend naar medestudent in klas

Wat is enculturatie?

In het licht van het huidige lerarentekort en de vergrijzing van de beroepsgroep is het essentieel om leraren te binden en te behouden voor de sector en zo veel als mogelijk voortijdige uitval van startende leraren te voorkomen. De VO-Raad ontwikkelde in samenwerking met landelijk betrokken partners een kennistool met daarin onder andere kennisclips over dit onderwerp.

10 oktober 2022
31632 twee studenten lezen boek

Kansengelijkheid en hoge verwachtingen

Kansengelijkheid is nogal een ‘dingetje’ in Nederland: qua onderwijs doen we het gewoon niet goed op dat gebied. Helpt het om hoge verwachtingen te stellen, of juist niet? In de Arnhemse wijk Malburgen - barstensvol diversiteit - organiseren 3 po-scholen bijeenkomsten rond het thema. Speciaal voor Pabo-studenten.

05 oktober 2022
363266 post-its schrijven
Lectoraat Meervoudige Professionaliteit van Leraren

Zachtere landing voor beginnende leraren

Diploma op zak, en daar ga je dan: je eerste baan als leraar! Zeker de eerste jaren komen er heel wat uitdagingen op je pad. De vo-scholen in de regio Nijmegen maken de landing graag wat zachter. Onderzoek laat zien waar de kansen liggen.

28 augustus 2022
30401 Docent aan het lesgeven