dame achter laptop, bureau.

Open Inhoud of Open Content is een verzamelnaam voor creatief werk (denk aan tekst, afbeeldingen, geluid en video) dat wordt gepubliceerd met een licentie die toestaat om:

  • het werk te kopiëren
  • het werk te verspreiden
  • en soms ook het werk te bewerken

Gebruik je Open Inhoudmateriaal? Dan schend je geen auteursrechten (niet gewild of ongewild).

De producenten van het oorspronkelijke materiaal geven vaak met een Creative Commons licentie aan dat er naar het oorspronkelijke materiaal verwezen moet worden. Soms noemen ze hierin ook andere voorwaarden voor gebruik, bijvoorbeeld dat het materiaal niet commercieel gebruikt mag worden.

Uiteraard blijven de regels voor bronvermelding ook bij het gebruik van Open Contentmateriaal gewoon van kracht.

Creative commons

Creative Commons biedt auteurs, kunstenaars, wetenschappers, docenten en studenten de vrijheid om op een flexibele manier met hun auteursrechten om te gaan. Met een keuze uit zes (gratis) beschikbare standaardlicenties bepaalt de auteursrechthebbende in welke mate zijn of haar werk verder verspreid mag worden en onder welke voorwaarden dit mag.

Het aanbieden van werk onder een Creative Commonslicentie betekent niet dat de maker de auteursrechten opgeeft. Het betekent dat hij/zij ervoor kiest om op voorhand bepaalde gebruiksrechten te verlenen, waarvoor een gebruiker anders expliciet toestemming moet vragen.

Op Creative Commons staat een overzicht van de zeven verschillende Creative Commonslicenties, gerangschikt van minst naar meest beperkend:

CC0 - Publiek domein
Naamsvermelding
Naamsvermelding - Gelijk delen
Naamsvermelding - Niet commercieel
Naamsvermelding - Niet commercieel - Gelijk delen
Naamsvermelding - Geen afgeleide werken
Naamsvermelding - Niet commercieel - Geen afgeleide werken

Tekst

Op de meeste teksten die op internet staan berusten rechten. Ze kunnen niet zomaar worden hergebruikt. De onderstaande links verwijzen echter allemaal naar materiaal dat vrij hergebruikt mag worden, omdat dit zich in het publiek domein bevindt:

Wet- en Regelgeving

Deze databank bevat actuele en historische teksten van landelijk geldende verdragen, wetten en regelingen vanaf 1 mei 2002.

Licentie: CC0 - Publiek domein

Rijksoverheid.nl

Iedere vorm van hergebruik van de inhoud van deze site van de rijksoverheid is toegestaan, tenzij bij of in een foto of een document staat aangegeven dat op dat onderdeel een auteursrechtelijke uitzondering van toepassing is.

Licentie: CC0 - Publiek domein

CIA World Factbook

Recente statistieken en korte analyses van alle landen ter wereld van de Amerikaanse buitenlandse geheime dienst CIA.

Licentie: CC0 - Publiek domein

Afbeeldingen

Op de meeste foto's en andere afbeeldingen die op internet staan berusten rechten. Ze kunnen niet zomaar worden hergebruikt. De onderstaande links verwijzen allemaal naar materiaal dat vrij hergebruikt mag worden, mits aan de voorwaarden in de licenties wordt voldaan:

Flickr: Creative Commons - Attribution

Meer dan 55 miljoen foto's die mogen hergebruikt worden zolang bij de publicatie de bron wordt vermeld.

Licentie: Naamsvermelding

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Deze beeldbank ontsluit meer dan een half miljoen afbeeldingen van Nederlandse monumenten, archeologie en landschappen van de laatste 150 jaar.

Licentie: Naamsvermelding - Gelijk delen

Free SVG

Collectie van duizenden clipartafbeeldingen die door iedereen zonder enig voorbehoud mogen worden gebruikt (tot voorjaar 2019 Open Clipart Library).

Licentie: CC0 - Publiek domein

Pixabay

Grote verzameling foto's uit het publieke domein, tevens de mogelijkheid om zelf afbeeldingen toe te voegen.

Licentie: CC0 - Publiek domein

Commons.wikimedia.org

Op wikimedia commons worden mediabestanden (zoals afbeelden en video- en geluidsfragmenten) onder een Creative Commons-licentie gedeeld.

Licentie: CC0 - Publiek domein

Video

Op de meeste video's die op internet staan berusten rechten en kunnen niet zo maar worden hergebruikt. De onderstaande links verwijzen allemaal naar materiaal dat vrij hergebruikt mag worden, mits aan de voorwaarden in de licenties wordt voldaan:

Open beelden

Initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Hier zijn onder andere ruim 1300 Polygoonitems te vinden.

Licentie: Naamsvermelding - Gelijk delen

Prelinger Archives

Meer dan 2000 oude Amerikaanse reclame-, bedrijfs-, promotie-, propaganda-, educatieve en amateurfilms. Te gebruiken zonder enig voorbehoud, zelfs bronvermelding is niet verplicht.

Licentie: CC0 - Publiek domein

Videvo

Duizenden gratis video's en bewegende grafische elementen, muziekopnamen en geluidseffecten; voor sommige bestanden moet betaald worden, filter op 'free clips' voor de gratis bestanden.

Licentie: Creative Commons, verschillende licenties

Muziek en Geluid

Op het meeste muziek- en geluidsmateriaal dat op internet staat berusten rechten. Het materiaal kan niet zomaar worden hergebruikt. De onderstaande links verwijzen allemaal naar materiaal dat vrij hergebruikt mag worden, mits aan de voorwaarden wordt voldaan die de makers in hun Creative Commonslicentie of anderszins hebben beschreven.

Dig CC Mixter

Grote collectie licentievrije songs, uitgebracht onder de Creative Commonslicentie.

Freesound

Grote verzameling audio-opnames, uitgebracht onder de Creative Commonslicentie.

Sound Bible

Grote collectie gratis geluiden en geluidseffecten, zowel rechtenvrij als onder de Creative Commonslicentie.

Moby Gratis

Na registratie gratis te downloaden muziek van de Amerikaanse muzikant voor niet-commerciële doeleinden.

Free Music Archive (FMA)

Meer dan 20.000 gratis muziekbestanden in verschillende genres, uitgebracht onder de Creative Commons en andere licenties.

Het geluid van Nederland

Ruim 2.000 unieke geluiden uit het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, uitgebracht onder de Creative Commonslicentie.

BBC Sound Effects

Archief van meer dan 16.000 gratis soundbites.

Videvo

Duizenden gratis muziekopnamen en geluidseffecten; sommige bestanden hebben een Creative Commonslicentie; voor sommige bestanden moet betaald worden, filter op 'free clips' voor de gratis bestanden.

YouTube Audiobibliotheek

Duizenden gratis geluidseffecten en muziekopnamen in allerlei genres voor gebruik in eigen video's; wordt iedere maand aangevuld; toegang na inlog.

Direct Contact

Vragen over APA? Stel ze aan ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.