Een creatieve en urgente reis met AI

Wat begon met het illustreren van een kinderboek over een haas, groeide uit tot een waardevolle ontdekkingstocht over kunstmatige intelligentie (AI). Cursist Yvonne raakte verwonderd, soms geschokt, maar vooral overtuigd: AI verandert het creatieve domein en onderwijs – en we moeten in actie komen.

Een door AI gegenereerd beeld van een haas die slaapt voor de cursus Beelden Genereren met AI

Van kinderboek tot AI-casus

Via LinkedIn werd Yvonne, werkzaam bij de HAN, getriggerd om de cursus Beelden Genereren met AI te volgen. Ze wilde ontdekken hoe ze een consistent karakter kon illustreren.

“Ik wilde een verhaal van een vriendin van mij illustreren. Toen dacht ik: nou, ik pak dat verhaal, daar speelt een haas de hoofdrol in. Maar stel je voor, ik ga dat met AI doen – wat kan ik daar dan mee? Het dier moest een bepaalde tederheid hebben. Dit werd mijn casus tijdens de cursus.” 

De cursus bestond uit vier bijeenkomsten en is geschikt voor iedereen die met beeld wil werken. Aan de cursus namen diverse professionals deel: docenten, marketingprofessionals, iemand van een uitgeverij en mensen die trainingen ontwikkelen voor verschillende doelgroepen.

Door AI-tool Mid Journey gegenereerde afbeelding

Bijeenkomst 1: leren door doen: van e-learning tot prompten

“De eerste bijeenkomst vond ik erg zinvol, vooral omdat je daarmee jezelf snel op niveau kunt brengen. Je leert hoe AI-beeldgeneratie werkt en hoe je zelf met prompts aan de slag kunt.” Cursisten kregen vooraf een e-learning waarin basisbegrippen als machine learning en deep learning werden uitgelegd. Ook werden er een aantal casussen beschikbaar gesteld waarmee je snel aan de slag kon.

Bijeenkomst 2: prompten: overweldigend én waardevol

In de tweede bijeenkomst stond prompten in Midjourney centraal. “Overweldigend, veel informatie, maar ontzettend interessant. Je krijgt allerlei tools aangereikt: hoe stuur je, wat kun je doen, hoe werk je toe naar een bepaald resultaat?”, aldus Yvonne.

Bijeenkomst 3: animatie als hoogtepunt

De derde bijeenkomst ging over video en animatie. “Voor mij was dat extra bijzonder, want animatie was ooit de reden waarom ik naar de kunstacademie ben gegaan. Toen ik eenmaal een animatie kon maken – in dit geval met de AI-tool Krea – viel ik van mijn stoel. De kwaliteit was zó hoog.”

AI als creatieve partner, geen vervanger

Yvonne doorliep een bijzonder proces met haar casus.

“AI-tools hebben moeite met het genereren van vingers, handen, maar blijkbaar ook met poten, oren en staarten. Maar één van de gegenereerde beelden was prachtig. Die schilderachtige stijl, de sfeer, de tederheid die eruit sprak... daardoor viel ik wel van mijn stoel. Je moet goed prompten – dat is belangrijk en daar gaat de cursus ook over.

Het proces om tot een goed resultaat te komen is niet eenvoudig. Je hebt niet altijd controle over het resultaat. Het kost tijd om een expert te worden in hoe je de AI-tool voedt en bijstuurt, en zelfs dan kan het systeem een onverwachte richting op gaan. Bijvoorbeeld als je een haas rechtop wil laten zitten — dan verandert soms de hele stijl.”

Door AI-tool Mid Journey gegenereerd beeld

Van handwerk naar AI-gestuurde productie

Als animator heeft Yvonne in het verleden geregeld beelden handmatig ontwikkeld. “Eén seconde video bestaat uit 25 beelden. Stel je voor je tekent 12 beelden per seconde, deze animatie duurt 9 seconden – dus 9 keer 12 beelden die ik tijdens de cursus in 6 minuten heb gegenereerd. En dan zit ik ernaar te kijken en ik wéét hoeveel tijd ik daar vroeger aan kwijt was…en dit is gewoon een totaal geloofwaardige haas, helemaal in de stijl.” Bekijk hieronder de korte animatie die Yvonne tijdens de cursus heeft ontwikkeld met AI!

Door AI-tool Mid Journey gegenereerd beeld

AI vraagt om bewustwording en actie

Naast kennis deed Yvonne ook inzichten op over de impact van AI. “Wat voor impact AI gaat hebben op het hele communicatie- en media-designveld, op de hele creatieve sector? Voor mij was de urgentie om met AI aan de slag te gaan al wel duidelijk, maar die is alleen maar groter geworden door de cursus. Wat gaan we hier op school met AI doen? Hoe kunnen we het inzetten in het onderwijs? Wordt het een middel, een tool voor onze studenten? Er zitten ook allerlei ethische vraagstukken aan het gebruik van AI vast. Op verschillende momenten in de cursus komen die naar voren.”

AI in het onderwijs

AI kan docenten ondersteunen en het is belangrijk dat studenten en docenten van de opleidingen Communication & Multimedia Design en HBO-ICT hiermee leren werken. “Je kunt AI ook inzetten om de rol van docenten hier en daar te ondersteunen. En hoe leer je mensen kritisch te blijven? Hoe leer je studenten kritisch te zijn op wat eruit komt?” De urgentie om ermee aan de slag te gaan is er! Benieuwd naar de cursus? Bekijk hier de website.

Studenten en docent CMD in overleg, zittend.