Nieuwe bijeenkomsten netwerk LOEPP

Hoe leid je leraren op die het verschil kunnen maken in de dagelijkse praktijk? Hoe werk je als lerarenopleider aan je eigen professionaliteit? Het netwerk LOEPP focust zich op deze pedagogische professionalisering. Binnenkort is er weer een bijeenkomst.

13 september 2021
308003 Bijeenkomst Tijd voor Pedagogiek
Lectoraat Meervoudige Professionaliteit van Leraren

Vraaggestuurd leren: wat, hoe en waarom op één plek in beeld

Vraaggestuurd leren helpt leerlingen om op eigen kracht hun interesses uit te diepen. Ze oefenen daarbij hun (meta)cognitieve vaardigheden en tegelijkertijd versterken ze hun onderzoekend vermogen. Ontdek op de website hoe het werkt en ga in je klas aan de slag!

21 juni 2021
30393 Docent aan tafel bij studenten
Lectoraat Meervoudige Professionaliteit van Leraren

Mag een leraar op zijn intuïtie vertrouwen?

Op 1 juli verdedigt HAN Pabo docent Gerbert Sipman zijn proefschrift 'Enhancing teacher pedagogical tact through intuition: A design study'. Over intuïtie in het onderwijs en de invloed van intuïtie op 'in het moment handelen'.

18 juni 2021
259507 ALPO leraar staat voor de klas en telt op haar vingers
Lectoraat Meervoudige Professionaliteit van Leraren

Koffer vol handvatten voor gesprek

Professionele identiteit is belangrijk voor onderwijsinnovatie én geeft onderwijsprofessionals stuurkracht. Maar ja: wie bén je nou precies als leraar en waar sta je voor? Je tackelt dat abstracte thema met de koffer vol praktische werkvormen, die netwerk Sprong Voorwaarts ontwikkelde.

12 april 2021
82159 studenten luisteren naar docent
Lectoraat Meervoudige Professionaliteit van Leraren

Poster helpt onderwijsprofessionals op weg

Google op ‘didactisch coachen’ en je durft er misschien niet eens aan te beginnen. Als leraar mis je dan een mooie kans, stelt Ans Bergmans, lerarenopleider Onderwijskunde bij de HAN: “Check de poster en ontdek hoe eenvoudig het is om verschil te maken!”

06 april 2021
259567 Leraar Academische lerarenopleiding primair onderwijs (ALPO) en studenten in de klas

Stuurkracht in het onderwijs

Wat betekent stuurkracht in het onderwijs? In de hbo-master Ontwerpen van Eigentijds Leren (MOVEL) voor het basisonderwijs leert de leerkracht om te gaan met verschillen tussen leerlingen door het toepassen van eigentijds onderwijs met inzet van ICT. En ontwikkel je stuurkracht om een impuls te geven aan innovaties binnen de school.

26 maart 2021
234450 null

Kennisfestival Sprong Voorwaarts

Op 25 maart vond het Sprong Voorwaarts Kennisfestival plaats: een online middag vol interessante interviews, nieuwe inzichten, praktische tools en natuurlijk een boeiende keynote. Allemaal rondom toekomstgericht onderwijs. Dan waren er nog 7 workshops, deels verzorgd door professionals van de HAN.

26 maart 2021
82161 studenten staan te praten
Lectoraat Meervoudige Professionaliteit van Leraren

Gelijke kansen door gestandaardiseerde toetsen: wat vindt de leraar?

De rauwe waarheid: kansenongelijkheid in het onderwijs bestaat nog steeds. Schokkend, want we strijden er al ruim 50 jaar tegen, sinds de introductie van gestandaardiseerde toetsing. Waar wringt volgens leraren de schoen?

28 januari 2021
kind steekt vinger op
Lectoraat Meervoudige Professionaliteit van Leraren

Schijnwerper op kwaliteiten van leraren

Leraren zetten een breed palet aan kwaliteiten in om onderwijs te geven en te verbeteren. Het is belangrijk dat hun verschillende rollen tot hun recht komen. Daar is veel voor nodig.

11 december 2020
drie studenten krijgen uitleg van student

Kennislabs voor toekomstgericht onderwijs

Hoe maak je onderwijs toekomstbestendiger? En hoe doen we dat samen? Het Sprong Voorwaarts netwerk is een anders georganiseerd netwerk van onderwijsmensen. Het netwerk organiseert verschillende kennislabs gericht op onderwijsvernieuwing.

01 december 2020
Telefoons internationaal