Studiereis Parijs: Franse lessen in duurzaam werkgeverschap

Wat kunnen we leren van Frankrijk als het gaat om duurzaam werkgeverschap? Een delegatie van SPRONG All4Talent onderzocht het tijdens een studiereis naar Parijs.

Beeldmerk voor het project ALL4TALENT. Een vrouw houdt een post-it omhoog en kijkt de camera in.

Waarom Parijs?

Binnen het SPRONG-project All4Talent werken hogescholen, lectoraten en praktijkpartners samen aan een arbeidsmarkt waarin iedereen meedoet. De studiereis naar Parijs – getiteld Sustainable development goals and the role of HR – vond plaats van 4 tot en met 7 juni 2025. Deelnemers bezochten vooruitstrevende Franse bedrijven en publieke instellingen die vooroplopen in het realiseren van sociaal duurzame werkplekken.

De centrale vraag: hoe geven deze organisaties invulling aan duurzaam en inclusief werk, met name binnen het kader van Environment, Social en Governance-doelstellingen (ESG)? Van strategisch HR-beleid tot leiderschap en psychologische veiligheid: de Franse aanpak leverde inspirerende inzichten op.

Diversiteit en inclusie: meer dan een project

Wat opviel: bij veel organisaties in Frankrijk is diversiteit en inclusie (D&I) geen tijdelijk initiatief, maar een vast onderdeel van het beleid. Bedrijven zetten concrete doelen, geven leidinggevenden een voorbeeldrol en zorgen dat de werkvloer betrokken is.

D&I krijgt pas echt betekenis als het onderdeel is van de visie, de werkwijze én de doelen van een organisatie. In Frankrijk zagen we dat bedrijven er al jaren structureel mee bezig zijn. Ze koppelen het aan hun missie en maken het meetbaar. Dat werkt.

Sociale veiligheid begint bovenaan

Sociale veiligheid werd door meerdere organisaties nadrukkelijk genoemd als basis voor inclusie. Daarbij speelt leiderschap een sleutelrol. Managers worden niet alleen aangesproken op resultaten, maar ook op hoe ze bijdragen aan een open en veilige cultuur.

Bij de organisaties die we bezochten, zag je hoe sociale veiligheid echt ingebed is in het dagelijks werk. Bestuurders geven zelf het goede voorbeeld, bijvoorbeeld door hun persoonlijke waarden te verbinden aan het beleid. Dat maakt het onderwerp tastbaar voor iedereen.

Onbenut talent zichtbaar maken

Frankrijk laat zien dat inclusie hand in hand kan gaan met slimmer organiseren. Niet door extra werk te creëren, maar door bestaande functies anders in te richten en ruimte te maken voor mensen die vaak worden vergeten. Denk aan vrijwilligers, mantelzorgers of mensen zonder betaald werk.

Over inclusie praten is niet genoeg. Je moet het koppelen aan hoe werk slimmer georganiseerd kan worden. Dan wordt het concreet. Veel mensen die nu buiten de arbeidsmarkt vallen, hebben wél talent. Ze doen vrijwilligerswerk, zorgen voor anderen, zijn actief in de buurt. Als we ze anders benaderen, kunnen ze ook op de arbeidsmarkt tot hun recht komen.

Wat nemen we mee terug?

De inzichten uit Parijs vormen waardevolle input voor SPRONG All4Talent. In de 5 leergemeenschappen gaan Sociale partners, werkgevers, onderwijsinstellingen en lectoraten actief aan de slag met vraagstukken rond duurzaam en inclusief werk. De Franse voorbeelden helpen bij het ontwikkelen van nieuwe aanpakken en concrete tools. Lees ook:

Meedoen of meer weten?

Wil je meer weten over SPRONG All4Talent of samenwerken in een van de leergemeenschappen? Kijk op www.han.nl/all4talent.